Граната вибухнула, коли хлопець показував її дівчатам

Граната вибухнула, коли хлопець показував її дівчатам
Євген Касько закрив за собою дівчат, коли зрозумів, що граната вибухне. Цю версію поділяє один з його товаришів

У власному будинку підірвався на гранаті 23–річний електрик з Крижополя Євген Касько. Двоє дівчат, які були поруч, залишилися живі, бо за секунду до вибуху одна з них силою потягла за собою іншу з кімнати. У однієї контузія, в іншої осколкові поранення ніг

 

У той вечір Наталія і Юля гостювали у Євгена. Разом з ними у компанії була дівчина Євгена і його друг. Засиділися допізна. Євген пригощав гостей вином. Страшна трагедія сталася тоді, коли  гості зібралися йти додому.

– Євген відчинив шухляду і щось дістав, дивлюся, а то граната, – розповіла одна з постраждалих Наталія. – Знаю, бо бачила по телевізору. Юля стояла навпроти нього, а я за спиною. Бачу, він щось занервував. Почав переставляти з руки в руку. А далі…

Врятувала себе і подругу

Відео дня

– Ми вже прощалися, коли Євген каже, ходімо я вам щось покажу, – сказала Наталія. – Його дівчина і ще один хлопець залишилися на кухні, а ми з Юлею пішли за ним. Він зайшов у сусідню кімнату, відчинив шухляду і щось дістав. Дивлюся, а то граната. Подумала, може якийсь муляж, бо хто буде гранату вдома тримати? То була справжня граната. Він узяв її, почав переставляти з руки в руку. Я стояла позаду, а він навпроти подруги. Кажу, Женя, не жартуй, залиши це все. Покликала Юлю, щоб іти з кімнати.

Далі вже погано пам’ятаю. Намагаюся докупи все зв’язати, але щоразу стає страшно. Перед очима з’являється та жахлива картина, і думки плутаються.  Дівчина чітко пам’ятає, як Євген раптом почав панікувати. З цього вона зрозуміла, що біди не уникнути. Каже, відчула це.

– Я добре знаю свою подругу, – продовжила співрозмовниця. – Знаю, що вона готова до кінця вислухати те, що їй розповідають. Вона, мабуть, не зрозуміла, що в руках у Євгена справжня граната і що може статися найстрашніше.

Закричала «Тікаймо!»

У якусь мить Наталія закричала: «Тікаймо!» Каже, на підсвідомому рівні відчула, що ось–ось станеться біда. Відчуття не підвело. Різко з силою потягла за собою Юлю. Наталя встигла до вибуху переступити поріг кімнати. Юля, за її словами, опинилася у такій ситуації, коли голова і плечі вже сховалися за стіною у коридорі,  а ноги залишалися навпроти дверей кімнати, де пролунав вибух. Саме тому осколками поранило їй ноги.   

– Що було далі? – запитала дівчина. – Я до останнього думала, що Євген живий. Думала, що поранений, але не припускала, що загинув. На жаль, сталося найстрашніше, що можна було тоді уявити. Світло, ніби горіло в кімнаті, але нічого не було видно. Нас кинуло на землю. Я хотіла підповзти до Євгена, але не змогла. Щоразу, коли згадую, все в голові перемішується. Дуже страшно стає. Усього боюся. Спати лягаю – залишаю увімкненим світло. Не можу спати. Прокидаюся. Страшно. Весь час ввижається та кімната.

Він закрив їх собою

Євген служив у Національній гвардії. Після демобілізації працював на Крижопільському сирзаводі електриком. Любив ходити на рибалку, подобалося йому полювання. За словами сусідки Альони, навесні  у нього мало бути весілля.

– Дехто говорить, нібито Євген вирішив похизуватися перед дівчатами, – сказав один з його товаришів, який просить не називати прізвище. – Зараз версій можна почути десятки. Так само про хлопця будуть говорити різне. Такі у нас люди. Я вам одне скажу – Євген ніколи нічим не хизувався. Не був він хвальковитим хлопцем. Якби не вмів тримати язик за зубами, то про гранату друзям розповів би. Але ж ми про це не знали. Я вперше почув, що у нього вдома була «ергедешка».

Ще один товариш загиблого пояснив, що насправді Євген собою закрив дівчат.

– Він якби не зробив цього, то трагедія була б ще страшніша, – каже хлопець. – Він був дуже сміливий хлопець. Про це вам скаже кожен з його друзів. Думаю, граната здетонувала у нього в руках. Йому не залишалося іншого, як прийняти весь удар на себе. Дуже жаль, що так по–дурному все сталося. Такого хлопця втратили!..

Звідки взялася зброя
Анна Олійник, керівник відділу комунікації обласної поліції:

– Про трагедію в Крижополі черговому поліції повідомили з місцевої лікарні. На місце події одразу виїхали оперативні працівники. Опитали тих, хто був разом з хлопцем перед його загибеллю. Очевидці пояснили, що під час розмови він раптом вирішив показати гранату. Коли демонстрував, раптом стався вибух.

Опитані не приховують, що перед тим усі разом вживали спиртні напої. Постраждали дві дівчини – в однієї контузія, в іншої осколочне поранення ніг. Загрози їхньому життю нема. За попередніми даними експертів, це була граната РГД–5. Звідки вона взялася, розслідують слідчі у рамках кримінального провадження, відкритого за ст.115 Кримінального кодексу України («Умисне вбивство»). Встановлено, що в зоні АТО він не служив. Загиблий 1993 року народження, проживав з батьками, у них порядна сім’я.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Задунайский Торонтуй

    Не могу выразить никак свое восхищение, все время трут.
  • З.А.Глядач

    "Хироя" йому присвоїти!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up