Вінниччина - знову в пілотному проекті галузі медицини

Вінниччина  - знову в пілотному проекті галузі медицини
Так відбувалась підготовка волонтерів в Гайсинському медичному коледжі

Мова йде про проект “Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні”, ініційований МОЗ України в співпраці з Бюро ВООЗ та Швейцарським бюро співробітництва в Україні. Пілотними стали 7 областей України, наша в тому числі.

Мета проекту - пропагування та впровадження аспектів здорового способу життя (ЗОЖ) та боротьба з факторами ризику для здоров'я: куріння, зловживання алкоголем, нездоровим харчуванням, низькою фізичною активністю.

Делегація від ініціаторів проекту,  до яких долучилися представники Міністерства освіти і науки України, адже проект втілюватиметься спільними з ними зусиллями, побувала на Вінниччині ще у березні. На засіданні було оговорено план спільних дій системи медицини, освіти, громадських організацій та інформаційного забезпечення проекту. Координатором медичної галузі проекту в нашому регіоні призначено головного лікаря Вінницького обласного Центу здоров'я - Васильчук Тамару Іванівну, а освітянської галузі - завідувача відділу методики викладання іноземних мов Академії неперервної освіти, Гусєва Віктора Григоровича.

В рамках проекту вже відбулися виїзні зустрічі спеціалістів Центру здоров’я з  метою підготовки волонтерів - агентів впливу, тобто спікерів, націлених на пропагування здорового способу життя.

Відео дня

Таку підготовку вже пройшли студенти Університету “Україна”, ВНМУ, Вінницького, Могилів-Подільського, Гайсинського медичних коледжів.

Коментар експерта. 
Васильчук Тамара Іванівна, головний лікар Вінницького обласного Центу здоров'я:

Даний пілотний проект передбачає міжвідомчу роботу з питань профілактики неінфекційних захворювань та  здорового способу життя. Основний наголос робиться на роботу медичної і  освітянської галузі.

Волонтери, яких ми вже підготували,  розпочали роботу зі шкіл, які також увійшли до пілотного проекту. Інформація школярами була сприйнята дуже добре і її засвоєння є більш ефективним, адже студенти звертаються до школярів як рівні до рівних. Ми своєю задачею ставимо, якщо і не привернути увагу всієї спільноти до проблем власного здоров’я, то хоча б переорієнтувати спочатку невелику частину населення і поступово розширювати діапазон впливу.

В унісон нашої роботи розглядається проект концепції Розвитку системи громадського здоров’я, він вже є на сайті МОЗу. Ця концепція передбачає поєднання міжвідомчих зусиль державних та недержавних інституції, які своєю діяльністю здатні впливати на громадське здоров’я: сфери екології, служби сім’ї та молоді, агропромислового комплексу, житлово-експлуатаційної системи, благодійних фондів, волонтерських організацій -  в плані  посилення роботи відносно збереження і зміцнення здоров’я населення України.

В плані концепції вже в 2016 році  прописано створення на державному рівні в МОЗ окремого Департаменту - Центру громадського здоров’я МОЗ, який буде займатися питаннями профілактики захворюваності і пропагування ЗОЖ. Наступного року такі центри будуть створюватися на обласних рівнях. В ці центри ввійдуть такі структури, як Центри здоров’я, СЕС, спілка захисту прав споживачів, МЧС, частини апарату соцполітики, фізкультури та спорту в ракурсі профілактики і зміцнення здоров’я. Вже прописані етапи загальнонаціональної реформи, яка безумовно несе позитивні зміни, в тому числі й законодавчі.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Литовко Евгений

    Ага, волонтеры, учащиеся... В законе прописаны условия, при которых детей до 17 лет можно привлекать к работе...

    Ах, да, они же волонтеры, все «добровольно», только зачеты не поставят
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:01 Десять пікапів «Мітсубісі» хоче купити Вінниця для ЗСУ. Скільки витратять грошей? photo_camera 14:12 «Ми маємо зайти підготовленими. Інакше буде біда!» Воїни збирають кошти на РЕБи 13:13 Коли та на скільки сьогодні вінничанам відключають світло? Розповідаємо, як розібратися 12:38 «Колесо допомоги у вишиванці». У Вінниці відбувся благодійний велозаїзд play_circle_filled photo_camera Від читача 10:21 «Шахрай у Вінниці: Як лікар-інтерн кинув місцевих на гроші?» 12:15 Зробіть себе красивою цією весною: найкращі процедури від вінницьких салонів краси (партнерський проєкт) 12:13 Військові 120-ї бригади тероборони отримали нове обладнання для боротьби з окупантами photo_camera 11:28 Уламки дрона пошкодили енергетичний об'єкт на Вінниччині: 23 тисячі людей були без світла 11:09 У Вінниці наступного місяця працюватиме 31 пришкільний табір 10:11 ЗСУ збили 20 ворожих «шахедів»: ППО працювала й на Вінниччині 10:10 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 09:41 Де у Вінниці планово відключили світло та воду: перелік адрес 09:20 Як зберегти здоров'я спини, суглобів та куди звернутися при болях у Вінниці (партнерський проєкт) 08:39 Сьогодні вітаємо Степана. Історія, заборони та прикмети 17 травня 21:04 У місті-побратимі Вінниці Карлсруе створять мурал-вишиванку 20:52 Футзалісти з Хмільника виграли обласні змагання «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги» 20:50 Цій традиції дев'ять років: судді подарували сорочки-обереги немовлятам, які народилися у Вінниці photo_camera 20:45 У Вінниці співали пісні і читали вірші про вишиванку 20:32 З пораненням тримав рубіж та рятував побратимів: відзначили воїна з Козятинщини 20:05 У Вінниці діти з поліцейськими виготовили український оберіг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up