Як карту поляка отримати та навіщо?

Як карту поляка отримати та навіщо?
Перспектива. Якщо українець доведе своє польське коріння, то він може розраховувати на отримання карти поляка. Цей документ полегшує перетин кордонів, дозволяє безкоштовно навчатися, мати рівні права з поляками на ринку праці.

Минулого року до облархіву звернулися понад сім тисяч вінничан. За словами Юрія Легуна, директора облархіву, у середньому це вдвічі більш, ніж у 2014 році.

- У більшості випадків, це для підтвердження польського коріння. Люди хочуть отримати карту поляка чи підтвердження єврейського походження для задоволення своїх практичних потреб, - сказав він.

Про своє коріння та про нові можливості нам розповіла 22-річна вінничанка Анна Ястремська, яка отримала карту поляка в 2014 році. Дівчина зараз вчиться на фахівця з міжнародних відносин у Любліні, в Державному університеті імені Марії Кюрі-Склодовськоїі. Безкоштовно. При тому, що один академічний рік на її спеціалізації коштує 4000 злотих або 24-26 тисяч гривень.

Відео дня

Анна Ястремська у Люблині, Польща. Тут вона навчається в Університеті Марії Кюрі-Складовської, за фахом "Міжнародні відносини"

Але не все так легко і просто було, як здається.

- Для мене було трохи важко отримати карту поляка, - розповіла Анна. - Здала з другого разу. Адже польську мову я взагалі не знала. Також як історію, культуру Польщі. Мені сильно допомогли заняття з вчителем, яка готувала до співбесіди в консульстві.

Зокрема, карту поляка можна отримати, коли заявник має (мав) родичів-поляків в роду і не є громадянином Польщі. У Ганни якраз були такі родичі, хоча вона сама українка.

- У мене були прабабуся, прадідусь і бабуся поляки, - каже Анна. - І в мене прізвище залишилося польське. Прабабусю звали Емілія, а бабусю - Поліна Юліївна Ястремська, від якої я й дізналася про польське коріння.

Ми спитали, як Анна готувалася до “іспиту”.

- Зібрала усі документи родичів, свої документи, подзвонила за номером до польського консульства у Вінниці. Мені назначили дату, коли треба прийти до консула. А до співбесіди весь час готувалася.

- І що, багато вчили?

- Так, вчила все про Польщу. Традиції, географію, історію, гімн цієї держави. Навіть колядки польською мовою. Останнє, до речі, підказала мені моя вчителька.

Анна Ястремська по карті поляка побувала в Німеччині, де також живуть її родичі, бо документ виступає як національна віза.

Що треба мати та робити

Бажання отримати карту поляка перш за все доведе до консульства. Там - подати прохання та зазначити особисті дані. Розмовляти з консульством по телефону бажано польською мовою, щоб консул зміг оцінити рівень. До заявки треба додати копії документів. Зокрема, таких, які підтверджують особу заявника, можливі факти проходження служби у польському війську або факти депортації чи ув'язнення. Головне - щоб у них було зазначене польське громадянство або польське походження.

Цю інформацію будуть перевіряти. І консул може відмовити у видачі карти, якщо заявник повідомить неправдиві дані.

Карту поляка можуть отримати навіть діти до 16 років, якщо навіть у одного з батьків є діюча карта поляка. Але для цього ще потрібен дозвіл консула.

Карту поляка можуть видати за особливі заслуги перед Польщею. Підтверджувати своє польське коріння в цьому разі не треба.

Карта діє протягом 10 років. Щоб продовжити ще на 10 років термін дії, потрібно за три місяці звернутися до консульства.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • zerro

    >> вчила все про Польщу. Традиції, географію, історію, гімн цієї держави. Навіть колядки польською мовою.

    Нах надо, учите лучше программирование и живите здесь лучше чем пшеки

    Анонім reply zerro

    Пан є викладачем проґрамування?

    zerro reply Анонім

    був

    Анонім reply zerro

    Остання викладувана мова Фортран 66 чи вже Фортран 77?

    zerro reply Анонім

    остання вивчена мова - Python, це краще ніж польські колядки, і толку в перспективі більше ))

    Анонім reply zerro

    Керол оф белз -- це польська колядка?

    Ціховська Анна reply Анонім

    українська

    Анонім reply zerro

    питання було не про вивчену мову, але про викладувану

    Анонім reply zerro

    Сегодня лучше Айтишнику тут, "завтра" сделают налоги по 30-40% и станет лучше там. Так что фиг его знает где лучше. По крайней мере айтишнику

    Анонім reply Анонім

    кацапам погано усюди

    принаймні, валіть до кацапії
  • Анонім

    "Як отримати карту поляка та навіщо" а не"Як карту поляка отримати та навіщо?"
  • Анонім

    поляки - одни из самых нищих в Евросоюзе - вся страна на заработках в других странах\. вот и пытаются за счет украинцев занять польский рынок труда, ибо в Польше поляки за копейки работать не будут...

    Украинец reply Анонім

    Италия, Испания, Грнция - вот кто самые нищие в Европе! Чего ты тут пургу несешь, поживи за рубежом потом расскзывай басни!

    Анонім reply Украинец

    ха ха, ты хоть был в этих странах, сразу видно что нет
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up