Як збирати гриби, щоб не отруїтися

Як збирати гриби, щоб не отруїтися

Одночасно з сезоном збору грибів відкривається сезон отруєнь. Так, з-за обідного столу прямо в лікарню потрапило вже девятеро жителів Вінницької області. Причиною поганого самопочуття стали гриби, які постраждалі самостійно збирали у місцевих лісах.

Вінничанин Віктор Марущак ходить по гриби скільки себе пам’ятає:

– Існує золоте правило грибника: «Не будь жадібним!» – якщо сумніваєтесь у якомусь грибі, то не кладіть його у кошик. І будьте дуже уважними, щоб не натрапити на отруйні гриби. Молоді опеньки, наприклад, дуже схожі на бліду поганку. Візуально їх можна відрізнити, уважно придивившись: їстівний гриб під шапочкою світлий, а поганка темна з бузковим відтінком.

Бліда поганкаЧоловік знає багато грибних ділянок поблизу міста:

Відео дня

– Основна зона – це Літинські ліси, вони дуже багаті на гриби. Також збирати добре в старих закинутих садках за селом Лука-Мелешківська, у лісах поблизу Вороновиці та Немирова. Там поширені опеньки, білий гриб, маслюк, моремуха, маслята, сироїжки, лисички. З отруйних – бліда поганка, сатанинський гриб, мухомор.

– Важливо перебрати гриби одразу після збору і добре їх промити. Бо зазвичай приїжджають додому всі втомлені, полишають гриби наніч в пакетах, а вони починають пріти і виділяти токсини. Варити гриби потрібно не довго, а багаторазово. Причому води повинно бути вдвічі більше ніж грибів. Після кожного відварювання добре промивати, – розповідає досвідчений грибник.

Причинами отруєння грибами часто є такі ХИБНІ ДУМКИ:

  • Запах отруйних грибів неприємний, а їстівних – приємний.
  • Комахи, черви й равлики є лише в їстівних грибах.
  • Срібна ложка чи монета почорніє, якщо опустити її у відвар, де є отруйні гриби.
  • Цибуля потемніє якщо їх варити разом з грибами, серед яких є отруйні.
  • Якщо кип’ятити гриби протягом кількох годин, отрута з них вивариться

– Перші симптоми отруєння грибами такі ж, як і при будь-якому харчовому отруєнні: підвищена температура, нудота, блювота, діарея, – зазначає гастроентеролог міської клінічної лікарні №2 Людмила Мартела.

Якщо відчули зазначені симптоми – одразу викличте «Швидку». Доки медики в дорозі, промийте шлунок. Не вживайте будь-які ліки та їжу, алкоголь, молоко, це лише прискорить проникнення токсинів у кров.

– Дітям до 12 років гриби протипоказані. У цьому віці в організмі ще недостатньо ферментів, щоб перетравити таку важку їжу, – каже лікар.

За даними Вінницької СЕС у 2016 році з початку грибного сезону в області офіційно зареєстровано 9 отруєнь дикорослими грибами. Серед постраждалих одна 8-річна дитина.

Перебіг захворювання у більшості потерпілих був середньої важкості, в окремих хворих – важкий стан. На сьогодні стан отруєних задовільний, усі дев’ятеро виписані з лікарень.

Географія отруєнь грибами у Вінницькій області така: троє постраждалих у Калинівському районі, троє – у Немирівському, ще троє – у Тиврівсьокому.

За минулий рік кількість потерпілих від отруєнь грибами становила 7 осіб, у 2014 р. – 14 осіб, в тому числі 3 дітей.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    грибы можно жрать все !!! просто некоторые всего один раз.  )))
  • Анонім

    Давайте залишимо задоволення травитися шампіньйонами, маремухами, синяками, свинушками, гливами (різновид поганки, росте на стовбурах дерев) і т.п. отруйними грибами, які треба годинами виварювати, тим, у кого мало лісів.
  • Анонім

    магазинним і базарним шампіньйонам теж не варто занадто довіряти.

    Шампіньйон - це насправді близький родич маремухи, я колись викинула шампіньйон, бо думала, що це маремуха.

    Я їм тільки білі гриби і їх різновиди (наприклад, польські, майські) та сироїжки. 30 хвилин проварила по 10 хвилин в кожній із трьох вод - і можна їсти.

    Сам по собі факт, що шампіньйони ростуть в підвалі, а не в полі, нічого не дає. А якщо той підвал завалений хламом, шматтям, фарбою якоюсь, стіни в грибку?

    До того ж, шампіньйони ростуть в природі не в лісах, а на полях - а там є добрива, і це може бути фатально. І треба сказати, що часто продають саме збирані шампіньйони, не такі, які власноруч сіяли.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up