11 епізодів з корупцією: як голова судмедекспертів Щеглов «ходить» під судом, але хоче повернутися на роботу

11 епізодів з корупцією: як голова судмедекспертів Щеглов «ходить» під судом, але хоче повернутися на роботу
Ліворуч на фото Вячеслав Жук, посередині - Олег Щеглов, праворуч - Олена Тертична
  • Начальника Вінницького бюро судово-медичної експертизи звинувачують у тому, що він допомагав готувати неправдиві експертні висновки, у вимаганні хабара з працівниці та грошей за розтин трупів.
  • Сам Щеглов усі звинувачення відкидає. Каже, що провокації влаштували люди, які «точать на нього зуба».
  • Скоро він може знову вийти на своє робоче місце в бюро. Вважає, що має на це право. Туди, де багато працівників є свідками в його кримінальних справах.

Олега Щеглова затримали «на гарячому» в його службовому кабінеті 8 червня 2018-го. Слідство звинувачує посадовця, зокрема в тому, що він вимагав 500 доларів хабара в співробітниці за те, щоб не звільняти її з посади.

11 червня у Вінницькому міському суді Щеглова відсторонили від посади керівника та обрали запобіжний захід — тримання під вартою з правом застави в майже 53 тисячі гривень.

Епізод із вимаганням 500 доларів став лише частиною цілого набору злочинів, які інкримінують начальнику бюро.

Відео дня

У січні 2019 року Вінницька місцева прокуратура направила обвинувальний акт до суду стосовно Щеглова та його спільників. Зібрали 11-ти випадків корупційних злочинів. Про це «відзвітувала» прес-служба прокуратури.

Зокрема, згадуються: хабар за пришвидшення проведення експертиз, розтину трупів та видачі свідоцтв про смерть, заволодіння бюджетними грошима, сприяння в підготовці неправдивого висновку експерта…

Разом із начальником перед судом постануть ще шестеро людей. З них четверо також є працівниками вінницького бюро, двоє — цивільні.

Сам Щеглов усі звинувачення відкидає. Що каже? Про це трохи згодом.

Працівниця-викривачка

Жінка попросила не публікувати її фото. Але погодилася на те, щоб обличчя не було видно

Співробітниця бюро Олена Тертична стверджує, що начальник вимагав із неї 500 доларів за те, щоб залишити її на посаді.

— Я йому сказала, що звільнятися не буду, — говорить пані Олена. — Він же відповів, що на моє місце взяв двох гарних дівчат. Пізніше Щеглов сказав, щоб я принесла йому 500 доларів або еквівалентну суму в гривнях. За те, щоб я залишилася на роботі.

Олена вирішила, що грошей нести не буде. Натомість звернулася до прокуратури із заявою. Відкрили кримінальне провадження.

— Гроші я несла Щеглову вже під контролем правоохоронців, — говорить жінка. — Гучне було затримання. Я йшла з міченими купюрами, з камерами. Кожний його рух, кожне слово було зафіксоване. Як він брав гроші, як обіймав мене, казав, що тепер усе буде добре.

Тертична розповідає, що навіть коли Щеглов уже був відсторонений від роботи, то все одно приходив у бюро. За її словами, посадовець мав упевненість, що покарання він не отримає.

— Прокурори були здивовані, коли я прийшла з заявою, адже ми з Олегом раніше навчалися разом на перших курсах, і навіть приятелювали, — говорить Олена.

Недекларування та кримінальна справа

10 серпня 2018 року суддя Вінницького міського суду Андрій Михайленко виніс постанову про те, що Олег Щеглов не подав вчасно електронну декларацію.

На суді начальник бюро судово-медичної експертизи провину визнав. Сказав, що не подав вчасно декларацію через технічні проблеми з електронною поштою. Але довести, що ці проблеми дійсно виникали, не зміг. Щеглова оштрафували на 1700 гривень.

Також щодо Щеглова в суді знаходиться ще одна корупційна справа. Кримінальне провадження відкрили в січні 2017 року. До суду обвинувальний акт надійшов улітку 2018-го.

Із судової ухвали по цій справи дізналися, що слідство вважає, Щеглов вимагав 500 доларів за те, щоб вказати у висновку про розтин тіла причину смерті — природна смерть. Це б допомогло лікарю, який міг допустити помилку, уникнути кримінальної відповідальності.

За словами прокурора Вінницької місцевої прокуратури Сергія Козира, розгляд цієї справи в суді вже добігає кінця.

Ще один момент, на який ми звернули увагу. Працівники бюро говорили, що під час того, як Щеглов був відсторонений, він підробляв у службі таксі. Але в останній декларації посадовця автомобіля немає. У деклараціях, які він подавав у минулі роки, можна було знайти машину марки Mazda. Це авто Щеглов потім подарував доньці. Проте зараз чоловік іноді користується якоюсь автівкою. Про це він сказав у коментарі журналісту.

— Було пару раз, що підвозив знайомих, але це було не в службі, — сказав Щеглов. — Чому немає в декларації? Я ж не був на роботі, чи ще щось.

— Якщо ви користуєтеся машиною, то мали б, як держслужбовець, вказати її в декларації, — уточнюємо.

— Вона мені не належить, — говорить Щеглов. — Деколи брав її в батьків, користувався. Це не моя машина взагалі.

Додав, що не користується авто регулярно.

У декларації за 2017 рік чоловік написав, що також подарував частину земельної ділянки та житлового будинку доньці. Тепер вона володіє нерухомістю навпіл з дружиною Щеглова. Крім цього, дружині належить квартира у Вінниці.

З доходів Щеглов вказав річну заробітну плату 222765 гривень. У середньому це 18,5 тисяч на місяць. Крім цього посадовець отримав більше 15 тисяч на роботі за сумісництвом.

Готівкою Щеглов тримав 6000 доларів та 3000 євро. На банківському рахунку — 495 євро.

На роботі не чекають?

Обов’язки керівника бюро зараз виконує Вячеслав Жук, завідувач відділу експертизи трупів. Він говорить, що Олег Щеглов не може бути судовим експертом. Як доказ до своїх слів наводить статтю 11 Закону України «Про судову експертизу».

У цій статті, зокрема, йдеться про те, що не може працювати експертом людина, яку протягом останнього року карали за адміністративне корупційне порушення.

— Постанови Вінницького міського суду від 10 серпня 2018 року, якою Олега Щеглова визнано винним у вчинення правопорушення за несвоєчасне подання декларації цілком достатньо, щоб відсторонити цю людину від роботи, — каже Вячеслав Жук. — Також ми звернулися до Головного бюро судово-медичної експертизи МОЗ України за роз’ясненнями як нам діяти в цій ситуації. У відповідь отримали листа, у якому нам написали, що постанова суду є підставою для розгляду питання щодо позбавлення його кваліфікації судового експерта.

Після затримання по вчиненню іншого кримінального правопорушення, також пов’язаного з корупційними діями, суд відсторонив Олега Щеглова від роботи на стадії досудового розслідування. На даний час справа надійшла до суду. Однак 10 грудня 2018 року термін відсторонення перестав діяти, а тому Олег Щеглов прийшов у бюро та працював в якості начальника. Попрацював недовго — узяв відпустку, яка закінчується 26 січня 2019-го.

Вячеслав Жук

— Люди не розуміють, що відбувається, — каже Вячеслав Жук. — Буде він працювати чи ні. Деякі із наших працівників є свідками в його кримінальних справах, тому є цілком об’єктивні підстави вважати, що Олег Щеглов буде тиснути на них на роботі.

Вячеслав Жук говорить, що від імені бюро до обласної прокуратури та до Департаменту охорони здоров’я надійшло звернення стосовно вирішення питання про відсторонення Олега Щеглова від посади. Чекають відповіді.

— На момент, коли проводили конкурс на посаду керівника бюро в 2014 році, Олег Щеглов мав уже декілька доган. Також в обласну Раду від колективу бюро направлявся лист, в якому викладена характеристика Олега Щеглова, підписаний 80 співробітниками. У документі писали про те, що ця людина є непрофесійною та корисливою. У 2014-му він не зміг пройти конкурс, але у 2016-му йому це вдалося.

 

Питаємо в Вячеслава Жука про те, як будуть ставитися на роботі до Щеглова, якщо він таки прийде 26 січня працювати.

— Я не можу навіть уявити, щоб у мене був такий керівник, — каже лікар.

Що кажуть в облраді

Ми звернулися до прес-служби Вінницької обласної Ради з питаннями про те, чи мають депутати повноваження відсторонити Олега Щеглова від посади. Та чи бачать підстави для цього.

У прес-службі попросили написати офіційний запит. У ньому ми питаємо, чи є підстави для звільнення Олега Щеглова в тому, що він уже визнаний винним несвоєчасному поданні декларації ми надіслали на електронну пошту облради.

У відповіді нам написали, що на адресу обласної Ради не надходило документів у порядку, встановленому Регламентом обласної Ради 7 скликання щодо звільнення начальника бюро Олега Щеглова.

Якщо відкрити цей Регламент, то в статті 15 написано, що питання на розгляд депутатів можуть вносити, зокрема, голови Ради, облдержадміністрації.

Олег Щеглов відкидає всі звинувачення

Олег Щеглов

Посадовець приїхав у редакцію, щоб відповісти на наші питання. Відразу сказав, що не винний у жодному з епізодів, у яких його звинувачують.

— До того, як стати керівником, я 16 років працював у бюро. Був простим експертом. У 2014 році подався на конкурс на посаду начальника. Як тільки старі кадри бюро про це дізналися — почалося… Що я погано працюю, що непрофесійний. Я думаю, справа в тому, що я зламав стару систему — став начальником замість того, хто мав би бути, — говорить Олег Щеглов.

Зауважує, що конкурс 2014 року скасували, але знову оголосили у 2016-му. Тоді і вдалося перемогти.

— Тоді мені «доброзичливі» люди почали штучно створювати різні ситуації та обставини, — говорить начальник бюро. — Одна з таких штучно створених ситуацій із працівником закладу була 8 червня.

Щеглов каже, що гроші ті навіть у руки не брав і нічого не вимагав. Вважає цей випадок звичайною провокацією.

— Потім я вже дізнався, що мені в кабінет ставили камери, — каже він. — Поки я був у відрядженні. Ані щодо цього випадку, ані в інших епізодах я не винний. Усе поставить на місце суд. Бо в обвинувачення немає доказів.

Питаємо про те, чи планує Щеглов виходити на роботу 26 січня.

— Звичайно, бо маю на це законне право, — відповідає він. — Я й зараз приходжу, спілкуюся з людьми, питаю як справи. Усі нормально реагують.

Щодо листів, які показав журналісту Вячеслав Жук, то Олег Щеглов сказав, що там не підписалися навіть половина зі співробітників. А підписи тих, що є — переважно це технічний персонал.

Прокурор: Щеглов може тиснути на свідків

Розпитали прокурора Сергія Козира про справу Щеглова та про те, чи загрожує судовому процесу вихід керівника бюро на роботу.

Прокурор говорить, що останній раз продовжували термін відсторонення від посади посадовцю, коли ще йшло розслідування, а в справі було описано тільки шість корупційних епізодів. Зараз у обвинувальному акті викладено вже 11 епізодів.

— Суд відсторонив фігуранта на той час, який був виділений на досудове розслідування, — каже Сергій Козир. — Коли слідство завершилося, то сторона захисту тривалий час ознайомлювалася з матеріалами справи. Позиція прокуратури залишилася не зміною. Під час підготовчого засідання ми будемо просити суд відсторонити посадовця на період судового слідства.

Козир підтверджує, що велика кількість свідків працюють у самому бюро.

— Коли ми подавали клопотання про відсторонення, то вказували, що існує ризик тиску на свідків. А також знищення чи зміни документації, яка є доказовою базою у справі, — каже прокурор. — Тепер у нас усі докази вже є. Але ризик здійснення тиску на свідків все одно залишається.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Порошок

    корупціонера на нари
  • Бен Франклин

    2500 грн. "за нормальное" вскрытие, знаем етого пи**са....
  • Жора

    На нары ВСЕХ!!!! Очко  чистить!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up