Вкусила змія. Що робити?

Вкусила змія. Що робити?
  • Вкусила змія. Як собі допомогти?
  • Що можна та не можна робити.
  • Укус може мати важкі прояви та серйозні наслідки.

 

Сьогодні, 16 серпня, святкуємо Всесвітній день повітряних зміїв.

Вінницька лікарня швидкої допомоги на своїй сторінці розповідає про першу допомогу при укусі змій справжніх, які активізувались в нинішню спеку.

Перше, що рекомендують медики при укусі змії — одразу звернутись за медичною допомогою на лінію «103» або самостійно дібратись до медичного закладу, адже укус може мати важкі прояви та серйозні наслідки.

Відео дня

— Чим швидше буде надана допомога, тим краще як для укушеної людини, так і для медиків. Лише медпрацівники можуть встановити, яка саме отрута потрапила в організм та як з нею боротись. Без належного лікування стан людини може погіршуватись, іноді такі ситуації завершуються летальними випадками, — пояснюють медики.

Перша допомога при укусі змії

  • Необхідно оцінити ситуацію навколо себе — чи є плазун поруч. За можливості необхідно покинути місце укусу.
  • Зайняти зручне горизонтальне положення, бажано з піднятими догори ногами, оскільки отрута швидко вражає життєво важливі системи організму людини і може спричиняти алергічні реакції від найменших проявів, до більш серйозних.
  • Уражену частину тіла необхідно звільнити від одягу чи взуття.
  • Рану потрібно обробити будь-яким антисептиком та накласти на неї стерильну пов’язку.
  • Якщо є поруч протиалергічні чи антигістамінні препарати, необхідно їх прийняти. Після укусу змії настає анафілактичний шок. У результаті падає артеріальний тиск, людина втрачає свідомість, збільшується потовиділення, людина блідніє, перестають працювати в нормальному режимі нирки, які фільтрують кров. Такий стан є загрозливим для життя людини і він може призвести до смерті. Варто при собі мати будь-які таблетки від алергії.
  • Пити якомога більше води.
  • Людина, яка знаходиться поруч, повинна постійно говорити з тим, хто зазнав укусу для того, щоб контролювати його стан.
  • За можливості прикласти до рани лід, обгорнутий у тканину

Що не можна робити при укусі змії

Отрута, яка потрапляє в організм людини, розмножується по ньому кровоносною та лімфатичною системою. Ті міфи, які розповсюджені в інтернеті, наприклад, про висмоктування отрути чи витягування її шприцом з організму, неправдиві. По-перше, це зробити не вийде. По-друге, людина, яка буде намагатись висмоктати отруту, також може занести її собі в організм. Також існує міф, що місце укусу необхідно чимось припалити або розрізати. Цього робити вкрай не варто, оскільки та ділянка, яка зазнала пошкоджень, буде ще більше травмована. Також заборонено накладати джгут та вживати алкоголь.

При зустрічі зі змією не варто намагатись вхопити її чи вбити, оскільки змія зазвичай спокійна і сама намагається обійти людину, бо вважає її ворогом.

 

Читайте також:

Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт)

«Фінансування на лікування поранених необхідно збільшити втричі» - ОЛЕГ МЕЙДИЧ (блог народного депутата Олега Мейдича)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up