Муніципальний притулок для тварин на Гонти: місце порятунку чи смерті?

Муніципальний притулок для тварин на Гонти: місце порятунку чи смерті?
  • Вінницькі волонтери здійняли паніку в соцмережах: кажуть, що в муніципальному притулку тварини гинуть від інфекцій та недбалого ставлення.
  • Активісти проводили ревізії, купували медикаменти та їжу.
  • Що насправді відбувається в притулку?

Вінницький муніципальний притулок для бродячих собак офіційно презентували ще в червні. Відтоді заклад уже п’ять місяців працює в «тестовому режимі». На території побудували ветеринарну клініку, облаштували її необхідним обладнанням. Саме тут мали проводити всі маніпуляції із вакцинуванням, стерилізацією та кастрацією тварин.

У вересні директор притулку Іван Левінський повідомив журналісту RIA/20 хвилин, що вже в кінці місяця притулок запрацює на повну потужність. На той момент ветеринарну практику на території здійснювати не можна було через відсутність необхідної ліцензії. Проте, станом на кінець жовтня, ліцензії досі немає. Відповідно доглядати за тваринами належним чином співробітники не мають права.

Відео дня

Волонтери почали бити тривогу та заявляти, що в притулку відбувається щось дивне — померло більше десятка цуценят і почали пропадати собаки. Що підозрюють волонтери та як реагує керівництво притулку?

Що говорять волонтери

Небайдужі до бездомних тварин заявляють, що собаки голодні й часто зникають. Мова йде про великий виводок щенят, який забрали з вулиці разом із дорослими собаками. За вихідні із 30-ти щенят залишилося всього 14. Загинули цуцики від сезонного вірусу – ентериту.

– Притулок офіційно не працює. Собак не годують. Цуценята помирають від інфекції. Тварини сплять на мокрому бетоні. На всі питання директор відповідає заготовленими фразами й запевняє, що все необхідне для тварин купує за власні кошти, – розказує волонтер Анна Розсоха. – У вольєрах, таке відчуття, що собак кидають об стіни, бо повсюди кров. Нам пояснили, що це наслідки ентериту.

Ми зателефонували до іншої волонтерки, яка так само в соціальних мережах просила допомоги для тварин. Ім’я попросила не зазначати, проте розповіла, що бачила на власні очі:

– У притулку інфекція, а з цим ніхто нічого не робить. Цуценят потрібно ізолювати та вакцинувати, інакше всі загинуть. На території є шикарна клініка, але вона не функціонує. І взагалі притулок класний, але нічого не працює належним чином, – розповідає волонтерка. — Співробітники починають прибирати лише тоді, коли хтось приходить. У вольєрах кров, брудно й мокро. Собаки їдять розведену водою кашу, про м’ясо мови не йде. Живодерня, а не місце порятунку

За словами волонтерів, у притулку є кураторські собаки. Це значить, що до песиків приїжджають волонтери, які їх доглядають, привозять їжу та ліки. Проте часто такі собаки зникають. На питання, куди вони поділися, керівництво говорить, що повернули в місто або собаки втекли, що фактично неможливо. Територія огороджена високим парканом і не одним.

– Директор показував нам холодильники й що там є. Але собак чомусь не годують тим. Ніхто з нас ніколи не бачив, щоб собакам давали ковбасу, м’ясо чи сухий корм. Іван Левінський жаліється, що немає коштів, проте штат працівників є, – розказує волонтер Руслана Кравченко.

Як працює притулок

Ми навідалися до муніципального притулку для бездомних тварин на вулиці Гонти, 26Е. Попередньо про візит не попереджали, адже волонтери запевнили, що керівництво на подібні приїзди реагує одразу – вольєри миються, у миски наливають воду та насипають їжу.

Територія притулку велика й чиста. За період із червня до вересня цього року відловили 228 безпритульних тварин. Наразі у вольєрах знаходиться 82 собаки, ще 20 випустили цього дня до міста. Це за правилами притулку: стерилізованих та привитих тварин повертають на місце, де їх зловили. Проте в цьому пункті одразу виникає питання: прививають та роблять операції незаконно?

– Щоб лікувати та оперувати тварин, у нас повинна бути ліцензія. Вона вже оформлена, але її ще не видали. Для операційних втручань у нас був договір із клінікою «Віп-хвіст», а зараз нам допомагає клуб «Чотири лапи», – розказує адміністратор Надія.

Дівчина провела екскурсію, показала вольєри та собак. На запитання, чи потрібні продукти харчування, адміністратор відповіла, що все вже є.

— Кістки та м’ясо нам привезли волонтери. Місто виділяє лише крупу та собачу ковбасу, а цього не вистачає. Ми варимо кашу на кістках із м’ясом. На одній собачій ковбасі тварини худнуть, – говорить Надія.

Інфекційне зараження

Вольєри помиті, у кожному стоїть миска з водою. На території працюють ветеринари клубу «Чотири лапи», лікарня зачинена, а територією ходять кілька відвідувачів. Ми звернули увагу на вольєр із дорослою собакою та близько десятка цуценят. Саме про цей виводок говорили волонтери.

– Ми годуємо цуценят пісною кашею та чекаємо на вакцину від волонтерів, аби врятувати решту від ентериту, – розповідає адміністратор.

Загалом від інфекції в притулку загинуло близько 16-ти цуценят і дві дорослі собаки. На питання, куди поділи мертвих тварин, адміністратор сказала, що їх відправили на утилізацію до Києва й додала, що за правилами цуценят взагалі не повинні були брати до притулку.

Реакція керівництва

Через кілька днів ми знову навідалися до закладу, але вже за запрошенням директора Івана Левінського. Він одразу пояснив, що мета притулку відловлювати дорослих бродячих собак і, що умов для утримання цуценят немає.

– Нам постійно підкидають собак. Так само привезли цуценят. Я пояснював, що їх сюди везти не треба, тому що велика скупченість маленьких собак призведе до ентериту, що в принципі і сталося, – говорить директор.

Керівник скаржиться, що притулок кілька місяців працює в тестовому режимі, а сюди вже звозять тварин. Тестовий режим – це відлов однієї або двох собак, які проявляють агресію, а не постійні реакції на всі заявки, які залишають вінничани за телефоном цілодобової варти.

— Я стомився всім пояснювати, що ми не працюємо повноцінно. Робота розпочнеться, коли притулок отримає ветеринарну ліцензію. Її вже оплатили й обіцяють цього тижня нам надіслати. Я чекаю на цей документ уже рік, – пояснює Іван Левінський.

Дійсно, цей документ дуже вагомий, адже наразі притулок не може виконувати всі функції. І в результаті всі операції та маніпуляції проводяться незаконно.

— Тваринам потрібна допомога, таким чином я порушую закон, адже ми робимо вакцинацію від сказу, колимо антибіотики та ставимо крапельниці. Ліки я привожу зі своєї ветеринарної клініки. Якщо щось залишається від пацієнтів, то все забираю до притулку. Фармацевтика в притулку є, але користуватися нею до отримання ліцензії ми не можемо, – розказує директор.

Що стосується смертельних випадків у притулку, керівник говорить, що собаки вже були хворі на ентерит. Бо якби захворіли тут, то 90 % тварин теж були інфіковані. Про те, куди поділи тіла мертвих собак, говорить «не для протоколу»: закопали в лісопосадці. А все через те, що на території притулку не знайшли місця, де встановити придбаний раніше крематорій.

Фінансування притулку

Зоозахисники, які зголосилися допомагати тваринам, збирають кошти на їжу та матеріали для утеплення. Хоча муніципальний притулок фінансуються міськрадою. За даними сайту Prozorro, тендер на закупку ковбаси за майже 50 тис. гривень пройшов ще в серпні. А до цього було придбано сухого корму на 87 тисяч гривень . Більше подібних закупок ми не знайшли. Тому надіслали письмовий запит у міську раду та «Вінницязеленбуд». У відповідь отримали таке: за період із червня по вересень цього року, тобто тільки за літо, міська рада виділила на притулок 796 640 тисяч гривень. У цю суму входять заробітні плати, предмети, обладнання, інвентар, послуги (які саме, не вказується, уточнюється, що крім комунальних), податки та збори.

Директор притулку говорить, що грошей ніхто не виділяє й розповідає, як за власні кошти прооперував майже 80 собак, купує ліки та необхідні матеріали.

– Нам не виділяють гроші. Це міська рада виділяє на «Вінницязеленбуд». У моїй клініці є клієнти, які зголосилися допомогти. За хорошу ціну я купив два куба обрізної дошки. Віддав за них свою тисячу гривень. Потім волонтери привезли ламінатну дошку й ми зробили піддони в кожен вольєр. Грошей на них ніхто не виділяв, – говорить Іван Левінський.

Що відомо про директора притулку?
Іван Левінський переїхав до Вінниці з окупованого Донецька у 2015 році. У березні того ж року відкрив ветеринарний кабінет на вулиці Космонавтів, а трохи згодом свою ветеринарну клініку «Леопольд» на вулиці Келецькій, 83. У серпні придбав автомобіль — CITROEN C-ELYSEE 2018 року випуску за 334 тисячі гривень.

 

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Vitaliy Korobko

    Це не притулок. Це карцер  ... тут тварин не люблять, на них заробляють. Емоційними каліками виходять з нього.
  • Олексій

    Щось добіса багато на цей притулок виділяють. Може його закрити?

    Вася reply Олексій

    Адже це не вихід.

    Безпритульних тварин багато. Що з ними робити?

    Олексій reply Вася

    Так вони їх все рівно відпускають! Толку тоді мільйони тратити на них! Пропоную створити базу даних активістів і їм по домам розвозити цих тварин, щоб кураторством прямо на кухні займались. А якщо їх буде багато, то перший же батько дитини з розірваним лицем з пневмата їх чисельність підрегулює! Безкоштовно, головне йому не заважати!
  • Олексій

    Держва не може — ентерит допоможе.
  • Юрий Бондарук

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up