Сучасні наркозалежні - молоді, прошарені, але все одно хворі

Сучасні наркозалежні - молоді, прошарені, але все одно хворі
  • Сьогодні на обліку в обласному наркодиспансері перебуває 1400 осіб, які зловживають наркотичними речовинами.
  • Це лише офіційна статистика, і навіть вона постійно збільшується.
  • За “популярністю” вживання першу позицію займають препарати опію, канабіноїди.
  • Друге місце належить амфетаміну, третє – різним солям.
  • Серед залежних існує міф, що зараз це безпечно - адже не голкою, і безкарно - адже через інтернет

Як виглядає портрет сучасного наркомана, знає лікар-нарколог, завідувач наркологічного відділення Гліб Головатий, який працює з наркозалежними з 1983 року. 

- Це молода людина до 35 років, активно вживає всі психоактивні речовини, які є, умовно кажучи, на ринку, (це продукти як сурогатного виробництва, так і певні медичні препарати), - розповідає нарколог. -  Раніше ми мали справу з відокремленими, так би мовити, галузями споживання - це був алкоголь або наркотики певної категорії (опіати, канабіс, амфетамін), зараз ми маємо мікс. 

За словами лікаря, через велику чисельність змішаних форм наркоманії, наслідки спостерігаються дуже важкі. Якщо людина вживає якусь окрему речовину, передбачити, яким буде розвиток подій, можливо, при вживанні декількох речовин - важко.

Відео дня

- До нас прибувають багато пацієнтів в коматозному стані, - говорить Гліб Головатий. - Швидка з вулиці забирає людину, привозить до наркодиспансеру, а ми витрачаємо купу часу та діагностичного матеріалу, щоб зрозуміти, що з нею. 

Лікар зазначає також, що почастішали випадки несанкціонованого вживання наркотиків, тобто в загальних, розважальних місцях використовуються наркотичні речовини без відома самих споживачів. І часто бувають випадки, коли до наркодиспансеру направляють людину в змішаному, невизначеному стані, і його часом кваліфікують як гострий психоз.

 Дискримінація 

- Діагноз алкогольна та наркотична залежність - соціально дискримінуюча, - каже нарколог. - Ставлення до таких людей, наче вони другого, третього чи іншого гатунку, хоча всі вони є громадянами, які проживають поряд з нами. До суспільства потрібно донести, що це хворі люди. Це не вада сили волі, це не збіг обставин, це не певні соціальні фактори. Це хвороба, вона хронічна, вона вбиває і вона молодшає. 

З огляду на величезний досвід, лікар-нарколог говорить, що ця хвороба невиліковна. І говорити, що людина пройшла курс лікуванні і може жити так, як раніше - не доречно. Тому що всі наслідки: фізіологічні, неврологічні, психологічні,  соціальні і юридичні з цією людиною залишаються. І тому, лише співпрацюючи з усіма цими сферами, можна вплинути на ситуацію. 

Перші наркомани - клієнти СНІД центру

Ігор Матковський, головний лікар обласного центру СНІДу 

- Коли Україна стала незалежною (в радянські часи всі пам'ятають, що сексу та наркотиків не було) перші клієнти наркодиспансеру вживали наркотики ін'єкційним методом, і автоматично ставали клієнтами центру СНІДу. (До речі наш найперший клієнт з 1995 року, досі живе і знаходиться на пожиттєвому антиретровірусному лікуванні і вже дуже давно не вживає наркотики). У 2000 роках наркоспоживачі стали рушійною силою епідемічного розповсюдження ВІЛ-інфекції по всьому пострадянському простору. І після цього майже всі наші клієнти були наркоманами. Зараз змінилася наркотична картина: шляхи вживання стали більш безпечними, але кількість речовин зросла в рази. Варто зазначити, що вдалося зробити “медичний заслон” щодо розповсюдження наркозалежними ВІЛ-інфікованими цієї інфекції серед населення. Зокрема, по нашому регіону 90% ВІЛ-інфікованих наркоманів знаходяться на антиретровірусному лікуванні і перестають бути джерелом небезпеки для інших. Втім, маємо іншу проблему. Майже 100% наркоманів хворіють на вірусний гепатит С і В. Останнім часом вдалося пролікувати 25-30% наркозалежних, (з ВІЛ та без) від гепатиту.

Серед водіїв переважає наркотичне сп'яніння

Василь Самаруха, заступник командира батальйону патрульної поліції

- Якщо раніше ми говорили “п'яний водій”, маючи на увазі алкоголь, то зараз більше п’яних від наркотиків. Рік тому в нас були проблеми, тому що не було тестів на виявлення наркотику в організмі водіїв, зараз ситуація змінилася. Водії, які керують транспортом під наркотичним сп’янінням, це, як правило, люди від 18 до 30 років. І їх доволі багато. Наприклад, за одну ніч було затримано дев’ять водіїв, сім з них були під наркотичною речовиною. Окрім того, до цілодобового кабінету “Соціотерапії” патрульні привозять водіїв, в доволі неадекватному стані, які не можуть говорити, ходити, але виявити, під яким наркотиком вони, не можуть жодним тестом. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олег

    Питання в іншому,як можна лікувати метадонового наркомана, метадоном? І це вважають нормою, тому більшість молоді присідае на дармове
  • Oleg Skoruk

    Питання в іншому , як можна лікувати метадонового наркомана, метадоном? І це вважають нормою, от молодь і сідає на дармове
  • Elena Ivasishena

    Як можна власноручно знищувати своє життя?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up