Нові деталі справи по «хабарництву» у ДонНУ. Які речі вилучили при обшуку?

Нові деталі справи по «хабарництву» у ДонНУ. Які речі вилучили при обшуку?
  • У реєстрі судових рішень нарешті з’явилася ухвала про те, які саме речі вилучили поліцейські під час обшуку;

  • Також поставлена крапка у тому, що саме підозрюють за ДонНУ: «Хабарництво» чи «Зловживання впливом»;

  • За версією слідства, гроші за «хабар» відправляли на картку завідувача кафедри політології та державного управління ДонНУ. Хто він?

У реєстрі судових рішень з’явилася ухвала Краматорського міського суду, у якій слідчий просить дати дозвіл на арешт майна, вилученого під час обшуків у ДонНУ. У документі також зазначена стаття, за якою проходить розслідування — це стаття 368 (частина 3) Кримінального кодексу «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою», тобто хабарництво.

Вилучене майно — це особові справи, копія статуту ДонНУ, усілякі накази, плани роботи, відомості про успішність, тощо. А ще в ухвалі розписані обставини справи (за версією слідства).

Раптовий обшук

Відео дня

Про те, що у стінах Донецького національного університету, що у Вінниці, а також у його філії у Костянтинівці, проводився обшук, написали на facebook-сторінці Департаменту захисту економіки Нацполіції.

  • «В рамках кримінального провадження, відкритого слідчим управління обласної поліції за ст. 368 ч.3 КК України, правоохоронці встановили осіб причетних до вимагання та одержання хабарів», — повідомляли правоохоронці.

  • «Керівник однієї з філій та завідувач кафедри Донецького національного університету вимагали від студентів гроші за захист дипломних робіт та складання державних іспитів, — написали поліцейські. — Тисячу доларів США вимагали фігуранти від студентів за вирішенні даного питання».

  • «Сьогодні, 24 липня, оперативники Управління захисту економіки в Донецькій області, слідчі Головного управління обласної за процесуального керівництва прокуратури області затримали керівника філії університету в службовому кабінеті, який одержав частину обумовленої суми», — йдеться у повідомленні.

На фотографіях, прикріплених до посту, бачимо суму грошей, серед яких є й долари.

Не та стаття?

Наступного дня ДонНУ зробив заяву про те, що поліцейські розслідують насправді не «хабарництво», а «зловживання впливом».

«... відповідно до Ухвал слідчого судді Краматорського міського суду Донецької області від 19 липня 2017 року в приміщеннях Донецького національного університету імені Василя Стуса було проведено певні слідчі дії. Вони проводилися в межах досудового розслідування з кримінального провадження, порушеного за ч. 3 ст. 369 - 2 Кримінального кодексу України (Зловживання впливом)», — заявили в університеті. Також додали, що:

«фактично, обшуку (у класичному його розумінні) не було. Було проведено тимчасове вилучення речей та документів, детальне оформлення яких зайняло багато часу»;

«На даний час жоден співробітник університету не затриманий, до жодного співробітника не застосовано запобіжних заходів, про підозри не повідомлялося».

Розбіжності у заявах

Бачимо, що інформація від поліції та університету різниться. Одні кажуть, що співробітника навчального закладу затримали — інші це заперечують. Така сама ситуація з кваліфікацією розслідування.

Для того, щоб з’ясувати істину, ми вирішили знайти у реєстрі судових рішень ту саму ухвалу, за якою проводився обшук. Але там вона була відсутня.

Натомість, ми знайшли кілька інших судових рішень, які стосуються цього ж кримінального провадження. Це ухвали суду Краматорська про надання доступу до банківських даних осіб, які фігурують у розслідуванні. Їдеться про вісім різних номерів банківських карток, які належать різним людям.

Усі ці рішення прийняті в один день — 12 липня 2017 року. З них і дізнаємося перші обставини справи.

Так, стаття кваліфікації значиться та, про яку казали в університеті: «Зловживання впливом». Провадження відкрили ще у січні 2017 року, тобто за півроку до обшуку. Цікаво, чому слідчі вирішили зайнятися цим саме під час вступної кампанії, почекавши шість місяців з дня надходження заяви?

З документу ми дізнаємося, що 16 січня людина звернулася до правоохоронців із заявою про те, що керівник філії ДонНУ у Костянтинівці одержала від неї хабар за дипломи та успішне складання державних іспитів.

Слідство вважає, що керівник філії діяв у змові з завідуючим кафедри політології та державного управління ДонНУ.

Рішення сховали, щоб ніхто не втік

Ми зателефонували до Департаменту захисту економіки, щоб запитати, чому вони у повідомленні зазначили, ймовірно, неправильну статтю розслідування. Проте там нам тільки підтвердили, що кваліфікація є вірною.

Прес-офіцер поліції Донецької області Іванна Ященко розповіла, що на даний час розслідування проходить саме по хабарництву (стаття 368 ККУ). Обшук у ДонНУ, за її словами, проводився на підставі ухвали суду.

— Цю ухвалу спеціально не виставляли на загальний огляд, щоб фігуранти розслідування не дізналися про обшук завчасно, — каже Іванна.

Таку ж відповідь ми отримали і від міського суду Краматорська. Мовляв, у них є ще цілий рік для того, щоб зробити документ загальнодоступним. Так, ухвалу ми не бачимо у реєстрі досі.

Арештовують майно

У реєстрі з’явилося рішення про арешт майна, вилученого під час обшуку.

Тепер ми дізналися, що слідство перекваліфікувало розслідування. Тепер воно дійсно проводиться за підозрою у організованій хабарницькій схемі.

Правоохоронці встановили, що люди, які написали заяву про хабар, навчаються на «заочці» у Костянтинівській філії ДонНУ. На історичному факультеті, спеціальність політологія. За навчання не платять, бо знаходяться на «бюджеті».

У них вимагали гроші за те, щоб «вирішити питання» про дипломні роботи, які навіть не доведеться їхати захищати у Вінницю. Навіть дали номер картки, на яку скинули гроші.

У Костянтинівці та Вінниці проводилися обшуки. Забрали багато документів, дипломні роботи, комп’ютер LENOVO. Знайшли також банківську картку, на яку, ймовірно, надсилали гроші за дипломи.

До речі, належить вона такому собі Миколі Примушу. Він є завідувачем кафедри політології та державного управління ДонНУ.

Кого затримали?

У Департаменті захисту економіки повідомляли, що під час обшуку затримали керівника філії ДонНУ у Костянтинівці. На фото бачимо жінку.

На сайті університету директоркою філії значиться Ольга Зайцева. Можливо, вона і є затриманою.

Варто зазначити, що у реєстрі відсутня ухвала суду про обрання міри запобіжного заходу для затриманої, якщо така дійсно була.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Внту

    У ВНТУ Корнієнко і Денисюк мають за сесію десь 300 000 гривень ... Ще б цих посадити
  • Хм Страно

    Чому ніхто не посадить Азарова, директо ІнІток в ВНТУ, він бере гроші і всуває студентів на безкоштовне, якщо навіть у них не вистачає балів. А тих у кого вистачає змушували забирати документи або переходити на контракт.

    Вінниця в нас маленьке, спілкуюся з людьми які набрали максиум балів на ЗНО а Азаров без взятки не хотів брати на безкоштовне
  • Olvol

    ДонНУ - лучший университет в Виннице. Зайдите, пообщайтесь и поймете, что это так. А женщина ничего не нарушала. Она помогла написать дипломную работу. Это почти как репетиторство

    Eleonora Pechenyuk reply Olvol

    Не смішіть. Визнайте правду. 1000 доларів за диплом - це у донецькому вважають репетиторством? То суддя Зварич виходить був просто репетитором, а прокуратура не розібралася. Ха-ха!

    Юрий Бондарук reply Eleonora Pechenyuk

    Согласен. Называйте вымогательство как хотите - оно от этого не перестанет быть ВЫМОГАТЕЛЬСТВОМ (студентов тупо ЗАСТАВЛЯЮТ сдавать "на сессию"). И это обычная практика для ВСЕХ ВУЗов в Виннице.  Давайте НЕ МОЛЧАТЬ! Или всё и всех устраивает?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up