Сергій Кармаліта: «Щодня підтримую і займаюсь спортом, бо влада на нього «забила» (Пресслужба Сергія Кармаліти)

Сергій Кармаліта: «Щодня підтримую і  займаюсь спортом, бо влада на нього «забила» (Пресслужба Сергія Кармаліти)

Яким має бути дитячий, аматорський і  професійний спорт у Вінниці та Україні? Як мер 400-тисячного міста має розвивати, підтримувати і на власному прикладі популяризувати спорт серед молоді?

Про долю вінницької штанги, якою може займатися будь-який хлопчисько… Про Олімпійські мрії чемпіонів-важковаговиків із Вінниці, продовження слави легендарного Сергія Дідика та перші великі перемоги тендітних атлеток із залу важкої атлетики в своєму інтерв’ю розповів кандидат в мери Вінниці та президент федерації важкої атлетики Вінницької області Сергій Кармаліта.

– Сергій Володимирович, ви в чудовій фізичній формі! В чому ваш секрет довголіття у спорті?

– Як кажуть, для мистецтва, спорту і кохання в будь-якому віці треба мати бажання та здоров’я. Тому у свої 50 із хвостиком я щодня приділяю бігу одну годину. Також корисно чергувати спортивну ходьбу із швидким бігом.

Обов’язково виконую вправи на брусах і турніку. В середньому – по 5-7 підходів по 15-20 разів. І 2-3 рази в тиждень відвідую бассейн – пропливаю хоча б один кілометр.

– Вражає!

– Насправді нічого надприродного немає. Складно тільки на початку. Зараз мені вже і кілометра недостатньо.  

– А як ви опинилися в світі важкої атлетики?

– Мені завжди подобався спорт, у дитинстві приділяв багато часу загальній фізичній підготовці. Коли працював депутатом міської ради, зіткнувся з проблемами розвитку важкої атлетики. Мій товариш, майстер спорту, показав мені старий зал на стадіоні “Локомотив”. На той момент це був «убитий», розвалений склад – вода тече, все прогнило.

І ось, коли у нас на комісії йшла підготовка до бюджетної сесії, я спробував пояснити міському голові, що у Вінниці пора відродити “штангу”. Розумієте, “штанга” – це такий вид спорту, яким може займатися будь-який хлопчисько. Не потрібно купувати шолом або рукавички. Одягнув кеди, спортивки – і пішов “залізяки” тягати. Загалом, я вибив гроші з бюджету, ми зробили ремонт, закупили нове обладнання.

– І, судячи з усього, на цьому ви не зупинилися …

– Так, після цього я серйозно зайнявся процесом, і хлопці запропонували очолити обласну федерацію. Особливо актуальним це питання стало, коли в 2004 році закінчилися чергові Олімпійські ігри і федерації потрібен був лідер. І ось уже 15 років є працюю президентом Вінницької федерації важкої атлетики… Це вже четвертий Олімпійський цикл. Роблю все можливе, що в моїх силах, щоб допомогти талановитим хлопцям. Ми розвиваємо інфраструктуру, організовуємо фармакологічну підтримку силової підготовки, оплачуємо спортивні змагання.

Наш основний спортивний зал знаходиться по вулиці Генерала Арабея, 3, де знаходиться фізкультурно-спортивне товариство «Колос». І тут з 1989 року безперервно працює секція важкої атлетики, працюють найкращі тренери в області, в тому числі й легендарний чемпіон та рекордсмен Костянтин Соцков. Також у нас ще є зали на Центральному стадіоні та у Вінницькому кооперативному інституті.

– Скільки коштує разове заняття в «Колосі»?

– Для підлітків заняття важкою атлетикою безкоштовні. На атлетичних тренажерах і в секції спортивної гімнастики разовий абонемент коштує 15 гривень, а місячний – 150 гривень. Це найнижча ціна у Вінниці. Зал працює з 8 ранку до 9-ї вечора кожен день, окрім неділі.

Окрім того я допомагаю обладнати цей зал новими тренажерами і докуповлюю за власні кошти новий інвентар.

Для розуміння порядку цифр і необхідних інвестицій розповім, що, наприклад, новий гриф коштує одну тисячу доларів, а повний комплект з кольоровими дисками – близько 4 тисяч доларів.

 – Розкажіть про досягнення віннтицьких спортсменів за ці роки?

– Ми пишаємося, що в нашому тренерському штабі є майстер спорту міжнародного класу, чемпіон світу з важкої атлетики серед студентів, призер чемпіонату світу по юніорам Костянтин Соцков. Він сам 6 років був в олімпійській збірній, а зараз – старший тренер чоловічої збірної України з важкої атлетики.

Також у нашій команді працює чудова дівчина Любов Кураченко, призер чемпіонату Європи серед молоді. Загалом за останні 15 років нами підготовлено понад 40 майстрів спорту, тобто по 3-4 щороку.

Ми постійно в пошуках нових зірочок та «вирощуємо» із них майбутніх чемпіонів та рекордсменів, які гідно представлятимуть Україну та Вінницю на міжнародних змаганнях.

Також обов’язково хоча б раз у олімпійський цикл проводимо всеукраїнські змагання. Це досить витратна частина, тому що все має бути на найвищому рівні. Ці змагання неприбуткові, вхід завжди безкоштовний, бо це популяризація спорту, а не бізнес…

Тому я роблю все, щоб для дітей та дорослих у Вінниці був вільний доступ до занять важкою атлетикою.

– Чим міська влада Вінниці нині допомагає важкій атлетиці?

– На жаль, нічим… Скажу так: у тих видах спорту, де керівник федерації «дружить» із керівництвом міста, то там є підтримка та фінансування. За це голова федерації має бути лояльним до влади, всіляко вихваляти її і тоді міські депутати “правильно” проголосують за виділення коштів на підтримку цього виду спорту. Тобто діє «схема» – бюджетні гроші в обмін на лояльність… Бо всі у Вінниці пам’ятають реальний випадок, коли видатного тренера звільнили за те, що він пішов попаритися в сауну не з тим, а з іншим… І той «інший» публічно критикував мерію. Уявіть, до якого маразму доходить!? І головне – чому ставлення до розвитку спорту та нашої молоді має залежати від плазування перед чиновниками?  

– Як мер Сергій Кармаліта бачить фінансування спорту?

– У Вінниці  є тренери і спортсмени високого рівня, які могли б успішно проявити себе на міжнародних змаганнях… І є ряд проблем на шляху до їхніх перемог. Це відсутність сучасної інфраструктури, недостатнє фінансування, проблемна законодавча база, яка не дозволяє залучати більше коштів.

Вирішувати ці проблеми на місцевому рівні – завдання керівництва міста. 

І коли мер розводить руками і не знаходить кошти на ремонт дитячих спортивних секцій, залів, басейнів та футбольних полів, то це означає лише одне – спорт для нього чужий! І значить йому байдуже, яке місце займе команда чи атлет із Вінниці на чемпіонаті України? За які батьківські гроші збірна Вінниці поїде на змагання? І чи взагалі поїде? Чи є опалення в залі та гаряча вода у роздягальнях для майбутніх чемпіонів?

Бо спортом у Вінниці мер має жити, думати і дихати щоденно, а не позувати на велосипеді для реклами раз на 5 років перед виборами… 

І якщо сучасні басейни, зали, стадіони і спортивні гуртки будуть працювати, то дорослі та діти, всі вінничани за це будуть вдячні владі міста…  Бо тренери отримають роботу, чемпіони шанс на нові перемоги, а діти – можливість стати легендарним Сергієм Дідиком у майбутньому!    

–  Яку майбутній мер ви готові зробити секції для дітей із багатодітних родин безкоштовними? 

–  Так! Бо часто майже весь тягар оплати за тренування та змагання дітей лягає на плечі батьків…  

Тому із першого дня роботи спорткомплексу на Янгеля, де зараз триває реконструкція, я б просив депутатів зробити заняття для молодих спортсменів безкоштовними.   Для інших можна зробити символічний внесок в розмірі 15-20 гривень за заняття, не більше… Бо дитячий спорт і комерція несумісні!

– Хіба у мера є час на спорт?

– Треба його знаходити…  Бо це перш за все здоров’я і характер, можливість здобувати перемогу над своїми вадами.  ставати краще і приносити користь іншим. Бо нині саме наші захисники України на Донбасі та відомі спортсмени є головною гордістю країни  на міжнародному рівні.  І коли ми говоримо, що Україна – це незалежна і сильна країна, здатна подолати будь-які труднощі, перемогти у війні та відстояти свій суверенітет, то маємо готувати сильних хлопців і дівчат, справжніх атлетів та патріотів України.

Тому я пишаюсь перемогами красунь із Вінниці – струнких та сильних Ганни Панової та Любові Кураченко, майстрів спорту України Максима Лубова, Олексія Нагурного, Андрія Москаленка, їхніх тренерів. Це гордість і слава Вінницької обласної федерації важкої атлетики, які дають нам надії  на олімпійське майбутнє для всього Поділля і рідної Вінниці.

Щиро Ваш Сергій Кармаліта

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up