Маски зі смітників? Як живеться безхатькам під час катантину та хто їм допомагає

Маски зі смітників? Як живеться безхатькам під час катантину та хто їм допомагає
Фото з сторінки ГО «Полум'я надії»
  • Запровадження карантину суттєво ускладнює життя безпритульним.
  • Самоізолюватись їм немає куди, а засоби захисту, за словами волонтерів, вони находять на смітниках.
  • Як карантин вплинув на безхатченків та хто їм допомагає у час пандемії?

 

Поширення коронавірусу та карантин суттєво вплинули на життя всього населення. Не стали винятком і вразливі категорії, такі як безхатьки.

За статистикою, тих, хто живе на вулиці, у Вінниці близько 400 осіб. Волонтери постійно надають їм допомогу, наприклад, проводять соціальне патрулювання, годують, підстригають чи пропонують пройти реабілітацію. Але зараз, у час карантину, робота громадських організацій, які ними опікуються, теж змінилась.

Ми поговорили з тими, хто займається безпритульними, і дізнались, як безхатькам живеться під час карантину. 

Відео дня

«Де безпритульним помити руки та ізолюватися?»

Ми зателефонували у ті громадські організації, які й до початку запровадження карантину допомагали безхатькам. Хтось — роздавав обіди, хтось — запрошував на реабілітацію, а хтось — допомагав знайти одяг, взуття чи медикаменти. 

Одна з таких вінницька активістка і голова організації «ВІСЬ» Світлана Дубина. Ми писали, що на початку карантину жінка збирала антибактеріальні серветки для безпритульних. Світлана розповідає, що ситуація з безхатьками у час карантину справді прикра. Оскільки, у Вінниці та області немає притулку для безпритульних осіб. 

— Безпритульні жаліються, що їх «почали дуже ганяти», — каже Світлана. — Також вокзали і туалети, які були на пероні, — закриті. Тобто, безпритульні зараз не мають куди піти в туалет. А ще всі навколо так розповідають про важливість миття рук, але ж де бездомні мають мити руки? Це просте запитання, але відповіді на нього немає. Тому ми й роздаємо антибактеріальні серветки. 

За словами Світлани, працівники ГО продовжують роздавали антибактеріальні серветки та антисептики. Каже, це була не одноразова акція. Але, якщо волонтери бачать, що у людини є алкогольна залежність, то дають їй тільки серветки. 

— Також ми купили п'ять дистанційних термометрів. Тепер тим безпритульним, хто хоче, ми міряємо температуру. Поки, на щастя, людей з температурою ми не виявляли, — каже Світлана. — З масками проблеми серйозніші. Їх безпритульні знаходять у смітниках, одягають та носять безліч днів. Ми слідкуємо за тим, щоб вони одягали нові маски, які ми їм привозимо. Розповідаємо про ризики зараження коронавірусом і пояснюємо всі небезпеки. 

Волонтерка також каже, що для бездомних проблемою є виклик швидкої в разі такої необхідності. 

— Ми намагались якось разом з патрульною поліцією викликати швидку для старенької жінки, яка живе на вулиці. Але нам це не вдалось зробити, — каже жінка. —  Але водночас вчора на вокзалі бачила, як до безпритульної жінки приїжджали швидка. Можливо, це залежно від випадку. 

Також безпритульними у Вінниці займалась ГО «Всеукраїнська благодійна громада «Дім милосердя «Віфезда». До карантину там, для бажаючих змінити своє життя, громада надавала місце проживання та реабілітаційні послуги. Але у час пандемії приймати на реабілітацію припинили. 

— На період карантину ми нікого не беремо до себе на реабілітацію, щоб не наражатися на небезпеку, — каже директор Дому милосердя Ярослав Сімашко. — До карантину в нас було 32 людини з вулиці, які прийшли до нас позбавлятись залежностей і хотіли покращити своє життя. А зараз у нас залишилось лише 14 людей і нових ми не приймаємо. Такі міри безпеки. 

«Голод у час карантину для них — основна проблема»

ГО «Полум’я надії» теж одна з тих організацій, які на постійній основі допомагають людям, які живуть на вулиці. До карантину активісти організації годували потребуючих на ринку «Урожай» у рамках проекту «Соціальне патрулювання». Але зараз таку допомогу тимчасово зупинили, бо це велике скупчення людей. 

Однак активісти, які називають себе «вартовими турботи», продовжують годувати людей. Вони їздять у місця, де живуть безхатьки, й роздають продуктові набори та маски.

— Щоп'ятниці ми їздимо у ті місця, де вони можуть жити, і годуємо їх. Приблизно 30-40 порцій щотижня ми роздаємо, але це дуже мало. Вони не можуть стабільно їсти. Голод у час карантину для безпритульних — основна проблема, — розповідає координатор проекту «Соціальне патрулювання» Андрій Жура. — Також ці люди люблять мігрувати, переміщатися з міста у місто. Чи навіть просто від вокзалу до вокзалу, а сьогодні вони у цьому обмежені повністю. При їхньому способі життя — це теж проблема. 

Волонтер розповідає, щоб хоч якось допомогти безхатькам у цей час вони роздають продуктові набори та маски. 

— Ми вже роздали понад 200 масок, вони їх носять,— каже Андрій. — Думаю, вони їх одягають, бо це контролюється правоохоронними органами. Всім відомо, що люди, які живуть на вулиці, досить байдуже відносяться до гігієни. Тому їх мотивувати можуть лише міри законодавства. 

Андрій розповідає, що час від часу безпритульним вони привозять нові маски. Але, звичайно, не мають змоги змінювати їх кожні кілька годин. 

— Живеться їм сумно. Наші пункти допомоги безпритульним на час карантину закриті, де безхатьки могли помитись, підстригтись і поїсти, — каже волонтер. — Також кожного дня, до карантину, їх хтось годував: якась церква, організація чи просто люди, а зараз вони цього позбавлені. 

«Ми відчуваємо, що безпритульних стало менше»

У департаменті соціальної політики розповіли, що безхатченкам були роздані та продовжують роздавати «Дорожні» карти допомоги, в якій зазначено куди їм можна звернутися за допомогою.  

— У нас створена робоча група, куди входять представники виконавчих органів кожного департаменту: охорони здоров'я, благоустрою, соцполітики, — розповідає директорка департаменту соціальної політики Валентина Войткова. — Як до карантину, так і під час пандемії, люди можуть звертатись у міську раду, а тоді їх перенаправлять до нас. Зі свого боку ми провели консультативну роботу та розробили «Дорожню» карту, щоб безхатьки розуміли за яким номерами можна звернутись. Так, у Вінниці немає притулку, але ми над цим питанням працюємо. 

Директорка департаменту каже, у Вінниці близько 400 осіб, які живуть на вулиці. Але це число орієнтовне, оскільки безхатьки ведуть кочовий спосіб життя.  

— Ми відчуваємо, що під час карантину безпритульних стало менше, — каже Валентина Войткова. — Мабуть, через те, що припинено рух громадського транспорту і з інших міст до нас не приїжджають безпритульні. А ще у багатьох з них є знайомі та родичі, може, на час карантину вони повернулись жити до них. 

За словами Войткової, безпритульні жодного разу не зверталися, щоб їх протестували на COVID-19. Отже, жодного випадку недуги серед безхатченків в офіційній статистиці немає. 

— Коли безпритульна людина відчуває симптоми коронавірусу, то їй потрібно подзвонити на номер «Цілодобової варти» і тоді їх координують до того, хто може допомогти, — каже директорка. — Притулку в нас немає, тому не може бути мови про ізоляцію. Поки у нас не було дзвінків від безпритульних щодо симптомів коронавірусу, ситуація стабільна. 

Куди безпритульним звертатись за допомогою? 

Департамент соціальної політики спільно з представниками громадськості розробили дорожню карту допомоги, яка містить інформацію, куди можна звернутися безхатченкам за допомогою: відновлення документів, медична допомога та інше.

  • «Дорожня» карта допомоги — звертайтеся за телефонами: 1560, 65-15-60.
  • 0-800-601-560 — відділ оперативного реагування міської ради «Цілодобова варта».
  • 67-04-60 — Вінницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
  • 063-376-45-64, 073-421-92-09 — ГО «Полум’я надії».
  • 068-231-71-81 — ГО «ХЕЛП - ВІННИЦЯ».
  • 098-928-06-89 — ГО «Всеукраїнська благодійна громада «Дім милосердя «Віфезда».


Читайте також:

«Поміняй маску на паску»: вінницькі волонтери збирають пірнальні маски для захисту медиків і пацієнтів

Служби доставки та будівельні магазини. Що ще шукали вінничани у Google під час карантину?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ольга Фурсова

    ..капець..я коли таке читаю....не можу зрозуміти ..альо гараж...а хто ними піклувався до карантину?? можу ті хто садить їх на вулицю для жебракування?? вони окремо - держава окремо-ми всі  теж окремо....найгірше тваринам вони не можеть самі себе забезпечити їдою..а ті хто годував иеж голодні...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Європейській площі перевіряли цукор, вакцинували, робили тест на ВІЛ photo_camera 20:07 Вода лише в чверті досліджених у Вінниці криниць відповідає санітарно-гігієнічним нормам 19:12 Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття photo_camera 18:37 Важко зберігати спокій? Є проста техніка дихання для подолання стресу play_circle_filled Від читача 21:52 Підтримайте, будь ласка, петицію. Резервні голоси 🚨🚨🚨 18:02 Оголосили підозру та взяли під варту розповсюджувача канабісу play_circle_filled photo_camera 17:25 «Бойові каски замість корони тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу 12:16 Підстанція обленерго знеструмлена через падіння уламків ворожого безпілотника 11:57 Зірковий український комік Влад Шевченко вперше стане батьком 11:19 У Гайсині врятували 84-річну жінку та чотирирічну дитину з задимленого під'їзду 10:41 Гучно було і на Вінниччині: вночі ворог знову атакував нас ударними «шахедами» 10:27 Вінниця прощається із полеглим 23-річним воїном Олександром Лєсніком 09:15 Тульчинський захисник Денис Грінзіцький отримав «Хрест хоробрих»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up