У Вінницькій дитячій лікарні зі шлунку 11-річної дівчинки дістали величезний жмут волосся

У Вінницькій дитячій лікарні зі шлунку 11-річної дівчинки дістали величезний жмут волосся
  • Трихобезоар у дітей або синдром «Рапунцель» — це щільне утворення в шлунку людини, що складається з волосся, яке людина проковтнула, частинок їжі та шлункового слизу.
  • Іноді воно переміщується в початковий відділ тонкого кишківника.
  • За своєю клінічною картиною дуже схоже на пухлину, тому необхідна ретельна діагностика.

Найчастіше така проблема зустрічається у дітей, особливо у дівчат з довгим волоссям. Це основна причина появи волосяних грудок. До групи ризику входять діти від восьми років, у яких є шкідлива звичка жувати кінчики свого волосся.

Таке порушення поведінки може бути обумовлено наявністю у дитини:

  • істеричної поведінки,
  • стресу,
  • нав’язливих думок,
  • вродженних вад розвитку шлунково-кишкового тракту,
  • порушення інтелектуального розвитку,
  • психічних відхилень,
  • самоагресії (проявляється в вириванні власного волосся),
  • девіантної поведінки (поведінка, яка відрізняється від прийнятих у суспільстві норм та правил).

У Вінницькій обласній дитячій лікарні розповіли про випадок формування трихобезоару, який копіював пухлину та проявився у вигляді кишкової непрохідності у дівчинки 11-ти років. Батьки дитини звернулися до дитячого хірурга зі скаргами на періодичне блювання дитини, біль у животі та випинання у верхній центральній частині живота. Під час пальпації відчувалося тверде щільне утворення. Дитина була госпіталізована у хірургічне відділення лікарні.

Відео дня

— Згідно з протоколами лікування дівчинка була дообстежена. Лікарі виявили об’ємне утворення, яке заповнювало усю порожнину шлунку з продовженням у дванадцятипалу кишку. Утворення складалося із волосся, їжі та нігтів, — розповідають лікарі.

Дитині встановили діагноз — трихобезоар шлунка. Так як утворення вже було великого розміру, ендоскопічно видалити його було неможливо. Команда фахівців прийняли рішення про оперативне втручання.

Операція була успішно проведена командою хірургів хірургічного відділення №2 Вінницької дитячої лікарні. Післяопераційний період пройшов без ускладнень. Дівчинку виписали зі стаціонару в задовільному стані.

Схожі випадки можуть зустрічатись у будь-якому віці та мати нетипову клінічну картину. А у випадку несвоєчасного звернення може призвести до трагічних наслідків. Тому своєчасна діагностика, профілактика та лікування допоможуть уникнути ймовірного негативного результату.

 

Читайте також:

Хірурги «Пироговки» успішно провели лапароскопічну операцію з видалення пухлини шлунку

На які лікарні Вінниччини найчастіше скаржаться і чому

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up