«Син казав, що все буде добре і я йому вірила», — мама звільненого з полону захисника Азовсталі

«Син казав, що все буде добре і я йому вірила», — мама звільненого з полону захисника Азовсталі
Марк Нартовський на руїнах заводу Азовсталь
  • Живим та неушкодженим додому повертається звільнений з російського полону Марк Нартовський. Ми попросили маму Героя поділитися його історією, включно з тим, як 18-річний хлопець опинився на захисті Азовсталі, як він з побратимами готувався до повномасштабної війни, а також про те, як Марк заспокоював рідних під час облоги Маріуполя.

«Я їду в Полтаву до Марка!», — радісно, немов сама собі не вірячи, розповідає Олена Нартовська. Кілька днів тому її 19-річного сина, захисника «Азовсталі» обміняли. Після реабілітації хлопець повернеться до рідної Жмеринки, де на нього з нетерпінням чекає решта його великої сім’ї. 

Опинитися вдома Марк мав значно раніше. Ще у квітні 2022-го, коли минав термін проходження строкової служби. Однак почалася велика війна, яка застала його в Маріуполі. 

Олена пам’ятає, як хвилювалася за сина й те, де його може застати ймовірне повномасштабне вторгнення, про яке на початку минулого року не говорив лише лінивий. Коли вона запитувала сина про війну, той лише відповідав, що все буде добре і просив її не хвилюватися через це.

Відео дня

«Мамо, якщо навіть щось почнеться, то я ж служу в транспортних військах, нас одразу переведуть вглиб країни», — казав Марк. Жінку це заспокоювало. Тоді вона ще не знала, що впродовж останніх двох місяців її син з іншими військовими готують маріупольські укриття до використання: зносять у них воду, їжу, медикаменти. І про те, що ніхто нікого не буде переводити, Олена також не знала. 

Про початок війни Олену сповістили вибухи на військових складах у Калинівці. Вона каже, що того ранку стояв настільки сильний гуркіт, що зрозуміла усе одразу.

— Я вмикаю телевізор, бачу, що росіяни лізуть до нас звідусіль і думаю: «Це ж моя дитина зараз у Маріуполі, — розповідає Олена. Марк їй зателефонував того ж дня. Сказав, що все добре, вони тримаються, захищають місто та його жителів. 

Наступні кілька днів зі стрічки новин жінка дізналася чимало невтішних повідомлень: десь ворог прорвав оборону, десь захопив населений пункт, а десь, як ось у Маріуполі, росіяни намагалися оточити наші Сили оборони. Вони хотіли оточити Марка. 

Минали дні, але Марк продовжував казати, що все добре. Запасів їм вистачало, а бункери «Азовсталі» видавалися надійними. На початку березня Марк перестав виходити на зв’язок. Тиша тривала 17 днів, впродовж яких Олена не знаходила собі місця. Наприкінці місяця син зателефонував: «Любіма моя, я в порядку, просто не мав можливості з тобою зв’язатися. Ми всі на «Азовсталі». У нас тут багато цивільних. росіяни не випускають їх з міста, тому вони ховаються тут. Ми ділимося з ними усім, що самі маємо… «Азовсталь» рівняють з землею. Бомбардування не припиняються».

Ще за кілька днів рідні отримали від Марка СМС-повідомлення: «Як правильно вмирати? Бо всі навколо гинуть. Сусідній бункер завалився. Там були люди. Нас хочуть “вибомбити”». Олена розповідає, що її син швидко подорослішав. Він говорив вже не як юнак, а радше як дорослий чоловік, якому за життя довелося багато чого побачити. Під час однієї з телефонних розмов хлопець сказав: «Мамо, я повернуся твоїм Маркусею, але я виріс». 

У квітні зв’язок знову обірвався, а в травні Марк написав, що інтернет, їжа і навіть вода у них закінчується. «Їжі отримуємо лише трішки, але ділимося нею з місцевими», — писав хлопець. За кілька днів світ облетіли відео, на яких захисники та захисниці «Азовсталі» здаються в полон. Серед сотень зморених та виснажених Героїв, пильне материне око знайшла потрібного їй. Лише на секунду у пропагандистському сюжеті з’явився зарослий, високий і трохи згорблений хлопець у червоній футболці. Але пильному материнському оку вистачило й цієї миті, аби упізнати у ньому рідного сина. 

Після цього Олені зателефонував командир Марка. Сказав, що усі захисники Маріуполя отримали наказ здаватися в полон. Пообіцяв, що сина обов'язково повернуть. Після цього Олені трохи відлягло. 

— Я знаю, що син бачив смерть. На його очах гинули друзі. Але він завжди казав, що все буде добре. Марк обіцяв повернутися і я йому вірила, — говорить Олена. — Ця війна навчила мене сприймати будь-які новини спокійно. Хоч зараз це дуже страшно звучить, але я була готова до всього. 

Марків командир інформував Олену про всі переміщення сина та його стан. Після Маріуполя хлопця доставили до в’язниці в Оленівку, але за два тижні до трагічних подій у ній, Марка перевели до Новоазовська. Останні місяці хлопець провів у тюрмі на Луганщині, звідки його й повезли на обмін полоненими 7 березня. 

Жінка прийшла на пошту отримувати посилку, коли їй зателефонував невідомий номер. 

— Добрий день, — жіночий голос у слухавці. 
— Добрий, — каже мама захисника.
— Ви Олена?
— Так. 
— А ви знаєте Марка Нартовського?
— Звісно. Це ж мій син.
— Я вам телефоную з координаційного штабу з питань обміну полоненими. У мене для вас гарна звістка. Вашого сина щойно звільнили. Він на підконтрольній Україні території. 

— Це були найкращі слова, які я чула в житті, — розповідає усміхнена жінка. — Вона мені це каже, а я вже сльозами заливаюсь. Навіть не помітила, як почала плакати і голосно говорити. Навколо було купа людей, то всі такі: «Що сталося?» Кажу: «Дєвочкі, мого сина звільнили». «То Нартовський — то ваш?» «Тож мій» — кажу. Всі з-за своїх прилавків повибігали, давай мене обіймати, дякувати за сина-Героя. Стояли там усі і плакали від щастя. Така наша Жмеринка. 

Марк з Оленою

По звільненню Марку видали телефон та нову SIM-карту. Того ж вечора хлопець зателефонував до мами. 

— Я всі ті місяці стримувала себе. Думала, що казатиму сину, коли зустріну його, а тут він сам мені дзвонить, а я слів з себе не можу витиснути. Тільки й повторювала: «Синочок мій. Синочок мій», — говорить Олена. — Він цілий та неушкоджений. Їду днями до нього в Полтаву. Запитую, що ж тобі, синочку, привезти? Каже, не вези нічого, бо тут нас загодовують. Я кажу: «А моїх котлет? Від них же ніхто ніколи не відмовляється». Любіма, каже, візьми мені лише трохи одягу і швидше приїжджай.

Родина Нартовських


Читайте також:

«Місце в строю мого брата тепер моє». Диригентка оркестру Повітряних сил пішла служити на передову

Завдяки вам ми живемо на своїй землі! 23 історії про бійців ЗСУ, якими пишаються вінничани

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валя Сеник

    Дай Боже щоб усі скоріше повернулись до дому

keyboard_arrow_up