Скандал у дитячій обласній: про звільнення онколога Калінчука, списування ліків і дитячі смерті

Скандал у дитячій обласній: про звільнення онколога Калінчука, списування ліків і дитячі смерті
  • Починаючи з 4 серпня, Вінниця стоїть на вухах через звільнення завідувача онкогематологічного відділення дитячої обласної Олександра Калінчука.
  • Вдячні пацієнти влаштували флешмоб #ПовернітьСаничаДітям.
  • А головний лікар дитячої обласної каже, що не звільняв лікаря, він звільнив керівника.
  • Тут і про списання ліків на 200 тисяч гривень, і про дитячі смерті...

Усе почалося з двох дописів у Фейсбуці. Перший, на сторінці обласної дитячої лікарні з’явилось повідомлення від адміністрації закладу, про звільнення Олександра Калінчука, завідувача онкогематології та ендоскопічної хірургії. Причиною звільнення називали: нездійснення належного контролю за якістю лікувально-діагностичного процесу, обігу, використання та списування медикаментів і медичних виробів. Другий, на сторінці Олександра Калінчука, власне про звільнення. І понеслося…

#Поверніть СаничаДітям

Батьки, дітей яких свого часу лікував, вів, оперував Олександр Калінчук, здійняли у Фейсбуці хвилю негативу щодо звільнення їх рятувальника. І паралельно підтримки, доповнюючи слова вдячності особистими історіями хвороби та спасіння. Колишні пацієнти Сан Санича (так лікаря звуть у лікарні) виставляли фото власних дітей, прооперованих у відділенні, врятованих від пухлин, від вироків, від недбалості інших лікарів.

Відео дня

Окрім емоційних дописів, майже 1500 батьків хворих дітей зареєстрували офіційне звернення до губернатора області, розраховуючи на справедливе розслідування цієї справи.

На підтримку Олександра Калінчука стали також лікарі, які вважають позицію адміністрації лікарні неприпустимою. Говорять про непомірні амбіції керівника закладу, та про неадекватне ставлення до гарних лікарів. Підтримують Калінчука і волонтери, зокрема Юля Дякун, волонтер Благодійного фонду «Ми поруч», яка 13 років опікується пацієнтами онкогематології в дитячій обласній лікарні, та всі ці роки співпрацювала з Олександром Калінчуком.

Не всі підтримують Санича

Нещодавно в RIA та на 20minut.ua була стаття «Рідні Діми Шилова хочуть засудити онкологів з Вінниці». Де головними фігурантами були лікарі онкогематології дитячої обласної, яких звинувачували у хибному діагнозі та відповідно лікуванні 12-річного хлопчика Діми Шилова. Зараз малий знаходиться в Охматдиті, з рецидивом раку, вторинним імунодефіцитом, та потребою в пересадці кісткового мозку. Рідні хлопчика вважають, що Олександр Калінчук та лікар, який лікував хлопчика, мають відповісти перед законом. І на сьогодні обласна прокуратура розслідує справу за частиною 2 статті 140 Кримінального кодексу України, про можливе неналежне використання професійних обов’язків медиків. Якщо вина лікарів буде доведена, їм загрожує позбавлення волі до трьох років, або обмеження волі строком до п’яти років.

Це не через Діму Шилова

Хоча мережею ширилися чутки, що звільнення Калінчука відбулося саме через Діму Шилова, головний лікар дитячої обласної лікарні Василь Паненко каже, що це не зовсім так.

— Останніх два місяці Олександр Калінчук фактично усунувся від виконання обов’язків завідувача відділення, — говорить головний лікар. — Він не робив жодного обходу в відділенні, немає жодного запису в медичних картах про те, що він оглядав хворих. Більш того, категорично відмовлявся від огляду хворих і контролю за діагностичним та лікувальним процесом.

Крім того, за словами Василя Паненка, виявлені і фінансові порушення, мова про незрозуміле використання і надлишкове списання медикаментів, які заклад отримує централізовано на лікування онкохворих дітей.

— Це почалось не тепер, у 2019 році виникли питання з контролю за обігом ліків, з ведення медичної документації, тож в лікарні створили комісії, щоб перевірити все це, — говорить Паненко. — Комісії не виявили грубих порушень. Але вони були, і старші медсестри відділення та Калінчук отримали догану (спочатку було попередження). Але перевірку провело КРУ і знайшли порушення, їх багато. Наприклад, за серпень-листопад 2019, незрозуміло куди у відділенні списали ліків на суму 200 тисяч гривень. Тому я, як керівник написав заяву в правоохоронні органи, СБУ і прокуратуру, щоб вони розслідували цю справу і розібралися, де ділися ці медикаменти. Тому що це не один випадок, виявлена ціла система.

Звільнили не лікаря, а керівника

Ще один допис Олександра Калінчука у Фейсбуці, який викликав обурення, був про те, що він просив головного лікаря Василя Паненка перевести його на посаду лікаря, якраз за три дні до звільнення. Але його проігнорували. Головний лікар дитячої обласної каже, що Калінчук знав про виявлені порушення у відділенні, знав про відповідальність. І щоб її уникнути, подав заяву перевести його з посади завідувача на посаду лікаря.

— Адже якщо я переводжу цього працівника на посаду лікаря, без будь-яких зауважень, то надалі вже не можу робити дисциплінарні стягнення (догана і звільнення) за виявлені порушення у роботі керівника, — говорить Паненко. — Знаючи це, Калінчук пише заяву, залишає в секретаря. Я пишу резолюцію, що питання про перехід на лікарську посаду можна розглянути після притягнення до дисциплінарної відповідальності або надання пояснень про порушення. На жаль, Калінчук відмовився надавати пояснення щодо порушень, на які був складений акт.

Сам Олександр Калінчук каже, що три дні бігав за головним лікарем, хотів особисто поговорити про перехід на посаду лікаря ординатора, але йому у зустрічі постійно відмовляли.

— Якщо я не влаштовував як завідувач відділення, готовий був покинути цю посаду, займатись лікарською діяльністю, — говорить Олександр Калінчук. — Хотів, щоб мені залишили кілька годин в онкогематології, і дали кілька ліжок в хірургії. Але головний лікар проігнорував мене і просто звільнив.

— Та лікаря взагалі ніхто не звільняв, — говорить Паненко. — Звільнили завідувача відділення і в межах правового поля. Як керівник закладу я можу притягнути працівників до дисциплінарної відповідальності, офіційно вона є двох видів — догана і звільнення. Минулого року Олександру Калінчуку вже була винесена догана, тепер — звільнення. Щодо адміністративної відповідальності, матеріальної, кримінальної, поки судом не доведена буде вина людини, вона невинна.

Дійсно гарний лікар

Паненко каже, що Олександр Калінчук гарний лікар, і цього неможливо заперечувати.
— Я всі роки активно його підтримував, по всіх напрямках, — каже головний лікар. — Такої преференції в закладі, яка була в Калінчука, ні в кого не було. Коли він почав розвивати лапароскопічну хірургію, ми з ним обирали обладнання. Спочатку не було можливості все закупити, окремо купували камери, коагулянт. Потім, коли нам назустріч пішов депутатський корпус і виконавча влада, закупили новітнє обладнання, найкраще і єдине на той час в Україні. Закупили токсичний аналізатор, щоб проводити в лікарні високодозову хіміотерапію з контролем хіміопрепаратів — таке робили лише в Охматдиті. На сьогодні такий аналіз є лише в Києві, Львові та у Вінниці.

Потім, за словами Паненка, коли для Калінчука став малий обсяг онкологічних операцій, він попросив всю лапароскопічну хірургію і йому створили у відділенні ліжка ендоскопічної хірургії. Тобто розвиток відділення був не просто не обмежений, а величезний.

— Так, він їздив, вчився, отримував досвід, працював, але починав практики та освоював ази він тут, а головне - мав величезну можливість це робити, — говорить Паненко. — Далі Олександр Калінчук захотів у вільний від роботи час приватно лікувати та заробляти кошти. Він разом зі співвласником приватної фірми написали заяву, що хочуть в нас орендувати операційні, щоб проводити приватні операції у вихідні дні. Підписали договір оренди та у вільний час Калінчук проводить приватні операції на базі лікарні.

Але, за словами головного лікаря, в один момент виник якийсь провал, повністю. Безконтрольність у відділенні. Незрозуміле ставлення до пацієнтів, до своїх співробітників, постійні конфлікти у відділенні. Посипались скарги від батьків про неналежне ставлення медичних сестер до пацієнтів та їх рідних.

— Мова йшла про неетичну, грубу поведінку у відділенні, скарги на лікувальний процес, — розповідає головний лікар. — Внаслідок чого створили експертну комісію від департаменту охорони здоров’я, та протягом місяця проводилися внутрішні перевірки. І ми знаходимо порушення, неналежне надання медичної допомоги. А завідувач відділення просто усунувся від своїх обов’язків і не контролював це.

Звільнення лікарів у підтримку

Травматолог Валерія Шведська та хірург Олександр Ларін написали заяви про звільнення з дитячої обласної в підтримку Калінчука. У своїх дописах вони говорять про неадекватне ставлення керівництва до лікарів та незрозуміле звільнення завідувача онкогематології. А їх вчинок викликав нову хвилю обурення, мовляв, йдуть найкращі лікарі, керівник закладу виживає професіоналів, і взагалі самодур та царьок, який переслідує кращих за себе.

На це Василь Паненко говорить, що дійсно з лікарні звільнилась травматолог, яка працювала на 0,5 ставки, і лікар хірург, який працював на 0,25 ставки.

— Валерія Шведська вже давно працює в приватному закладі, і її звільнення було питанням часу, — говорить Паненко. Олександр Ларін, гарний хірург, який вже рік працює в Києві, в нас він працював лише у вихідні, та протягом карантину взагалі не працював. І звільнився він, до речі, 5 квітня. Тож говорити про репресії та втрату найкращих, відносно цих працівників, явне перебільшення.

Політичний мотив?

Ширяться чутки, що звільнення в лікарні мають політичний присмак. Мовляв, аби не роздмухувати жахи, які творяться у відділенні онкогематології, керівник закладу вирішив прибрати неугодного завідувача. Адже сам Василь Паненко претендує на посаду директора обласного департаменту охорони здоров’я. Ну і балотуватись має намір від Європейської стратегії, хоча був депутатом від Свободи.

— Я не політик, просто виконую роботу, яку маю, — говорить Паненко і додає, що не заперечує інформацію про балотування. — Можливо буде розглядатися таке питання і можливо я буду балотуватись від Стратегії. А от про посаду директора обласного департаменту охорони здоров’я я нічого не можу коментувати. Хоча працював чотири роки директором департаменту і якщо правильно виконувати свою роботу, вона не надто важка.

До речі, про політику, губернатор до лікарні так і не приїхав, про те мав особисту розмову з Олександром Калінчуком. В результаті якої лікар повідомив, що до лікарні не повернеться. Очільник області побажав йому всього найкращого.

Звинувачують лікаря в смерті дитини

За 70 км від Вінниці жила собі дівчинка Лера Мамчур. Їй 2 серпня виповнилося 16 років. Зустріла свій день народження дівчинка в реанімації, а 7 серпня померла.

Рідні дівчинки до останнього не вірили, що від гастриту чи панкреатиту (лікарі ще визначалися з діагнозом) можна померти.
За словами мами дівчинки Ольги Мамчур, приїхали вони з донечкою до обласної дитячої лікарні 15 червня. Протягом трьох днів лікарі не могли визначитися, що з дитиною робити. А 19 червня Лері зробили операцію з видалення жовчного.

— Олександр Калінчук робив операцію, нам його порадили як гарного лікаря, сказали, в його руках ви в безпеці, — говорить мама дівчинки. — Дитині шість годин виймали жовчний. А причина була не в ньому. Тому 14 липня Калінчук і ще один лікар повезли Леру в “Пироговку” на ендоскопію. Їй ставили кишку в рота, пустили через стравохід і пробували проштовхнути камінчик, який застряг в жовчній протоці, тому що він пошкодив протоку і жовч потрапляла в черевну порожнину.

За словами рідних дівчинки, в “Пироговку” Лера пішла своїми ножками, її нудило, їй було погано, але.
— У них тоді знову щось не вийшло, нам ніхто нічого не казав, лікарі бігали, але запевняли, що все буде добре. А 21 липня Лері зробили третю операцію, її розрізали від грудей до животика, а після операції не зашили до кінця, — каже мама дівчинки. — Постійно щось там шукали всередині, і давали сильні знеболювальні.

— О третій ранку мені телефонує Оля, каже, зараз Леру будуть реанімувати, — розповідає бабуся дівчинки Людмила. — Ми швидко поїхали до Вінниці. І хоча карантин і до лікарні так просто не зайдеш, нас всіх пропустили в реанімацію на шостий поверх дитячої обласної.

За словами рідних дівчинки, на коридорі перед реанімацію стояли 15 озброєних чоловіків, в чорному спецодязі, в балаклавах.

— Ми до кінця не розуміли, що наша дитина помирає, і ще навіть пожартували: «Хлопці, ви кого тут стріляти збираєтесь?» — розповідає бабуся Лєри. — Вже потім думали, що вони напевне боялись, аби ми не влаштували погром в лікарні.

Рідні дівчинки кажуть, що до останнього дихання Лери мовчали, сподівались, що їх омине. Мовчали про те, що за два місяці, поки вони лежали в лікарні, на їх очах винесли трьох пацієнтів Калінчука. Мовчали, що у відділенні матусі хворих дітей не занадто гарної думки про колишнього завідувача. Про те, що останні тижні він ховався від них.

— На розтині нам показали, що зробили з нашої дитиною, і хто зробив, — кажуть рідні Лєри Марчук. — Хай горять вони у пеклі.

Дівчинку поховали в суботу, 8 серпня, а 11 серпня рідні Лери були у Вінниці, де написали три заяви на Олександра Калінчука: в МОЗ, обласним депутатам і в поліцію.

Головний лікар Василь Паненко розповів, що він вивчив всю історію хвороби дитини.
— Діагноз був поставлений неправильно, видаляти жовчний не було потреби, — говорить Василь Паненко. — Вже 10 липня МРТ в “Пироговці” показало перитоніт, але відповідних дій лікарі не зробили. Я подав заяву на департамент, щоб провели медичну експертизу цієї справи.

До речі, саме про цю дитину робив допис головний лікар у Фейсбуці. Від цієї дівчинки він виходив о пів на третю ночі, і саме про цей випадок писали, наче ним потім будуть маніпулювати в справі проти Олександра Калінчука.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (63)
  • Сергей Булка

    Давайте зробимо зарплати вчииелям і лікарям в 10- 20 разів і тоді будемо з них питати, а так навіть якшо він гівно , то шо з нього питати якщо сама держава його гімном і робить за 5000 грн
  • Irina Volos

    Ми теж потребували допомоги Сан Санича. Він провів потрібні маніпуляції на вищому рівні. Він ПРОФЕСІОНАЛ, ЛІКАР і  ЛЮДИНА з Великої Літери. Таких людяних лікарів одиниці...
  • Людмила Ткачук

    Как можно так прступать с врачем с большой буквы?он моей подруге ребенка спас.
  • Галина Мординская

    20 хвилин газета брехлива .

    Альона Маковіцька reply Галина Мординская

    Галина Мординская там все правда 😭
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up