Про Кузьму Скрябіна: у Вінниці він знімав кліп і пив пиво на масиві

Про Кузьму Скрябіна: у Вінниці він знімав кліп і пив пиво на масиві

Друге лютого 2015 року для українців став скорботним днем – пішов з життя лідер гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко. Його автомобіль зіткнувся з молоковозом о 8.20 ранку у Дніпропетровській області. За собою Кузьма залишив слід… справжньої людини.

Вже вісім років минуло з того дня, як в аварії загинув справжній патріот своєї країни, просто гарна людина і талант Андрій Кузьменко.

Його бачили, як він пив пиво на Коріатовичів біля магазину “Гранд” разом зі своїм другом. Він знімав кліп на вулиці Блока біля “Книжки”. Він багато матюкався, був патріотом, не любив нинішню владу, і прямим текстом під час останнього інтерв’ю, першого лютого, показав в камеру середній палець і послав чиновників на три букви. Він – Кузьма. Йому було лише 46…

Зняв кліп «Добряк» у Вінниці

Відео дня

Ті вінничани, які слідкували за діяльністю Кузьми, знають, що у Вінниці в 2012 році він зняв кліп «Добряк». Головним героєм кліпу став відомий у місті шоумен і друг Кузьми Андрій Марцинковський. Він згадав, як познайомився з Кузьмою.

– Ми познайомились на проекті «Шиканемо». Я був учасником, а він ведучим. Кузьма на зйомках робив крок, а я за ним просто біг, бо він був кремезним. Тоді Андрюха сміявся і казав: «Старий, я від тебе ніколи не чекав такої приті». Кузьма був дуже простий і завжди в настрої. Він був, як я називаю - «людина дія». Більше п’яти хвилин на місці не сидів. У нього в голові були картинки. Проходячи повз якогось кутка, побачивши якусь стару люстру, він міг прости крикнути: «Все, нікуди не йдемо – знімаємо тут!». Він був завжди живим, - каже друг Кузьми Андрій Марцинковський. – Він іноді брав участь у вінницьких проектах. Так ми колись проводили проект  – «Стань ближче до зірок на льоду». Тоді вінничани приїжджали кататися на ковзанах в “Айс Авеню”, а серед них був Кузьма-Скрябін. От такий він був «свій».

Вінничанин Андрій Марцинковський став головним героєм в кліпі Скрябіна "Добряк". Пару кадрів було відзнято на одній з багатоповерхівок. 

Кліп "Добряк", який Кузьма відзняв у Вінниці. 

Під час зйомок кліпу “Добряк” у Вінниці. Кузьма, побачивши ворота на вулиці Блока біля “Книжки” сказав: «Круто, ржавий забор – ржаві люди, будемо знімати!»

На зйомках у Вінниці на одній із дахів багатоповерхівки

Також Андрій розповів про свої зйомки в кліпі «Добряк».

– У 2012 році Кузьма приїжджав на «Woodstock», хоча його попередили, що фестиваль може не відбутися. Він тоді мені сказав просто: «Я мав бути і я приїду». Тоді він приїхав, подзвонив мені і сказав: «Андрійко, вийди на Капучінко». Саме в той вечір він сказав, що хоче бачити в кліпі саме мене, - каже Андрій. – Я підготував для зйомок пару місць, але коли він прийшов до нас в офіс, сказав: «Все, Андрійко, нікуди не йдем! Будемо знімати тут!» Ви уявляєте? Ось так ми зняли той кліп.

Також один з вінничан розповів, що бачив Кузьму на вулиці Свердлова.

– Пам’ятаю, як позаминулого літа я вийшов вечором з магазина на Коріатовичів. На лавці сиділи два чоловіка з довгими волоссям і просто перед магазином пили пиво. Я спочатку не звернув увагу, але потім роздивився – то був Кузьма, - каже вінничанин Андрій Логунов. – От так без пафосу і величності людина відпочивала зі своїм другом.  

Люди прийшли попрощатися

У день аварії, у тому 2015 році, багато вінничан в соцмережах обговорювали ідею зібратися і вшанувати пам’ять співака. Журналісти 20minut.ua вирішили згуртувати людей і закликали  збиратися на сьому годину вечора в центрі Вінниці на Європейській площі. Вечір пам’яті Кузьми Скрябіна розпочався з того, що біля Вежі поставили чорно-біле фото загиблого співака, запалили кілька лампадок та поклали квіти. Згодом сюди з усієї площі почали сходитись люди з квітами і свічками. Букет гарних білих гвоздик поклала до портрету мама героя Небесної сотні Максима Шимка, який загинув рік тому під час обстрілу на Майдані. Приходили вінничани навіть цілими сім’ями. Стояли мовчки. Дехто плакав і не приховував емоцій.

Завжди жартував
Кузьма багато допомагав армії. Іноді давав концерти в госпіталях, щоб підтримати поранених бійців. Ось що казала волонтерка Ксенія Негрей про зустріч з Кузьмою у київському госпіталі.
 – У середині літа я просто йому написала на пошту про те, що наші поранені хлопці падають духом у госпіталі. Через 15 хвилин дзвінок:

“Привiт, мала, це Кузьма. То коли прем у шпиталь? Я пiваса вiзьму, шо я, бабка стара до героїв з мандаринами швендати.”

Я не бачила жодної людини, яка б сказала, хоч щось погане в його бік. Всім роздавав номер свого мобільного, багато матюкаюся і постійно жартував. Ходити з ним по госпіталю було неможливо. Журналістів посилав прямим текстом, з хлопцями обіймався як з рідними і говорив, що це не вони "фотографуються з Волохатою мавпою, а вiн з героями".

Ось таким запам’ятався всім українцям Андрій Кузьменко – простим і без “зірочки в лобі”. Поховали його на Львівщині в селі Брюховичі, у родинному склепі.

Кузьма сам виїхав на зустрічну смугу, чи допомогли?

Напередодні, першого лютого 2015 року, у Палаці молоді і студентів у Кривому Розі відбувся концерт групи "Скрябін" на честь 25-річчя творчої діяльності колективу. А наступного ранку всі фани прокинулися від страшної звістки – Кузьми більше немає – він розбився насмерть. Попередню версію ДТП озвучили правоохоронці. Кажуть, що Андрій виїхав на зустрічну смугу. 

«Український музикант Андрій Кузьменко потрапив у смертельну ДТП під Кривим Рогом. На закругленій ділянці дороги він виїхав на смугу зустрічного руху, через що скоїв зіткнення з молоковозом»,- так кажуть у прес-службі міліції на Дніпропетровщині.

А ось один з користувачів у Фейсбуці  на ім’я Дмитро Ященко написав, що в аварії винен водій “Хонди”.

«Я їхав з Кривого Рогу і бачив ДТП білого позашляховика. Нас їхало в авто 4 чоловіки. Цей білий позашляховик підрізала “Хонда”, обганяючи позашляховик праворуч по узбіччю, притискаючи його на повороті не інакше, як ніби спеціально. На зустріч їхав молоковоз, після чого позашляховику нікуди було діватися і він врізався у вантажівку. Я часто буваю в Дніпрі і часто бачу цю “Хонду” чорного кольору. Мій номер 063 311 48 32. Діма».

Чи справді “Тойоту” Кузьми підрізала “Хонда” і всі деталі аварії наразі встановлює слідство.

Біографія Кузьми  

Кузьма Скрябін (Андрій Кузьменко) народився 17 серпня 1968 року в місті Новий Розділ, але дитинство і шкільні роки провів у Новояворівську.  В дитинстві він хотів стати водієм сміттєвоза, але мати його заставляла ходити до музичної школи.  Захоплювався  The Beatles  та шотландським гуртом The Exploited. Кузьма мав велику популярність у школі, тому що грав зі своїм гуртом на дискотеках. У 1985 році він закінчив школу. Хотів вступити у Львівський медінститут, але не вийшло.  У 1987 році, після повернення з армії, Кузьму погодилися перевести до Львова на факультет стоматології. Але грошей на навчання і бажання у Андрія не було. У 1987 році він написав пісні Lucky Now, Brother, Та Те Уже Є. Але стартом для гурту Скрябін стало прийняте 29 червня 1989 спільне рішення учасників групи записати композицію Feel the Pain та її україномовний варіант - Чуєш Біль. Подальше життя Кузьми була тісно пов'язане з групою “Скрябін”. У 2000 році Кузьма став ведучим власного хіт-параду “Гаряча сімка”, який проіснував до 2002 року. З 2003 року Кузьменко працював як ведучий програми “Шанс” і “Шейканемо” разом зі співачкою Наталею Могилевською.  У 2006 Кузьменко написав власну книгу-автобіографію "Я, Побєда і Берлін". У 2008 році створив групу “Пающіє труси”. У 2009 році став першим учителем групи DZIDZIO. У нього залишилась дружина Світлана і 18-річна дочка Марія-Барбара. Першого лютого 2015 Кузьма дав свій останній концерт у Кривому Розі…

Останній кліп Кузьми... Опубліковано на каналі YouTube Андрія 1 лютого 2015 року. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (40)
  • AK

    Кузьма гнав на Пороха, піддавшись впливу зомбоящика, тому, нехай йде лісом, прихопивши з собою Вакарчука та Віника.

    Vendetta Alive reply AK

    той самий Порох який жме руку Путіну? Ну-ну....
  • Людмила Твердохліб

    Вічна пам'ять і царство небесне.
  • Ирина Корнийчук

    Забули вже напевно, як він співав в турах на підтримку Януковича, і допоміг йому пробратись до влади, люди йому вірили, в очах більшості людей парень-рубаха, от він і навішав лапші, більшістб повірили свому наставнику і другу медійному... і з моменту приходу яника в нас і почались незворотні процеси що призвель, як бачимо до війни

    Олег Каськов reply Ирина Корнийчук

    Irina Korniichuk і він,і Могилевська. І чимало теперішніх "патріотів".
  • Tetiana Kesler

    Вічна пам'ять

keyboard_arrow_up