В Україні виявили 30 видів глистів. Що потрібно знати вінничанам?

В Україні виявили 30 видів глистів. Що потрібно знати вінничанам?
  • Існує понад 150 видів гельмінтів (глистів), які здатні вражати людину і паразитувати в її організмі. З них на території України виявили майже 30 видів (75% становить ентеробіоз, 20% — аскаридоз).

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області розповіли, як уникнути небезпеки від гельмінтозу.

Де «живуть» глисти

Гельмінти можуть паразитувати в усіх тканинах і органах людини. Для кожного виду в організмі людини є характерними свої специфічні місця локалізації гельмінтів. За  місцем локалізації вони поділяються на порожнинних та тканинних.

У кишківнику зазвичай паразитують аскариди, анкілостоміди, карликові ціп’яки тощо, а от в тканинах паразитують ехінококи, дирофілярії, онхоцерки. Бичачий і свинячий ціп’яки та широкий стьожківець, які мають довжину від 1,5 до 10 м, фіксуються у верхньому відділі тонких кишок. Там паразитує й аскарида. Карликовий ціп’як (довжина 5-8 см) паразитує у нижній третині тонкого відділу кишечника. Волосоголовець — у товстому відділі. Опісторхоз полюбляє жити у жовчних ходах печінки і протоках підшлункової залози.

Відео дня

Коли необхідно обстежуватися

Глистяні захворювання нерідко протікають без специфічних скарг і проявів, тому на предмет наявності глистяної інвазії необхідно ретельно обстежуватися у випадку тривалих порушень травлення і апетиту, втрати маси тіла.

Загалом, вплив паразитів на організм людини є різноманітним, передусім, продукти життєдіяльності й розпаду гельмінтів чинять на організм господаря загальнотоксичну дію. Глисти виділяють отруйні речовини в організмі людини і, як наслідок, виникає головний біль, дратівливість, порушення сну. Потерпає організм людини і від механічного ушкодження органів та тканин у місцях паразитування гельмінтів.

Хто хворіє на гельмінтоз

На гельмінтоз можуть захворіти усі, але групами ризику є: діти; люди з низькою санітарною культурою, які не дотримуються елементарних правил гігієни; особи, які полюбляють вживати рибу чи м’ясо в сирому вигляді; люди, які подорожували у країнах Африки та Азії.

Які ознаки гельмінтів у дітей

Від гельмінтів потерпає п'ята частина дітей, які відвідують дитячі заклади. Присутність в організмі дитини будь-яких гельмінтів може зумовити порушення фізичного й розумового розвитку, затримку росту і статевого дозрівання. Вони можуть спровокувати розвиток анемії, порушення пам’яті, погіршення загального самопочуття тощо.

У дітей наявність глистяної інвазії можна розпізнати по блідості шкіри (особливо обличчя), порушенні апетиту і розвитку різноманітних диспептичних проявів у вигляді періодичної нудоти, блювання, болю в животі невизначного характеру, підвищеного газоутворення в кишечнику тощо.

Як запобігти захворюванню

Запобігти розвитку гельмінтозів допоможе елементарне дотримання правил особистої гігієни.

  • Потрібно обов’язково обдавати кип’ятком овочі та фрукти, які вживаються у сирому вигляді, піддавати термічній обробці рибу та м’ясо.
  • Важливо турбуватись про повноцінне харчування, що в достатній кількості забезпечує організм усіма поживними речовинами, особливо вітамінами С, Д, А.

Позитивне значення тут має і стимуляція загального імунітету, яка знижує ймовірність зараження гельмінтами та перешкоджає міграції паразитів по організму та скорочує тривалість їхнього життя в організмі.

Основним методом боротьби з гельмінтами є специфічне лікування, прийом протигельмінтних препаратів, які знищують паразитів на різних стадіях їхнього розвитку в організмі людини.

 

Читайте також:

Гороскоп на тиждень 19-25 липня: кому зірки пророкують збагачення?

«Пішла купатись та не повернулась». Дізналися про останні хвилини життя 22-річної Ірини

«Бабине літо буде дуже довгим»: народний синоптик дав прогноз на осінь

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Жора

    Достаточно  схавать продукты кулинарии супермаркетов Грош,торг центра МИР ,Сильпо, и пиздец )

    Моня Плєшивий reply Жора

    Жорик, вижу ты только там и питаешься... кошерную еду кушай!

keyboard_arrow_up