Якщо ви геймер, діабетик чи жінка 40+ — у вас є купа шансів «заморозити» плече

Якщо ви геймер, діабетик чи жінка 40+ — у вас є купа шансів «заморозити» плече
  • Майже кожен активний користувач сучасних гаджетів стикався з проблемою болю в зап’ясті та лікті.
  • Ми підемо далі, і сьогодні поговоримо про адгезивний капсуліт, або синдром «замороженого плеча».
  • Від цього може постраждати кожен, кому вже стукнуло 35 (і певний анамнез в наявності), а ще є кілька сприятливих обставин, про які розкаже лікарка Анна Крутько.

Одного дня в тебе починає боліти рука, спочатку трішки, потім дуже сильно, і якось ти просто не можеш її підняти догори, та взагалі нею користуватись. Це може бути запалення капсули (оболонки) суглобу. При цьому сам суглоб не страждає. Але поступово втрачається можливість пасивних і активних рухів. Ось тому то плече — «заморожене».

Що означає «адгезивний»? Це рубець або спайка, якщо його перекласти з англійської — липкий. Тобто, якщо говорити адгезивний, то маємо на увазі якийсь процес злипання, рубцювання.

Що означає «капсуліт»? Це слово можна поділити на дві частини: «капсул» — капсула суглоба. І закінчення — «іт», що означає запальний процес.

Відео дня

Тож за словами лікаря ми маємо рубцювання капсули суглоба з запальним процесом. Всі ці процеси викликають біль та суттєві обмеження в рухах. І на даний час точної причини виникнення цієї напасті не має, але в медицині виділяють два види її походження:

  1.  Первинна — ідіопатична, в даному випадку причина виникнення не відома.
  2. Вторинна — виникає внаслідок травми, операції, інсульта, коли була тривала іммобілізація (фіксація перелому кістки шляхом використання стандартних шин чи імпровізованих засобів, — авт.) і відсутність реабілітації.

А ще, ця хвороба чомусь дуже поширена в людей з цукровим діабетом та іншими станами, які порушують обмін речовин. В основному синдром замороженного плеча проявляється в людей віком від 35 до 65 років. Серед цієї групи ризику 70 % — це жінки.

— В більшості випадків ці зміни зворотні, але приємного мало, — говорить Анна Крутько. — Тому що знайомтесь з симптомами капсуліту….

  • Сильний біль

Це найпоширеніша ознака капсуліту. Він турбує без впливу видимих ​​подразників та посилюється після фізичного навантаження. Людина не може заснути, оскільки біль не проходить у стані спокою.

  • Обмеження рухів

Ще одна типова ознака — порушення рухливості кінцівки. Важко помитися, важко робити інші побутові дії. Крім того, за кілька місяців суглоб може повністю блокуватися.

  • Посилення болю вночі

Це нерідко призводить до проблем зі сном, і відповідно до проблем загального стану.
А сукупність симптомів може впливати і на загальний психічний стан.

За словами лікаря у другій фазі захворювання біль проходить, проте рухи залишаються обмеженими. Через деякий час при правильному лікуванні капсуліту симптоми патологічних проявів проходять або стають менш вираженими.

Звідки воно береться?

  • Після травм, коли суглоб був тривало обмежений в рухах
  • При постійній вимушеній позі
  • Після перенесеного інсульту
  • У людей з хронічними захворюваннями, які спричиняють порушення кровопостачання.

— Зміни функцій плеча пов’язані із зменшенням порожнини суглоба, — говорить лікарка. — Поступово частини суглобової оболонки злипаються, обсяг суглобової рідини, що виробляється, зменшується.

Характерна особливість захворювання — стадійність:

1 стадія «Замерзання» (вона супроводжується болем) — триває до 9 місяців. На перших порах біль турбує не сильно, його можна ігнорувати.
2 стадія «Замороження» — триває від 4 до 20 місяців. Біль зменшується або проходить, але зʼявляються суттєві обмеження в русі плеча.
3 стадія «Відтаювання» — триває від 5 до 26 місяців. Поступово відновлюються рухи в суглобі.

— Так. Все вірно. Хвороба може тривати кілька років, — говорить Анна Крутько. — Гарна новина в тому, що все можна відновити. Хоча є випадки — відсотків 10, коли рухливість руки не відновлюється.



Яке лікування? На сьогоднішній день не існує повного протоколу лікування замороженого плеча.

— Але є рекомендації, — говорить Анна Крутько. — За якими застосовуємо:

  • НПВС (знеболюючі протизапальні препарати)
  • Пероральні кортикостероїди
  • Іноді може знадобитися внутрішньосуглобова інʼєкція кортикостероїду
  • В важких випадках може знадобитися хірургічне втручання — артроскопія.

Також, до загальних рекомендацій входять дозування навантаження за рівнем чутливості до болю. І якщо вже заговорили про чутливість до болю, то її можна визначити за 10-ти бальною шкалою:

  1. Висока 7/10 балів — біль постійно вночі і в стані спокою.
  2. Середня 4–6/10 балів — періодична біль вночі і в стані спокою
  3. Низька, менше 3/10 балів — немає болей вночі.

— Для кожного з цих рівнів чутливості до болі, можна підібрати певні вправи, основна мета яких, знеболення та відновлення рухів, — каже лікар. — Існує специфічна гімнастика, яка допоможе відновити рухи в суглобі.


Читайте також:

У Ветеранському Просторі Вінниці працює лікар-реабілітолог. Як до нього потрапити?

Кліщі повилазять разом з теплом: як уберегтися в парках і садах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up