Якщо ви підписані хоча б на одну групу у вайбері, можливо вам приходило наступне повідомлення: "Вчера в реанимации в инфекционке умер мальчик. на выходных он выпил тархун (в стекле). Поднялся билирубин, интоксикация, 2 дня комы, спасти не удалось! Говорите с детьми, объясняете: там сейчас лежит девочка - ситро (стекло, марку не помнит), девочка под капельницами с пятницы. Обошлись без реанимации. Как сказала врач, там пол отделения с теми же результатами после энергетиков. Распространяйте и предупреждайте!.."
Журналісту RIA та 20 minut.ua таке повідомлення прийшло з кількох груп та навіть просто контактів. З однією дівчиною ми поспілкувалися на цю тему.
- Таню, вас дійсно попросив педіатр поширити інформацію про напої, чи хтось прислав вам готове і ви нам кинули?
- Ні, це мені кинули
- Це фейк з посиланням на Росію. Не поширюйте більше.
- Але я з дитиною в лікарні і дуже багато дітей поступає ацетонами, отруєннями...
- Спитайте про цей пост у лікарів і розсилайте ними сказане, а не російськими ЗМІ.
Після цього, дівчина щось писала, стирала, а потім взагалі вийшла з чату.
Окрім інформації про дитячі смертельні випадки в інфекційній лікарні, була інформація з іншої групи з переліком напоїв (солодкі газовані напої та енергетики), цукерок та інших кондитерських виробів, що мають смертельні барвники. Та посилання на російські невідомі джерела, знову ж таки, з жахаючими даними.
"Недавно в российских СМИ публиковалась информация о том, что РАМН обнаружил в детских йогуртах "Растишка" этиленогликоль - один из самых опасных канцерогенов, вызывающих рак печени и желудка... Оказывается, канцерогены, содержащиеся в детских йогуртах "Растишка", угнетающе действуют на функцию пищеварения, а также на нервную систему. Как выразился главный научный сотрудник РАМН А. К. Соловьев, "Мы и представить не могли, что в детских продуктах содержится такой сильнодействующий яд; все время мы искали не в том месте. Копируйте информацию и распространяете по чатам. Либо делайте перепост"
- Мені телефонували стосовно цієї новини вже неодноразово, і я втомилася пояснювати, що це неправда, - розповідає обласний інфекціоніст, інфекціоніст обласної дитячої інфекційної лікарні Ірина Незгода. - Немає в нас масових отруєнь, тим більше дитячих смертей. Те, що шириться в інтернеті, суцільна брехня.
Проте інфекціоніст зазначила, що дійсно в багатьох газованих напоях використовують барвники, шкідливі для здоров’я, та й не тільки вони шкодять. Але потрібно знати міру, та якщо і дозволяти дітям вживати подібне, то в малих дозах.
- Тим паче, що зараз більш актуальною має стати проблема нітратів, адже почався сезон свіжих овочів: огірки, молода капуста, томати, все це може зашкодити не лише дітям, - говорить лікар.
Нітрати - це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, грунту і навіть нашого організму. У допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості і перетворюються на нітрити, які вже дійсно шкодять.
Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок. Небезпечна денна доза нітратів 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг. Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими. Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо ви все ж переймаєтесь з цього приводу, то медики радять як можна споживати їх менше. Зокрема, вживати менше овочів, фруктів та ягід з першого врожаю, адже нітратів в них може бути трохи більше. Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів. У кабачків чистити шкірку. У огірків та редиски відрізати хвостики і очищати їх від шкірки. У капусті варто знімати верхні листки та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки.
До речі, не варто витрачати кошти на нітрат-тестери. Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й всі інші солі - фосфати чи натрієві, які насправді потрібні людському організму. Похибка таких вимірів може досягати мало не 1000%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Грицько Штахета
Олексій reply Грицько Штахета
Ну якщо ти пеньок, пий далі, тобі можна. Місця більше іншим буде.
https://www.google.com/search?q=energizer+drink+death&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjduICm5bziAhVCmIsKHQinAskQ_AUICSgA&biw=1920&bih=969&dpr=1
Ivan Kowalenko
Наталья
Олексій reply Наталья
Ярослав reply Наталья
Наталья
Сьогун Токугава reply Наталья
Я не проти яблук, взимку часто варю узвар з сухофруктів...але не потрібно кидатись у крайнощі...немає абсолютно корисних чи абсолютно шкідливих продуктів...Все залежить від кількості.
Ярослав reply Наталья
2) От самі собі знайшли і бізнес нагоду. Купуйте, душіть/варіть, продавайте, а ми будем пити.