Як збирати гриби, щоб не отруїтися

Як збирати гриби, щоб не отруїтися

Одночасно з сезоном збору грибів відкривається сезон отруєнь. Так, з-за обідного столу прямо в лікарню потрапило вже девятеро жителів Вінницької області. Причиною поганого самопочуття стали гриби, які постраждалі самостійно збирали у місцевих лісах.

Вінничанин Віктор Марущак ходить по гриби скільки себе пам’ятає:

– Існує золоте правило грибника: «Не будь жадібним!» – якщо сумніваєтесь у якомусь грибі, то не кладіть його у кошик. І будьте дуже уважними, щоб не натрапити на отруйні гриби. Молоді опеньки, наприклад, дуже схожі на бліду поганку. Візуально їх можна відрізнити, уважно придивившись: їстівний гриб під шапочкою світлий, а поганка темна з бузковим відтінком.

Як збирати гриби, щоб не отруїтися, фото №1 на сайті 20minut.uaБліда поганкаЧоловік знає багато грибних ділянок поблизу міста:

Відео дня

– Основна зона – це Літинські ліси, вони дуже багаті на гриби. Також збирати добре в старих закинутих садках за селом Лука-Мелешківська, у лісах поблизу Вороновиці та Немирова. Там поширені опеньки, білий гриб, маслюк, моремуха, маслята, сироїжки, лисички. З отруйних – бліда поганка, сатанинський гриб, мухомор.

Як збирати гриби, щоб не отруїтися, фото №2 на сайті 20minut.ua– Важливо перебрати гриби одразу після збору і добре їх промити. Бо зазвичай приїжджають додому всі втомлені, полишають гриби наніч в пакетах, а вони починають пріти і виділяти токсини. Варити гриби потрібно не довго, а багаторазово. Причому води повинно бути вдвічі більше ніж грибів. Після кожного відварювання добре промивати, – розповідає досвідчений грибник.

Причинами отруєння грибами часто є такі ХИБНІ ДУМКИ:

  • Запах отруйних грибів неприємний, а їстівних – приємний.
  • Комахи, черви й равлики є лише в їстівних грибах.
  • Срібна ложка чи монета почорніє, якщо опустити її у відвар, де є отруйні гриби.
  • Цибуля потемніє якщо їх варити разом з грибами, серед яких є отруйні.
  • Якщо кип’ятити гриби протягом кількох годин, отрута з них вивариться

Як збирати гриби, щоб не отруїтися, фото №3 на сайті 20minut.ua– Перші симптоми отруєння грибами такі ж, як і при будь-якому харчовому отруєнні: підвищена температура, нудота, блювота, діарея, – зазначає гастроентеролог міської клінічної лікарні №2 Людмила Мартела.

Якщо відчули зазначені симптоми – одразу викличте «Швидку». Доки медики в дорозі, промийте шлунок. Не вживайте будь-які ліки та їжу, алкоголь, молоко, це лише прискорить проникнення токсинів у кров.

– Дітям до 12 років гриби протипоказані. У цьому віці в організмі ще недостатньо ферментів, щоб перетравити таку важку їжу, – каже лікар.

За даними Вінницької СЕС у 2016 році з початку грибного сезону в області офіційно зареєстровано 9 отруєнь дикорослими грибами. Серед постраждалих одна 8-річна дитина.

Перебіг захворювання у більшості потерпілих був середньої важкості, в окремих хворих – важкий стан. На сьогодні стан отруєних задовільний, усі дев’ятеро виписані з лікарень.

Географія отруєнь грибами у Вінницькій області така: троє постраждалих у Калинівському районі, троє – у Немирівському, ще троє – у Тиврівсьокому.

За минулий рік кількість потерпілих від отруєнь грибами становила 7 осіб, у 2014 р. – 14 осіб, в тому числі 3 дітей.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім
    грибы можно жрать все !!! просто некоторые всего один раз.  )))
  • Анонім
    Давайте залишимо задоволення травитися шампіньйонами, маремухами, синяками, свинушками, гливами (різновид поганки, росте на стовбурах дерев) і т.п. отруйними грибами, які треба годинами виварювати, тим, у кого мало лісів.
  • Анонім
    магазинним і базарним шампіньйонам теж не варто занадто довіряти.

    Шампіньйон - це насправді близький родич маремухи, я колись викинула шампіньйон, бо думала, що це маремуха.

    Я їм тільки білі гриби і їх різновиди (наприклад, польські, майські) та сироїжки. 30 хвилин проварила по 10 хвилин в кожній із трьох вод - і можна їсти.

    Сам по собі факт, що шампіньйони ростуть в підвалі, а не в полі, нічого не дає. А якщо той підвал завалений хламом, шматтям, фарбою якоюсь, стіни в грибку?

    До того ж, шампіньйони ростуть в природі не в лісах, а на полях - а там є добрива, і це може бути фатально. І треба сказати, що часто продають саме збирані шампіньйони, не такі, які власноруч сіяли.

keyboard_arrow_up