«Розпил» бюджету на сотні тисяч? Директор «ЕкоВіну» став фігурантом розслідування

«Розпил» бюджету на сотні тисяч? Директор «ЕкоВіну» став фігурантом розслідування
Петро Гриневич, очільник «ЕкоВіну». Фото з сайту підприємства
  • Вінницька поліція проводить досудове розслідування, фігурантом якого виступає директор комунального підприємства «Ековін» Петро Гриневич.
  • Слідчі вважають, що він та інший підприємець організували схему розкрадання бюджетних грошей.

Розслідування проводиться ще з кінця листопада 2017 року. У судовому реєстрі ми знайшли кілька ухвал, у яких написані обставини злочину.

Слідчі пишуть, що 12 жовтня 2017-го відбувся тендер на закупівлю бензину, який оголосив «ЕкоВін». В аукціоні перемогла фірма «Нафтогруппа-2005», бо запропонувала найнижчу ціну.

31 жовтня директори компаній уклали договір про закупівлю бензину та дизельного палива на чотири мільйони гривень. Постачальник мав продати 3000 літрів бензину А-95 по ціні 23,70 грн/літр, 35000 літрів бензину А-92 по ціні 22,08 грн/літр, 161000 літрів дизпалива по ціні 19,62 грн/літр.

Відео дня

Далі, як вважає слідство, директор «ЕкоВін» Петро Гриневич та директор «Нафтогруппа-2005» (керівником підприємства значиться Сергій Соя) розпилювали бюджетні гроші. І ось яким чином.

Після укладення основного договору директори підписали ще дві угоди, у яких збільшили вартість бензину. Збільшили так, що загальна вартість зросла майже на 633 тисячі гривень.

Розслідування проводиться за частиною 3 статті 191 Кримінального Кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»). Санкція цієї частини передбачає покарання у вигляді обмеження волі на термін до п'яти років або позбавленням волі до восьми років.

Став директором під час розслідування

На сайті громадської організації «Філософія Серця» з’явилася інформація про цю ситуацію. Зокрема, зазначається, що додаткові угоди часто використовують як корупційний інструмент.

«Ми живемо в такий час, коли спланувати закупівлю на рік і врахувати можливі коливання ціни дуже складно. Тому в законі «Про публічні закупівлі» передбачена можливість враховувати фактор інфляції та піднімати ціну, але ж законом передбачений простий і логічний алгоритм, як це зробити. Взяти довідку, в якій зазначене коливання ціни і на відсоток коливання (до 10%) підвищити ціну, підписавши додаткову угоду.

На практиці ж відбуваються зовсім інші речі і ця закупівля є цьому яскраве підтвердження. Продавцем береться довідка про ціну (яка не доводить коливання!) на момент отримання довідки, причому на роздрібну ціну. Ціна підвищується на максимальні 10%. Додаткові угоди про підвищення ціни укладаються через кілька днів. І вуаля – "в результаті безпідставного завищення вартості предмета закупівлі, вчиненого групою осіб, заподіяно збитки місцевому бюджету в особливо великих розмірах"», — пишуть громадські активісти.

Також вони звернули увагу на те, що коли розслідування тільки починалося, то Петро Гриневич був виконуючим обов’язки директора. Але у січні 2018-го його зробили директором підприємства.

«У Вінниці за кримінальне провадження підвищують на посаді?», — риторично запитують активісти.

Відмовився коментувати

Ми спробували взяти коментар у Петра Гриневича про ситуацію, яка склалася. Зателефонували за його робочим номером, вказаним на сайті підприємства. Журналіста переключили на чиновника.

— Поки розслідування ще продовжується, я хочу утриматися від будь-яких коментарів з цього приводу, — сказав Гриневич. Повторив цю фразу коли ми уточнили питання і попросили розповісти, чому ціни на пальне були підвищені.

«Розпил» продовжується?

Згідно інформації сервісу «Рrozorro», «Нафтогруппа-2005» часто перемагає на тендерах. Так, у них купляли паливо, зокрема, Іллінецький державний аграрний коледж, іллінецьке підприємство «Добробут», Вінницьке комунальне підприємство «Аварійно-диспетчерська служба», Іллінецьке лісове господарство… Але найбільші замовлення робив «Ековін».

Схоже, що схема «розпилу» працює вже давно між підприємствами. Ось, наприклад, 21 вересня 2017-го «Ековін» уклав договір з «Нафтогруппа-2005» спочатку на 3 мільйони 360 тисяч гривень, але після п’яти додаткових угод вартість зросла на кілька сотень тисяч гривень.

Вже під час проведення розслідування поліцією, 27 грудня 2017, ті ж самі учасники знову укладають договір, спочатку на три з половиною мільйони гривень, а після додаткових угод вартість стала більшою за 4,5 мільйони гривень.

2 березня 2018-го ті ж учасники уклали ще угоду, вже на 4,2 мільйони. Додаткових угод поки що не з'явилося.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • ваняк

    у нас воруют деньги на предприятиях? Пилят бюджет по карманам?) О БОЖЕ МОЙ! КТО БЫ МОГ ПОДУМАТЬ?



    видимо кому нужно не отсыпали деньжат, зажали, теперь будут фигурантами в следствии
  • Next

    Вінницьке підприємство "Ековін", є якесь засекречене, з п'яти  міських телефоні можна дозвонитись тільки по двом. В бухгалтерії є три бухгалтери, які невідомо чим займаються, розмовляти по телефону НЕ вміють, хамлять і кидають слухавку.  Є там і свій сайт, який  НЕ оновлювався ще з часів минулого керівника.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up