«Від солодких газованих напоїв у інфекційній помирають діти» — вам приходило таке у вайбер?

«Від солодких газованих напоїв у інфекційній помирають діти» — вам приходило таке у вайбер?
  • Останні тижні в соцмережах шириться повідомлення про масові отруєння дітей.
  • Про те, що інфекційна лікарня переповнена дітьми з ацетоном, отруєннями і вже є смертельні випадки.
  • Ми поспілкувалися з обласним інфекціоністом Іриною Незгодою, щоб перевірити цю інформацію

 

Якщо ви підписані хоча б на одну групу у вайбері, можливо вам приходило наступне повідомлення: "Вчера в реанимации в инфекционке умер мальчик. на выходных он выпил тархун (в стекле). Поднялся билирубин, интоксикация, 2 дня комы, спасти не удалось! Говорите с детьми, объясняете: там сейчас лежит девочка - ситро (стекло, марку не помнит), девочка под капельницами с пятницы. Обошлись без реанимации. Как сказала врач, там пол отделения с теми же результатами после энергетиков. Распространяйте и предупреждайте!.."

Журналісту RIA та 20 minut.ua таке повідомлення прийшло з кількох груп та навіть просто контактів. З однією дівчиною ми поспілкувалися на цю тему.
- Таню, вас дійсно попросив педіатр поширити інформацію про напої, чи хтось прислав вам готове і ви нам кинули?
- Ні, це мені кинули
- Це фейк з посиланням на Росію. Не поширюйте більше.
- Але я з дитиною в лікарні і дуже багато дітей поступає ацетонами, отруєннями...
- Спитайте про цей пост у лікарів і розсилайте ними сказане, а не російськими ЗМІ.

Після цього, дівчина щось писала, стирала, а потім взагалі вийшла з чату.

Відео дня

Про що лякають такі пости

Окрім інформації про дитячі смертельні випадки в інфекційній лікарні, була інформація з іншої групи з переліком напоїв (солодкі газовані напої та енергетики), цукерок та інших кондитерських виробів, що мають смертельні барвники. Та посилання на російські невідомі джерела, знову ж таки, з жахаючими даними.

"Недавно в российских СМИ публиковалась информация о том, что РАМН обнаружил в детских йогуртах "Растишка" этиленогликоль - один из самых опасных канцерогенов, вызывающих рак печени и желудка... Оказывается, канцерогены, содержащиеся в детских йогуртах "Растишка", угнетающе действуют на функцию пищеварения, а также на нервную систему. Как выразился главный научный сотрудник РАМН А. К. Соловьев, "Мы и представить не могли, что в детских продуктах содержится такой сильнодействующий яд; все время мы искали не в том месте. Копируйте информацию и распространяете по чатам. Либо делайте перепост"

Це брехня

- Мені телефонували стосовно цієї новини вже неодноразово, і я втомилася пояснювати, що це неправда, - розповідає обласний інфекціоніст, інфекціоніст обласної дитячої інфекційної лікарні Ірина Незгода. - Немає в нас масових отруєнь, тим більше дитячих смертей. Те, що шириться в інтернеті, суцільна брехня.

Проте інфекціоніст зазначила, що дійсно в багатьох газованих напоях використовують барвники, шкідливі для здоров’я, та й не тільки вони шкодять. Але потрібно знати міру, та якщо і дозволяти дітям вживати подібне, то в малих дозах.  
- Тим паче, що зараз більш актуальною має стати проблема нітратів, адже почався сезон свіжих овочів: огірки, молода капуста, томати, все це може зашкодити не лише дітям, - говорить лікар.

У МОЗі розказують, як бути з нітратами

Нітрати - це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, грунту і навіть нашого організму. У допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості і перетворюються на нітрити, які вже дійсно шкодять.
Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок. Небезпечна денна доза нітратів 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг. Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими. Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо ви все ж переймаєтесь з цього приводу, то медики радять як можна споживати їх менше. Зокрема, вживати менше овочів, фруктів та ягід з першого врожаю, адже нітратів в них може бути трохи більше. Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів. У кабачків чистити шкірку. У огірків та редиски відрізати хвостики і очищати їх від шкірки. У капусті варто знімати  верхні листки та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки.

До речі, не варто витрачати кошти на нітрат-тестери. Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й всі інші солі - фосфати чи натрієві, які насправді потрібні людському організму. Похибка таких вимірів може досягати мало не 1000%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Грицько Штахета

    Лол. Усі люди які жили в 1853 році та їли огірки - померли, деякі - страшною смертю. Огірки треба терміново заборонити! Пишіть новини, ставте лайки, робіть шери, репости, пиліть відео в блогах, про це має знати кожен!!!

    Олексій reply Грицько Штахета

    Ну якщо ти пеньок, пий далі, тобі можна. Місця більше іншим буде.
    https://www.google.com/search?q=energizer+drink+death&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjduICm5bziAhVCmIsKHQinAskQ_AUICSgA&biw=1920&bih=969&dpr=1

  • Ivan Kowalenko

    Ця ностальгія дорослих за совком, дітей до добра не доведе. Вас не дивує що в повідомленнях діти "труяться"  саме Тархуном і Ситром ще й у скляній тарі, а не  кока-колою чи пепсі.
  • Наталья

    Ацетон буває від бензоата натрію та штучних барвників.

    Олексій reply Наталья

    Наталья, причина не у ньому.

    Ярослав reply Наталья

    Ацетон бувай від багато чого. Хімію у школі вчили?
  • Наталья

    На задньому крилі базару є малі яблука по 3 гривні. По 5- це вже гарні! Видушіть сік або зваріть компот і пийте. Так ні, лінь наше все - треба труїтися солодкою водою, яка складається з барвника і бензоата натрію

    Сьогун Токугава reply Наталья

    До травневих шашликів яблучний компот якось не пасує...кока-кола нашефсьо)))
    Я не проти яблук, взимку часто варю узвар з сухофруктів...але не потрібно кидатись у крайнощі...немає абсолютно корисних чи абсолютно шкідливих продуктів...Все залежить від кількості.

    Ярослав reply Наталья

    1) У нас по місту два десятки базарів, і в деяких із них по 3 "задніх кінці". Про котрий саме ви говорите.
    2) От самі собі знайшли і бізнес нагоду. Купуйте, душіть/варіть, продавайте, а ми будем пити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up