«Ми останнє покоління, яке може врятувати планету»: Павло Вишебаба про зміни клімату

«Ми останнє покоління, яке може врятувати планету»: Павло Вишебаба про зміни клімату
Павло Вишебаба, еко-активіст
  • Днями у Вінниці пройшов еко-фестиваль «Діли». Одним з його спікерів був засновник ГО «Єдина планета» та координатор антихутряної кампанії «ХутроOFF» Павло Вишебаба. Ми занотували найцікавіші думки Павла про кліматичні проблеми людства
  • Чим загрожує світу та Україні глобальне потепління? Чи можна якось уникнути його наслідків? Як кожен з нас може вплинути на цю ситуацію? Чому саме наше покоління має докласти максимальних зусиль для вирішення цієї проблеми?

Клімат змінюється. Думаю, що ви про це вже чули. Поки що наслідки для людства не настільки відчутні, як їх відчувають всі інші види на планеті. Наприклад, ви знали, що кожного дня через діяльність людей вимирають двісті видів комах і тварин?

Думаю, після цього легко зрозуміти, що ми не на порозі катастрофи, ми в самому її епіцентрі. Це вже названо шостим вимиранням. Воно є найбільшим з часів зникнення динозаврів (66 мільйонів років тому - авт.)

Багатьом видам знадобилися мільйони років, щоб з’явитися на цій планеті. Ще протягом мільйонів вони еволюціонували. І всього п’ятдесят років нашої діяльності знищили їх, як вид. Таких темпів знищення наша планета не бачила вже десятки мільйонів років. 

Чому так відбувається? Через надмірні викиди парникових газів в атмосферу: вуглекислого газу, диоксиду азоту, метану. 

Є три головні причини, що спричиняють викиди парникових газів. Перша – це спалення викопного палива (вугілля, нафти, природних горючих газів - авт.)

На другому місці промислове тваринництво. Воно є головним джерелом викиду диоскиду азоту, та продукує близько 30% викидів метану. А метан є набагато більш руйнівною сполукою для парникового ефекту, аніж вуглекислий газ. 

Третю сходинку посідає транспорт. Втім, навіть, якщо прямо зараз зупинити всі літаки, човни та машини, це майже не вплине на зміну клімату. Кліматологи вже розуміють, що цей процес зупинити неможливо. І це погана новина.

Але є й добра. Тому що ми можемо втримати його на рівні, щоб живі організми встигли до нього призвичаїтися. 

Вишебаба: «За оцінками кліматологів у нас залишилося 18 років на те, щоб спробувати призупинити зміни клімату»

Є кілька варіантів, як ми можемо на це впливати. Один з них міжнаціональний. Наприклад, у Нью-Йорку почався Кліматичний саміт ООН. На ньому зібралися світові лідери. Туди морем відправилася Грета Тунберг (шведська школярка, яка щоп’ятниці замість уроків приходила під парламент Швеції з маленьким плакатом «Страйк за клімат». Вона повторювала, а який сенс мені навчатися у школі, якщо моє майбутнє приречене? Пізніше її прикладом надихнулися мільйони людей по всій планеті). 


Виступ Грети Тунберг на Кліматичному саміті ООН

Днями по всьому світу пройшов глобальний страйк задля привернення уваги до проблеми зміни клімату. До нього приєдналася неймовірна кількість людей. Наприклад, в одній тільки Німеччині вийшло 1,4 мільйона жителів. Це фантастична цифра. В Австралії 400 тисяч. Насамперед, це молодь, яка розуміє, що зі світом щось не так і з цим потрібно терміново щось робити. 

В Україні цифри не такі вражаючі. У Києві ми змогли зібрати та об’єднати навколо цієї проблеми тисячі людей. Але це був найбільший екологічний страйк за всю історію нашої країни. 


Міжнародний марш за клімат у Києві. Фото зі сторінки Павла Вишебаби

Нижчий рівень, державний. Якраз на загальнодержавному рівні ми можемо з вами брати участь в акціях, мітингах і вимагати переходу на 100% відновлювальних джерел енергії. 

Одна з вимог нашого загальнонаціонального страйку полягала у припиненні бюджетних дотацій у промислове тваринництво. Саме воно продукує критичну кількість парникових газів в Україні. 

Ми маємо розуміти, що наша країна далеко не остання причина змін клімату на планеті. Україна входить до ТОП-20 країн, що продукують найбільшу кількість парникових газів. 

Також ми є однією з найбільш енерго неефективних країн. Тобто, щоб обігріти звичайний будинок, ми спалюємо більше енергії, ніж це роблять, наприклад, у Німеччині чи Голландії. 

Ще є особистий рівень впливу на клімат. Це те, що ми з вами можемо самі зробити вже сьогодні. Найбільш ефективним буде відмовлення від вживання продуктів тваринного походження: м’яса, риби, особливо молочки.

Як це працює? Візьмемо, наприклад, корову. Продукти травлення такої худоби виділяють велику кількість метану. А як я вже сказав, метан є найбільш руйнівним парниковим газом на планеті.

Тому нам все-таки варто було б відмовитися від продуктів тваринництва, почати поширювати цю ідею серед інших та вимагати від уряду зупинити дотації у цю галузь. 

У нас взагалі зараз склалася така історія, коли весь світ намагається зменшити промислове тваринництво, а Україна, навпаки, його дотує.

У 2019-му перераховано шість мільярдів гривень у цю надприбуткову галузь. На нашу думку, це не правильна політика. Держава має вкладати гроші в кліматично-відповідальні проекти. 

Вишебаба: «Ми маємо розуміти, що наша країна далеко не остання причина змін клімату на планеті» 

За оцінками кліматологів у нас залишилося 18 років на те, щоб спробувати призупинити зміни клімату. Це означає, що ми з вами останнє покоління дорослих, яке може врятувати життя на планеті.  

На нас з вами велика відповідальність. Ми маємо розповідати людям про цю проблему, адже вони її не помічають. За оцінками Програми розвитку ООН в Україні лише 16% жителів вважають зміни клімату проблемою. 

Якщо ми не зупинимо ці зміни, то для нас, людей, це означатиме, що до 2050 року планета матиме 250 мільйонів кліматичних біженців. Це люди, яким потрібна буде робота, житло, вода, їжа та інші потреби. 

Усе це спричинить нові конфлікти за ресурси. А у короткостроковій перспективі, можливо, і війни за них. 

Вишебаба: «Лише 16% українців вважають зміни клімату проблемою»

Зміни клімату – це не тільки про охорону природи та екологію. Ні, це суттєвий вплив на економіки країн, це гуманітарні кризи через переміщення великої кількості людей, це нові виклики для планети. Для України, зокрема. Адже підвищення температури на два градуси, майже повністю затопить Одесу, значну частину Херсону та інші південні частини нашої країни. 

Крім цього, ми матимемо все більше природних катаклізмів: посух, торнадо, великих злив та повеней. Якщо подивитися на графік катастроф, ми побачимо, що з 1989 року руйнівна сила катаклізмів збільшилася вдвічі. Це означає, що, принаймні вдвічі, зросла кількість жертв серед рослин, тварин та людей. 

Опитування

Чи турбують вас можливі наслідки зміни клімату?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Женя Иванов

    уже озоновая дыра почти исчезла над антарктикой, а они маятся
  • Грицько Штахета

    А по темі статті - треба зібрати всіх тих екоактивістів і заткнути ними Йєллоустонський вулкан. Таким чином можна запобігти екологічній катастрофі як з природнього, так і з суспільного боку )))

    Жора reply Грицько Штахета

    Эта с тобой не согласна!

    Грицько Штахета reply Жора

    Ну що ж. В світі є багато людей яких треба лікувати )))
  • Грицько Штахета

    Та чого ви всі накинулися? Хай собі відмовляються. Нам же більше буде. До речі, зара піду з'їм пару котлєт і полізу в інтернет жінці шубу на Новий Рік вибирати.
  • Сьогун Токугава

    "Відмовитися від продуктів тваринництва..." Так так, а собі та своїм діткам купує взуття зі шкірзамінника, я так розумію? І ніяких тобі шкіряних чобітків, ременів та сумочок? Бо шкіра ж теж продукт тваринництва, а не тільки м'ясо та молоко...
    А по друге, рекомендуєте, значить, напахавшись на роботі, ввечері, подібно феям, харчуватись нектаром квітів та пилком, зрідка дозволяючи собі соєвий биток чи яєчко? Ну-ну...
    Щось все це схоже на демагогію та...піар.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up