Як у Оратівському районі за землю воюють АТОвці, бізнесмени з Києва та екс-регіонал

Як у Оратівському районі за землю воюють АТОвці, бізнесмени з Києва та екс-регіонал
Момент з відео, яке ви можете подивитися у матеріалі, де молодики погрожують поліцейському
  • Уже майже три роки точаться земельні війни в Оратівському районі;
  • Справа вже дійшла до Вищого адмінсуду України;
  • А на місці конфлікту — до сутичок з поліцією;
  • Під боком — справжнє рейдерське захоплення. Але кого назвати рейдерами?

Дійовими особами земельного конфлікту у Оратівському районі стали АТОвці, екс-регіонал та київські бізнесмени. Наразі проти керівника громадської організації «Спілка учасників АТО Вінниці та Вінницької області» Вадима Хитрича, а також проти його батька, обласна поліція розслідує кілька кримінальних справ.

Два місяці тому, 12 травня, у селі Осична сталася сутичка між цими людьми та оперативною групою поліцейських. АТОвців затримали, але потім відпустили на домашній арешт.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

На цьому відео Вадим Хитрич з групою осіб мають конфлікт з поліцією. За словами свідків, чоловік, який вихоплює зброю з рук правоохоронця - батько Вадима. Також є момент затримання групи осіб на місці конфлікту.

Як починався конфлікт?

Згідно даних реєстру юридичних осіб та YouControl, агрофірма «Авангард» існує з 1995 року. Нею керувала родина Ковтунів (почергово Ганна та Іван) аж до лютого 2014 року. Тоді компанія за переходить до іншого власника — Івана Богуна. Відповідні зміни у реєстраційні дані вніс державний реєстратор, на якого колишній власник подав до суду. Таким чином, Ганна Ковтун хотіла, щоб передачу її підприємства новій людині визнали незаконною.

Чому реєстратор змінив імена у документах?

У рішенні суду першої інстанції (Вінницький окружний адміністративний суд) написано, що державному реєстратору Дарюсу Ларіонову надали, зокрема, оригінал протоколу засідання, на якому було вирішено питання про вихід із складу засновників «Авангарду» Ганни Ковтун, прийнято до складу засновників Івана Богуна, якому і передали 100 % прав власності підприємства. Відповідну заяву також надали реєстратору.

Суд визнав перереєстрацію незаконною

Суд взяв до уваги висновок судово-технічної експертизи, яка каже, що відтиск печатки від імені ПСП «Авангард» є фальшивим.

Інша експертиза, вже почеркознавча, показала, що підписи у протоколі колишній власник не ставив, а відтак вони теж є фальшивими.

Те, що Ганна Ковтун не розписувалася у документах, та не продавала компанію, вона також підтвердила на суді. Окружний суд, а також апеляційний повірили їй та відмінили перереєстрацію підприємства.

Нові обставини справи

27 жовтня 2015 року. Вінницький окружний адміністративний суд. Виявляється, з’явилися нові докази: у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз встановили, що підписи у документах про передачу підприємства «Авангард» ставила саме Ганна Ковтун. Проведення експертизи ініціював слідчий.

Тепер вже суд став на сторону нового власника компанії. Іван Богун, після довгої судової тяганини таки отримує контроль над підприємством. Ось це рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/53058942.

1 грудня 2015 року Вінницький апеляційний адміністративний суд скасовує рішення на користь Івана Богуна. Бо, як написано у постанові, не можна вважати нововиявленою обставиною експертизу, яка була проведена пізніше суду першої інстанції. Відтак, рішення найпершого суду, який скасував перереєстрацію «Авангарду», знову стає чинним.

8 липня 2016 року справа дійшла до Вищого адміністративного суду України. Відкривається касаційне провадження. Розгляд справи запланований на 12 липня. Ось це рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/58924489

Суддя визнає чинною постанову, за якою власником «Авангарду» є Іван Богун.

Ця постанова діє і на цей день.

Підприємство знову продали

Ймовірно, не витримавши судової тяганини, Іван Богун вирішив продати компанію. Новим власником з 12 березня 2017 року стає Юрій Скляренко.

До цього Богун віддав «Авангард» в оренду агрофірмі «Корвет». Тому «Корвет» законно може користуватися як тими землями, які сам взяв у оренду у пайовиків Осичного, так і тими, що взяв «Авангард». Загалом це понад 1000 гектарів землі.

Але починаючи ще з 2014 року, поки йшли судові процеси, Іван Ковтун (чоловік Ганни, попередньої власниці «Авангарду») силою захопив територію компанії та господарчу техніку. Фактично контролює роботу компанії до сьогодні.

Ковтун / «Корвет»

У 2010-му році Ковтун Іван Іванович пройшов у списках від Партії Регіонів в Оратівську районну раду. У 2011-му році став навіть головою той самої РДА. У 2015 році знову пройшов депутатом у раду Оратівщини, але вже від Блоку Петра Порошенка.

«Корветом» володіють Анатолій Горох та Костянтин Молошний. Це київські бізнесмени. «Корвет» вони поділили по 48% акцій кожному. Ще 4% за підприємством «Корвет+», засновником якого є Андрій Чорноіван, а директором - Костянтин Молошний.

Силовий спосіб

Ковтун не зміг узаконити свої дії, тому вирішив перейти до інших методів впливу. Силових. Журналіст отримав декілька відеозаписів, на яких чітко видно, як невідомі особи не дають законному власнику займатися господарством. «Силовиками» у нього виступають кілька десятків молодиків на чолі з відомим у Вінниці активістом і колишнім бійцем батальйону «Вінниця» Вадимом Хитричем. Також у конфлікті фігурує його батько. Свідки подій кажуть, що саме він нападав на поліцейських.

— Хитричі та їхні люди заборонили нам, під страхом вбивства працівників та знищення техніки компанії, розпочати польові роботи, — говорить юрист компанії «Корвет» Василь Крицький.

Затримання АТОвців

Зокрема, Вадима Хитрича та його батька добре видно на відеозаписах. Про їхню участь у конфлікті також писала вінницька преса. Та і сам Вадим не заперечує своєї присутності на місці конфлікту.

Коли на одну із численних заяв про дії Ковтуна та Хитрича нарешті зреагувала поліція Вінницької області. Бійці спецпідрозділу затримали групу з кількох осіб. Серед затриманих — батько та син Хитричі.

Відбувся суд. Хитричам обрали міру запобіжного заходу — домашній арешт на 60 діб з забороною покидати житло.

Умови арешту Вадим Хитрич порушив. Про це кажуть вже і в обласній поліції.

На Хитричів чекає суд

Прес-офіцер ГУНП Анна Олійник відповідає, що люди спочатку мають вирішити, хто є законним власником компанії, а відтак і землі.

— Поліція не вирішує спірні питання, що стосуються права власності на  сільгосппідприємство. Це компетенція господарського суду. Однак, якщо мова йде про силове протистояння, тим більше із застосуванням зброї – такі дії припиняє та документує поліція.

— Слідчим управлінням поліції розслідується ряд кримінальних проваджень, пов’язаних з конфліктною ситуацією в Оратівському районі, яка склалася навколо господарської діяльності на території земельних паїв селян.

— З кінця квітня цього року група приїжджих осіб неодноразово вчиняла ряд протиправних дій з метою перешкоджання проведенню весняно-польових робіт агрофірмою, яка на законних підставах (має усі необхідні документи) орендує у селян вказані земельні ділянки.

— Правопорушники перешкоджали обробітку вказаних земель – погрожували працівникам фізичною розправою та знищенням сільськогосподарської техніки.

На місце інцидентів виїжджали працівники поліції, якими були задокументовані протиправні дії, направлені на перешкоджання господарської діяльності агрофірмою з обробітку земельних паїв селян.

— Слідчими підрозділами поліції було відкрито ряд кримінальних проваджень: за ч.2 ст.206 КК України (протидія законній господарській діяльності, поєднаній із погрозою пошкодження майна потерпілого та фізичної розправи над працівниками товариства та обмеження законних прав та інтересів товариства відповідно), ч.1 ст.197(1) КК України (самовільне зайняття земельної ділянки).

— Крім того, в травні цього року за фактом перешкоджання поліцейським та  спробу заволодіння табельною вогнепальною зброєю були відкриті кримінальні провадження за ч.2 ст.15 ч.1 ст.262 КК України (замах на викрадення вогнепальної зброї та бойових припасів) та ч.1 ст.343 КК України (вплив у будь-якій формі на правоохоронного органу з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків ).

— Розслідування цих кримінальних проваджень на стадії завершення. Двом особам оголошено про підозру у вчиненні даних правопорушень . Після ознайомлення ними з матеріалами справи, провадження будуть передані на розгляд суду для прийняття законного рішення. Обом підозрюваним було обрано запобіжний захід на період досудового розслідування у вигляді домашнього арешту. Один з підозрюваних його порушив.

Хитрич: «Це стандартна рейдерська схема»

Ми попросили Вадима Хитрича прокоментувати ситуацію, яка склалася навколо Осичного. Він розповів, що насправді нові власники «Авангарду» є рейдерами. Читайте детальніше:

— Я прописаний в Оратові, моя дружина проживає в Осичному. Цю ситуацію знаю з 2014 року. І бачу нахабне відношення, просто плюндрування закону. Тому і займаю там активну позицію. До того ж я є головою ініціативною групою від об’єднання «Самопопіч» у цьому районі. Даний фермер, Іван Ковтун, неодноразово допомагав хлопцям, які перебувають в АТО на сході України. Він передавав легкові автомобілі, одну «швидку» і кран на передову.

— Що відбувається в Осичному? Рейдерське захоплення. У 2014 році працівники поліції вилучили статут підприємства «Авангард». І п’ятого лютого компанія вже була зареєстрована на одну особу, а шостого — на іншу. За кілька днів приїхали невідомі особи, які забарикадувалися у конторі, і сказали, що підприємство тепер їхнє. Місцеві мешканці виступили на нашій стороні.

— Це стандартна ситуація, яку зараз можна спостерігати у різних куточках України. Викрадають документи, підроблюють підпис і забирають компанію. За цим стоїть одна й та сама людина, яка в Мізяківських Хуторах займається рейдерством, а ще на у Теплицькому районі.

— Це група людей з Васильківського району, у яку входять Костянтин Молошний, Анатолій Горох, Олег Оверченко. Ще там фігурує такий собі Панченко. Але кожен по-різному цю ситуацію перекручує, навіть нас називають рейдерами. Місцеві люди цих «Корветів» ледь на вилах не виносили.

— Про Скляренка можу сказати, що його жодного разу не було в селі. На нього тільки нещодавно перереєстрували підприємство «Авангард».

Конфлікт з поліцією Вадим Хитрич прокоментував так:

— Коли поліцейські без суда і слідства приходять на поле і починають виясняти, чия техніка має працювати, а чия ні, то такі правоохоронці не викликають жодної поваги. Як поліцейські зупиняють техніку без присутності жодної зі сторін. Потім підтягуються на місце невідомі люди… Як людей звозили, коли приїжджав радник Авакова Михайло Апостол…

Вадим підтвердив, що перебуває на домашньому арешті (станом на час розмови — 14 липня, — авт.). А щоб не порушувати умови арешту, взяв у слідчого дозвіл на те, щоб їздити по Вінницькій області.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Oleksandr Stoliarov

    Хитрич поводиться як бидло, але при цьому він не на боці рейдерів

    Але судячи з тексту, типове рейдерське захоплення. Ковтуни перереєстрували підприємство, яким володіли 19 років на Богуна, а потім через суд намагаються довести, що цього не було? А Богун одразу здав в оренду і потім перепродав його? Ну-ну, ніфіга Богун не рейдер, ага-ага
  • Иванов Иван

    это все пахнет не хорошым бандиты не могут поделится
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up