Далі навчатися музиці, що допомогла пережити війну. Історії дітей, які здобули стипендії гурту «ТІК»

Далі навчатися музиці, що допомогла пережити війну. Історії дітей, які здобули стипендії гурту «ТІК»
  • Щороку Віктор Бронюк і Корпоративний фонд гурту «ТІК» дарують грошові стипендії на втілення творчих мрій талановитих дітей Вінниччини.
  • Цього року, за результатами голосування журі, переможців конкурсу виявилось дев’ять. І історії кожного з них по-справжньому вражають.

На відміну від багатьох своїх однолітків ці діти мріють не про чергові ляльки та іграшки, гаджети чи комп’ютерні ігри.

Їхнє життя — музика і творчість, а тому головні мрії — придбати новий інструмент, записати пісню у студії і просто мати можливість оплатити навчання у музичній школі, на що не мають коштів батьки.

— Мрії повинні здійснюватися, особливо у тих, хто наполегливо до них йде, — переконаний лідер гурту «ТІК» Віктор Бронюк, який теж свого часу розпочинав музичну кар’єру виключно власними силами, без будь-якої фінансової підтримки зі сторони. — Для того, аби підтримати обдарованих дітей Вінниччини, ми чотири роки тому започаткували Стипендіальний конкурс від Корпоративного фонду гурту «ТІК». Щороку запрошуємо до складу журі відомих творчих особистостей Вінниці, журналістів, представників громадських організацій, міської ради і фонду «Подільська громада», які, ретельно переглядаючи відеоісторії усіх учасників, обирають переможців. Скажу від себе: ми дуже схвильовано переглядали усі заявки і я щиро радий, що сьогодні на Вінниччині є так багато творчих дітей. Цього року на стипендії ми виділили 35 тисяч гривень, котрі розподілили між 8 переможцями,  які за оцінками журі здобули найвищі бали. А ще один спеціальний приз — електрогітару — змогли подарувати додатковому дев’ятому переможцю. Цей інструмент нам на конкурс передав відомий у Вінниці караоке-таксист Андрій Турко, що входить до громадської організації переселенців «Спільна справа».

Відео дня

Чим живуть, про що мріють і на що витратять свої стипендії талановиті юні переможці?

Андрій Кордон: «Стара скрипка стала замалою, доводилось займатися на чужій»

Наймолодший з переможців — вінничанин Андрій Кордон у свої 11 років вже точно знає, ким буде у майбутньому. Маючи абсолютний слух, юний музикант мріє стати визначним скрипалем і грати на сценах Києва і Праги.

Але оскільки у багатодітної родини Кордон, де крім Андрія зростають ще троє дітей, не вистачало коштів на придбання нової скрипки, у останній час хлопцю доводилось займатися на чужій, яку на певний час позичила вчителька.

— Я навчаюся у Вінницькій музичній школі №1 по класу скрипки вже четвертий рік. У мене є ще два брати і сестра, і вони теж всі вміють грати на різних музичних інструментах, — розповідає Андрій. — Спочатку я хотів навчатися грі на гітарі, але на прослуховуванні мені сказали, що у мене абсолютний слух і запропонували скрипку. Так я потрапив до чудової і доброї вчительки Нємець Світлани Олександрівни. Коли я виросту, хочу стати відомим музикантом. Для цього я багато займаюсь. Я є переможцем шкільного конкурсу «Дольче мелодія». Також я здобув друге місце на фестивалі «Тріумф», а цього року у складі інструментального тріо став лауреатом І премії на третьому Всеукраїнському конкурсі «Витоки Voice-2019» у місті Хмельницькому. Зараз у мене виникла одна проблема: я підріс і моя скрипка стала замалою. Мені потрібна нова, більша скрипка, але у нас багатодітна сім’я, тато — інвалід, а мама працює вчителем у школі, тому у нас немає коштів на придбання нового інструменту. Моя вчителька дала мені чужу скрипку, на якій я зараз граю, але це тимчасово. Тому я й подав заявку на конкурс стипендій гурту «ТІК». І дуже радію, що переміг, адже нарешті зможу купити нову скрипку і продовжити розвивати свій талант.

Ярослава Жиліна: «Музика допомогла подолати переїзд та війну, яка поранила мого татка»

У грошовому еквіваленті у Ярослави Жиліної виявилася найбільш скромна з усіх поданих на конкурс творчих мрій.

Всього 820 гривень — стільки 12-річній скрипальці потрібно для оплати навчання у музичній школі до кінця навчального року. Зростаючи у родині тимчасово безробітного важкопораненого бійця АТО, Ярослава вирішила допомогти батькам і виграти ці гроші самостійно.

— Вісім років свого життя я прожила на Донеччині, але моя музична історія розпочалась саме тут, у Вінниці, — розповідає Ярослава. — Музика допомогла мені подолати переїзд, війну, яка поранила мого татка і залишила бабусю дуже далеко від нас… Коли я граю на скрипці, залишається тільки музика і я. Скрипку мені вже придбали, але мені потрібні були кошти на навчання, тому я вирішила заробити їх самотужки.

Валентина Бевз: «Виборола право на запис пісні у студії, а пісні не було»

12-річна співачка Валентина Бевз із Вороновиці на конкурс «ТІК» пішла, щоб отримати кошти для придбання вокальної композиції у сучасного українського композитора.

— Я навчаюся у сьомому класі сольного співу. У минулому році на конкурсі «Таланти Вінниччини» мене нагородили сертифікатом на запис вокальної композиції. Але, на жаль, у мене немає композиції для запису. Тому я й вирішила поборотися за стипендію, щоб мати змогу придбати пісню і покласти початок до здійснення моєї мрії — бути співачкою, — розповідає Валентина. — Я люблю свою країну, хочу вирости і залишитися тут, а не їхати за кордон, нібито там краще. Мрію вкладати сили у розвиток саме нашої держави.

Артур Оленич: «Давно мрію про кахон, щоб грати всюди!»

Харизму та креатив Артура Оленича одразу відмітили всі члени журі конкурсу: свою відеовізитівку хлопець знімав за барабанною установкою, максимально показавши насичене і яскраве музичне життя, яке має у свої 13 років.

— Взагалі я вважаю, що дуже велика кількість факторів пов’язала моє життя з музикою, а саме — з ударними. Оскільки мої батьки — музиканти, то змалечку я ходив на різні концерти. Саме тоді я побачив: майже у кожному колективі був барабанщик, який робив музику більш різнобарвною та яскравою. І я зрозумів: це мій інструмент, — розповідає Артур. — Я навчаюся грати на різних ударних, шумових та перкусійних інструментах. А найбільше мені подобається акомпанувати солістам та грати у різних колективах, таких як ансамбль бандуристів, скрипалів, народних інструментів та ударних. Але, на жаль, багато з цих виступів проводяться за межами школи і транспортувати барабанну установку дуже проблематично. Саме тому моя мрія — придбати кахон! Адже він дуже компактний та поєднує у собі все різноманіття ударної установки. Маючи кахон, я зможу грати і на вулиці, і вдома, виступати у інших містах та країнах.

Андрій Понайотов: «Нарешті матиму якісну гітару»

Ставши одним із переможців, 14-річний вінничанин Андрій Понайотов тепер зможе придбати якісну гітару, про яку давно мріяв.

— Зізнаюсь, що у дитинстві я навіть не думав про сцену, а хотів стати спортсменом. Та все змінив випадок, коли у 6 років викладач з вокалу моєї сестри запропонувала заспівати нам дуетом. І відтоді почалось!.. Репетиції, концерти, конкурси у Києві, Вінниці, Варшаві. А ще — заняття у ансамблі народного танцю «Подоляночка» у Вінницькій дитячій школі мистецтв. Тож сьогодні без сцени свого життя я просто не уявляю, — зізнається Андрій. — Вже сім років ми з сестрою — вихованці творчої вокальної майстерні «Зоряна мрія», класу Віри Майбороди. Ми — чудовий дует хоча сам я співаю теж непогано, особливо під гітару. Принаймні, так пишуть дівчата в Інстаграмі (посміхається) Це все жарти, звичайно. Адже мені ще вчитися і вчитися. На жаль, через брак коштів мені купили найдешевшу гітару, яка виявилася не дуже якісною: важко налаштовується і звук у неї, м’яко кажучи, не дуже добрий. І от отримана стипендія вирішить цю проблему, я зможу придбати більш якісний інструмент.

Валерія Пащенко: «Вчуся на кухаря, але співаю завжди, де б не була»

На конкурсі 16-річна Валерія Пащенко вирішила втілити не лише свою власну, а й мрію всього Центру професійно-технічної освіти № 1, де навчається на другому курсі за фахом «кухар-кондитер».

Валерія родом з Луганська, навчалася у санаторній школі-інтернат міста Щастя. Але оскільки з 2014 року у її рідному місті стало неспокійно, постійно було чути постріли, вибухи, переїхала до Вінниці.

— Ще з п’яти років я мріяла про сцену. Співаю завжди, де б не була. У Центрі професійно-технічної освіти № 1, де я навчаюся, відвідую вокальний гурток, де втілюється моя співоча мрія. Я з радістю беру участь у загальноміських і тематичних заходах навчального закладу і дуже хочу, щоб наш Центр мав гарне звукове обладнання для підготовки тріо, солістів і квартетів. На стипендію ми купимо мікрофони та додатки до них, якими зможуть користуватись ще декілька поколінь нашого вокального гуртка, — радіє Валерія. —  Нехай лунає українська пісня, підіймає дух нашим бійцям. Я знаю, що Україна переможе.

Юлія Доброгівська: «Куплю омріяну акустичну гітару Ямаха F-310»

16-річна хмільничанка Юлія Доброгівська з 6 років займається музикою, тож зараз готується до вступу у Вінницький коледж культури і мистецтв імені Леонтовича. А завдяки перемозі у конкурсі на отриману стипендію красуня купить омріяну акустичну гітару.

— Музика живе у моєму серці ще з самого дитинства. Два роки тому я закінчила музичну школу по класу фортепіано. Але оскільки з музикою розлучитись не змогла, зараз опановую гітару. Саме музичні інструменти допомагають мені залишатись у мажорному настрої і не переходити у мінорну тональність, — зізнається Юлія. — Я знаю, що не треба ніколи зупинятися і якщо у тебе є якась мета чи улюблена справа, потрібно постійно вдосконалюватись. Я мрію виступати на сцені, тож отриману стипендію витрачу на покупку акустичної гітари «Ямаха F-310», щоб і далі розвивати свій талант.

Марія Петровська: «Запишемо якісну пісню, щоб бандура звучала всюди»

Брати штурмом український шоу-бізнес рішуче налаштована 16-річна бандуристка Марія Петровська. Разом з однодумцями з Вінницького коледжу культури і мистецтв імені Леонтовича Марія створила власний гурт, у якому магічне звучання бандури поєднується з дудуком, саксофоном та ударними інструментами.

— Я змалку займаюся грою на бандурі та вокалом. Була солісткою фолк-гурту «Рута-м'ята» при Вінницькій обласній філармонії і лауреатом багатьох всеукраїнських та міжнародних конкурсів бандурного мистецтва. Бандура користується малою популярністю серед молоді, тому зустрівши однодумців у стінах коледжу Леонтовича, я створила власний гурт під назвою «MA_THE_OL», — розповідає Марія. — Наш гурт став учасником міжнародного благодійного проекту «Україна — Грузія. На високій горі», де ми виконали авторську пісню Наталі Гайструк «На високій горі» у власній обробці. Наша головна мета — популяризація українських народних інструментів, зокрема, бандури. Отриману стипендію витратимо на запис власної авторської пісні у студії звукозапису. Маючи якісний запис, який розкриє дивовижні музичні властивості бандури, ми зможемо брати участь у багатьох пісенних фестивалях, які широко транслюються телебаченням, що у свою чергу дасть змогу нашому гурту заявити про себе на теренах української естради і втілити нашу головну мету — популяризувати бандуру у її традиційному і сучасному звучанні.

Сергій Іванченко: «Електрогітара стане новим етапом у житті»

16-річний гітарист Сергій Іванченко з Бершаді зізнається, що давно мріяв почати грати на електроакустичній гітарі, тож коли дізнався, що саме йому дістався спецприз конкурсу, неабияк зрадів.

— Моя музична історія розпочалася ще з дитячого садка. Взагалі-то співати я вмів ще від народження, але саме у 5 років зрозумів, що це моє. Після цього розпочалася так звана «кар’єра», — розповідає Сергій. — Під мою ногу потрапили вже і районні, і обласні, і всеукраїнські, і навіть міжнародні конкурси. Більшість з них були з перемогами, але бували і «творчі пендалі», які змушували ставати сильнішим, усвідомлювати свої помилки та виправляти їх. Одним з серйозних конкурсів були «Крок до зірок», «Голос. Діти», а з останніх — «Сурми звитяги». Планую далі навчатися у вищому музичному навчальному закладі, а після цього їхати прославляти нашу Україну і Вінниччину у всіх куточках Земної кулі.

Члени журі, що визначали переможці
Всі переможці Стипендіального конкурсу Корпоративного фонду «ТІК

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up