Чи кожен вінничанин може дозволити собі адвоката? Ціни на послуги захисників

Чи кожен вінничанин може дозволити собі адвоката? Ціни на послуги захисників
20minut.ua дізналася ціни на адвокатські послуги у Вінниці

Гроші за захист. Вінницькі адвокати називають себе лікарями долі і в основному за «рецепт», тобто консультацію, грошей не беруть. Зате їхня участь у судових справах коштує немало. RIA/20minut.ua розпитала у вінницьких адвокатів, скільки вони беруть за послуги

Зустрічають клієнта по одежині, а потім оцінюють трудозатрати і ризики. Ось так можна пояснити те, яким чином вирішують, скільки запросити за свою роботу вінницькі адвокати.

Їх, як каже реєстр адвокатів, в області є 372. Саме у місті свої контори, за даними об’єднання адвокатів, зареєстрували 345 людей зі свідоцтвами на право займатися адвокатською діяльність. І сьогодні, коли змінами до Конституції збираються впровадити монополію адвокатури (на представництво в судах втратять право юристи, правозахисники та інші «непрофесіонали» справи захисту), експерти передбачають: вартість послуг адвокатів зросте в рази, якщо не на порядок.

Які гроші беруть зараз за оплату своїх послуг вінницькі адвокати? Журналіст розпитала про це десятьох захисників, прізвище яких найчастіше фігурують у резонансних справах або яких часто зустрічаємо в судах. У них чітких тарифів немає, як, наприклад, у нотаріусів. І на державному рівні розмір оплати роботи адвоката визначений туманно.  

Відео дня

Мін’юст каже, що одна година роботи адвоката коштує 40 відсотків мінімальної зарплати. Сьогодні зарплатний мінімуму 1450 гривень, тож ціна «адвокатогодини», виходить 580 гривень.

Адвокат може прийти до суду і прочекати годину початку засідання, а потім виставити клієнту за «простой»? Може не мати натхнення на написання скарги чи позову, тому тягти з цим процесом і теж врахувати в оплату години своєї безрезультатної муки?

- Так, ви праві, - каже один з опитаних адвокатів (прізвищ не називаємо, аби не створювати реклами). – Тому й виникають не те що конфлікти, а непорозуміння з клієнтами. Суди у нас працюють таким чином, що запізнюються і переносяться.

- У Києві не так, - говорить інший захисник. - Там, якщо суддя запізнився на засідання на 15 хвилин, адвокат робить відмітки у секретаря та в канцелярії і йде. Кияни ж за одне засідання беруть від 500 до тисячі гривень – байдуже, відбулося воно чи не відбулося.

А що стосується часу, затраченого на опрацювання документів, участі в слідчих діях, підготовку до слухань тощо, то існує методика, затверджена Мін’юстом. Нею користуються так звані «державні» адвокати, яким із бюджету відшкодовують витрати на захист людей у судах, що не мають коштів на платного адвоката.

У кожного адвоката можна просити докладний звіт про роботу за цією методикою. Коефіцієнтів у ній застосовується маса, а розрахунок, знову ж таки – від мінімальної заробітної плати. Наприклад – складання документа процесуального характеру – 15 відсотків від «мінімалки», тобто 217 гривень 50 копійок.

- Від 200 до 400 гривень коштує скласти скаргу, залежно від складності роботи, - сказала одна з приватних адвокатес, яка потрапила в опитування RIA/20minut.ua. Її тарифи були найнижчі.

Решта називали більші суми, які саме – дивіться в інфографіці нижче. Там вказані найчастіше названі ціни на конкретні послуги.

- У мене тарифікації немає! – образився адвокат, який багато років працює захисником у судах. – Що справа вбивства, що ДТП, що крадіжка – немає значення. Це все – конфіденційна інформація!

Інші були відвертими. Не приховували, що орієнтуються на статки клієнта, коли укладають договір, та зважають на його вигоду в справі. Якщо позов на сотні тисяч гривень, то виставляють відсоток від ціни позову. Якщо людина судиться з банком, теж мало не візьмуть. Дехто казав, що й справа розлучення може потягти на 500 доларів, якщо подружжя ділить дороге майно.

- Земельні справи, розділ майна та якщо судяться великі підприємства, – такі справи найдорожчі, - каже керівник адвокатської компанії.

– У нас в роботі зараз є справа на мільйони. Скільки за неї беремо? Не скажу, - сміється керівник іншої компанії адвокатів. - Чесно кажучи, оплата визначається більше в доларових еквівалентах…

- Якщо прийшла мама з дитиною, то хіба з неї багато візьмеш? - говорить жінка-адвокат з великим стажем роботи. – А були часи, коли приходили бандити просити захисту. З них я брала значно більше, ніж насправді коштує моя участь у справі.

На питання, скільки беруть за консультацію, адвокати, опитані RIA/20minut.ua, переважно казали, що з бабусь гроші не візьмуть. Разом з тим, дали зрозуміти: ображаються на людей, які регулярно звертаються за порадами й не більше, мовляв, «дякую в кишеню не покладеш».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Давід Кукуть

    але в Європі і якість послуг вища в рази.

    Анонім reply Давід Кукуть

    Вища, ніж де?

    Вінниця теж знаходиться в Європі.

    Межа Європи проходить по Середземному моря, Мармуровому морю, Керченські протоці, річці Дон, Каспійському морю, Кумо-Маницькій западині, Уральських горах.

    Якщо ви мали на увазі саме західну Європу, то дуже спірно. В ній є різні країни, і головне - ДУЖЕ РІЗНІ ЛЮДИ.

    Давід Кукуть reply Анонім

    мала на увазі країни ЄС. 150 ЄВРО це великі гроші , але  така вартість юридичних послуг . Послуги бухгалтерів і аудиторів теж є висооплачуваними .

    Анонім reply Давід Кукуть

    знайома старший бухгалер одного успішного вінницького виробника отримає аж 3 тис. грн. Будь-які правознавці заробляють набагато більше.

    Анонім reply Анонім

    Перше - особисто знаю багатьох юристів, які заробляють менше ніж 3000 грн., при цьому багато з них дійсно добрих професіоналів.

    Друге - бухгалтер на сьогодні одна з найзатребуваніших професій, натомість юрист - входить в трійку найнезатребуваніших спеціальностей.

    А тому словосполучення "будь-які правознавці заробляють набагато більше" як мінімум недоречне і не перевірене.

    І взагалі, звідки такі думки??? Невже з особистого досвіду?

    Анонім reply Давід Кукуть

    Я так розумію, ви юрист, а можливо навіть і адвокат.

    Я думаю, очевидно, вам відомо, що серед ваших колег є знаючі і не дуже люди, хтось тягне час за гроші, а хтось проймається розумінням ситуації.

    Поняття "вища якість" в адвокатурі як на мене - теж поняття розтяжне. До того ж, наші правознавці стараються обережно себе поводити, не "вигороджують" свого підзахисного, а в капіталістичних країнах вони починають розказувати який він святий та божий, що йому треба просто дати хорошого психолога, бо він перехвилявався. Коротше, не соромляться нічого. Так що тут палка з двома кінцями...
  • Давід Кукуть

    європейські норми не 50 євро годину , а мінімум 150 євро , а підготовка позову сягає десятки тисяч євро

    Анонім reply Давід Кукуть

    Це ви уже ваші вигадки. 150 євро - це великі гроші для будь-якої країни світу і їх просто так ніхто не віддасть.

    Давід Кукуть reply Анонім

    сума вказані з особистого досвіду співпраці з колегами з ЄС .

    Анонім reply Давід Кукуть

    врахуйте, що там, скоріше за все, мала місце надбавка за ведення міжнародних справ, роботу з перекладеними документами, яка вимагає особливої увагу + враховано "витрати-час-нерви" на різноманітні дзвінки, листування тощо.
  • Анонім

    Критеріїв оцінки насправді набагато більше. Так, загалом на "ціну" справи впливають такі фактори, як: строк укладення договору (можна тільки на одну інстанцію наприклад у Вінницькому міському суді, а можна одразу домовитись і на всі три інстанції - аж до Вищого суду у Києві), досвід адвоката, складність справи, наявні ризики у справі, бажаний результат для людини, яку захищає чи представляє адвокат і т.п. Крім того, в даній статті не зазначається про можливість розстрочення або відстрочення оплати гонорару адвоката, що сьогодні є досить актуальним або здійснення оплати частинами: авансу з початку - і доплати у разі "позитивного" результату у справі. Тобто все дуже індивідуально і суб'єктивно, а тому досить не правильного говорити, що хтось бере більше, а хтось менше.

    Анонім reply Анонім

    чому це неправильно? Вважаєте, що всі беруть однаково?
  • Анонім

    ціни деруть такі, що іноді звертатися до них абсолютно невигідно навіть суто математично.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up