За тіло героя терористи вимагали 20 тисяч доларів

За тіло героя терористи вимагали 20 тисяч доларів
Капітана Олександра Москалюка (51) викинуло ударною хвилею з БТРа, який проривався до 32-го блокпосту. Його тіло забрали з дороги, контрольованої терористами, через два тижні
Олександр Москалюк був у БТРі, що проривався до злощасного 32-го блокпосту. Ракета влучила прямо в башту, і капітан вилетів разом з дверима на дорогу. За однією із версій, він підірвався гранатою, щоб не опинитися в полоні, і забрав із собою на той світ кількох чеченців

- Якщо він дійсно так зробив, то це цілком в характері Олександра, - говорить дружина героя, яка свідків загибелі чоловіка не знайшла, але щодня протягом двох тижнів говорила по телефону з російськомовними людьми із кавказьким акцентом. Вони вимагали викуп, але не називали особливих прикмет. Казали, якщо в них телефон Олександра, цього досить. Жінка знала – це шантаж і надіялася, що чоловік живий. Надія вмерла, коли тіло привезли у закритій труні...

Тіло 51-річного капітана Нацгвардії привезли додому через два тижні після загибелі. Минулої п’ятниці його поховали у рідному селі – у Вернигородку Козятинського району. Родина втратила з ним зв'язок 14 жовтня. Відтоді офіційно нацгвардійця вважали безвісти зниклим.

А загинув 51-річний боєць за кілометр від оточеного сепаратистами 32-блокпоста, куди неодноразово, але безрезультатно проривалися українські війська. Там вщент спалили 22 військові машини. Терористи не допускали підмогу, територію замінували, підступи обстрілювали. Це місце потім назвали другим котлом після Іловайська. Туди навіть забрати тіла загиблих не підпускали. Через це Москалюк повернувся додому тільки 27 жовтня. Вантажем 200.

Пішов по повістці
- Олександра Москалюка пам’ятаю, як працівника карного розшуку, - говорить пенсіонер органів внутрішніх справ, начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Юрій Мельник. – Чув, що начебто він, коли побачив, що може потрапити в полон, підірвався гранатою. Це п’ятдесятий загиблий в АТО наш земляк.

Я розказали в Козятинському райвідділ міліції, Олександр Москалюк строкову службу проходив у морській піхоті, а в міліції дослужився до начальника карного розшуку.

- Досвідчений опер був, і начальник розшуку нормальний, - говорить заступник начальника Козятинського райвідділу міліції Сергій Брянський. – І товариш він був хороший. Заводний, бо любив справедливість і завжди був готовий прийти на допомогу.

З міліції Олександр Москалюк пішов за власним бажанням в званні капітана. В АТО пішов служити старшим лейтенантом, а у вересні, після першого відрядження туди, отримав звання капітана й по військовій лінії.  



На сході опинився по повістці. Втім, як каже дружина загиблого офіцера, міг і не йти. Стан здоров’я дозволяв уникнути мобілізації - у нього була астма і міжпозвонкова грижа.

- Він дихав тільки з інгалятором, - говорить Ірина Москалюк. - Коли я казала: „Саша, ну як ти там будеш? Це ж не можливо”, він відповів: „Я офіцер. Не можу сидіти вдома, коли гинуть діти. Я воював, знаю, як воювати, а вони – не навчені і молоді”. І пішов.

Мав бойовий досвід
- Хороший чоловік був, офіцер з бойовим досвідом. Він у свій час в Анголі у бойових діях брав участь, - каже заступник департаменту цивільного захисту облдержадміністрації Анатолій Шкільнюк, який дружив із Олександром і був на його похованні.

Траурна процесія була велика. Звучали поминальні залпи Нацгвардії. Хоронити героя приїздили його колеги-міліціонери з Козятина і військовослужбовці вінницької частини 3008. Серед них був і Роман Петровський – 38-річний військовий, що був в одному БТРі з Олександром Москалюком.



- Нам сказали, що сепаратисти ставлять свій блокпост між 32 і 31 нашими блокпостами. Що їх там небагато. Чоловік 20. І ми поїхали двома БТРами. Виїхали, нікого не було, а потім почався дуже сильний обстріл, й прийняли рішення повертатися на базу, - говорить Роман. - Ми там нічим не могли допомогти. Мало було техніки для прориву. І коли поверталися назад, в нас влучили. Гарно влучили. Башту вибили ракетою. У нас погоріла броня. Васильович їхав біля задніх дверей. Ці двері вирвало ударною хвилею, й він вилетів разом з ними на дорогу. Потім викинуло мене. Я бачив, що Васильович лежав на дорозі і не ворушився. Чи він загинув одразу, чи без свідомості був, не можу сказати. Допомогти я не міг. Був дуже сильний обстріл. І я фізично не міг...

Осколками Роману розтрощило руку. Він зараз вдома, але за два тижні їде в Київ на повторну операцію, де йому лікарі пришили руку. А тоді, як говорить боєць, він добирався ще з кількома пораненими до 31-го блокпосту. Йшли три кілометри, доки їх не підібрав інший БТР. Поранених завезли в луганську лікарню.   

Міг підірвати себе сам
Про долю кількох чоловіків із погорілих БТРів (всі військовослужбовці частини 3008), Роман не знає. І він не впевнений, чи в той самий день загинув Москалюк. У Нацгвардії інформують лишень про одну смерть там. За даними ж дружини Олександра, щонайменше один з військових, комбат, у полоні. Через нього до родини дійшла інформація, що нібито капітана Москалюка бачили у супроводі сепаратистів. Також говорили, що він комусь дзвонив одразу після обстрілу і казав, що відбивається, кількох поклав, але зі зброї в нього залишилося тільки дві гранати...



- Знаючи характер свого чоловіка, скажу, що він здатися чеченцям в полон не міг. Він би на коліна не упав і не просив собі життя, - говорить Ірина. – Але інформація про гранату не стовідсоткова. Може бути дві версії: або його одразу вбили, або він справді сам підірвався разом з тими, хто там до нього підійшов.

Олександру був 51 рік. Мав три вищі освіти. До міліції працював вчителем фізкультури та військової підготовки в школі у Зарванцях. Після міліції – сторожем. Паралельно мав адвокатську практику. З дружиною, вчителькою історії Вернигородської школи він виховав двох дітей. Син Роман зараз влаштовується працювати в міліцію. А дочка Софія вчиться одразу в двох вишах.



- Дочка – його гордість, - каже мати. – Їй скоро виповниться 18 років. А коли у Олександра померла матір, йому теж було 18.

Тероризували жінку
Про знайдене тіло Олександра родина Москалюків дізналася від бійця з Тульчина через волонтерів. Знайшли загиблого на дорозі біля 32-го блокпосту, коли терористи дали змогу зібрати тіла. На шиї в капітана було два жетони – один з Анголи, другий, новий, нацгвардійський. Труну і ці жетони привезли додому 27 жовтня.

Як розповіла жінка героя, вона з 14 числа обдзвонювала всі можливі гарячі лінії в Києві і об’їздила всі управління у Вінниці. Намагалася взяти хоч щось про Олександра. Це було в той самий час, як їй і козятинській волонтерці Ірині дзвонили терористи. Вони вимагали привезти їм 20 тисяч доларів за офіцера.



- Чоловік мій був на 29-му блокпосту. Служив в оперативному загоні Найгвардії. Їх кидали на зачистку, - говорить Ірина Москалюк. - 13 жовтня він до мене дзвонив. Я спитала, чи є в них що їсти. Сказав, що й краплі води немає, і що обстрілюють і вдень, і вночі. До цього часу він нічого не розказував. У нього все було добре. Тай все життя у нього все було добре, ніяких проблем. Ніколи не розказував, що там робиться і що вони роблять. І вночі з 13 на 14 мене взяв такий жах. Прокинулася десь о четвертій ранку. Зрозуміла, щось сталося.

Телефон Олександра вже був поза зоною. А потім почалися дзвінки від терористів з вимогами викупу.

- Я говорила з ними, як дочка, а волонтер Ірина, як дружина. Вони їй дзвонили кожного ранку о 5.30, а мені о 7.30. Дуже хотілося сказати, що не 20 тисяч доларів, а 20 тисяч куль тобі в мозок. Але я розуміла, що в них багато полонених є, і якщо я таке скажу, вони їх можуть зарізати, можуть тіла мого чоловіка знищити, щоб ніколи не знайшли... Поки ми шукали його – пережили дуже багато, - говорить жінка. - Коли тіло чоловіка вже привезли, мені дзвонили з СБУ: «Чи є у вас новини?». Висновок який проситься? Що ніхто його не шукав. Якби не волонтери, яких я піднімала і просила, і які самі бралися за розшук, я б свого чоловіка не знайшла.


Капітана Олександра Москалюка (51, на фото другий зліва) викинуло ударною хвилею з БТРа, який проривався до 32-го блокпосту. Його тіло забрали з дороги, контрольованої терористами, через два тижні  

В АТО за останній тиждень загинуло ще двоє вінничан
Протягом останніх діб, за даними Національної гвардії України, загинуло ще два військовослужбовці з Вінниччини.

Близько 16.00 години 31 жовтня на блокпосту неподалік Донецького на Луганщині внаслідок мінометного обстрілу блокпосту загинув помічник гранатометника молодший сержант за контрактом Олександр Колівошко.


Олександр служив у Вінницькому з’єднанні Нацгвардії. Його призвали по мобілізації у серпні цього року. П’ятого листопада юнакові мало виповнитися 22 роки

А другого листопада біля одного з блокпостів поблизу Маріуполя стався терористичний акт, в якому загинуло ще двоє нацгвардійців. Один з них Геннадій Хитрик. За даними інтернетресурсів, він зі Стрижавки.

- Під час несення служби на блокпосту зупинили автомобіль для догляду, і коли військовослужбовці підійшли до транспортного засобу, стався потужний вибух, - розказали в прес-службі Нацгвардії України. - Микола Руснак (боєць з Миколаївщини) загинув на місці, а за життя Геннадія Хитрика боролися лікарі в Маріуполі, але поранення виявилися дуже важкі. За попередніми даними, вибух здійснили дистанційно.


Майор Геннадій Хитрик проходив службу на посаді начальника групи бойової та спеціальної підготовки військової частини, що дислокується в Одесі. В командуванні говорять про нього, як про високо підготовленого та професійного офіцера. Товариші по службі згадують його, як життєрадісну та надійну людину, яка завжди була готова допомогти

Вічна пам’ять загиблим героям!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up