Сімейний лікар має 1608 пацієнтів. А реально обслуговує 3000!

Сімейний лікар має 1608 пацієнтів. А реально обслуговує 3000!
Ірина Ганіна працює в медицині вже 25 років. Зараз вона єдиний сімейний лікар на «Олієжирі», тож повинна управлятися з 3000 людей
  • З цієї весни медики первинної ланки підписують декларації зі своїми пацієнтами.
  • Лікар центру медико-санітарної допомоги №1 Ірина Ганіна має чи не найбільше «підписників» у місті: її послугами користуються 1608 людей.
  • Як від цього змінилась її робота та чи варто гнатися за пацієнтами?

Медична реформа дозволяє людям обирати собі педіатра, терапевта, сімейного лікаря — самостійно й не прив’язуючись до прописки. Для цього вінничани укладають з лікарями декларації.

У обласному департаменті охорони здоров’я звітують, що станом на 31 липня на Вінниччині 874 тисячі людей вже підписали декларації з сімейними лікарями. У середньому на одного лікаря припадає 900 пацієнтів. Тоді як у Вінниці є такі лікарі, які вже мають понад півтори тисячі угод з пацієнтами.

А чи встигає обслуговувати лікар увесь натовп людей, як це відбивається на лікуванні та чи варто гнатися за пацієнтами? Про це поговорили з сімейним лікарем Центру медико-санітарної допомоги №1 Іриною Ганіною.

Відео дня

Не хотіли когось іншу

Прийшли на зустріч до пані Ірини у четвер. У той день жінка працювала в амбулаторії мікрорайону «Олієжир», за її графіком — це «дитячий день», огляд дітей віком до п’яти років.

Жива черга тут була, бо в четвер можна приходити без попереднього запису. А поки очікували, коли у сімейної лікарки з’явиться трохи вільного часу — поспілкувалися з городянами. Питали про те, чи було складно підписати декларацію.

— Декларацію я вже підписала та це було не складно. Просто подзвонила, записала на прийом, взяла документи та підписала договір з Іриною Михайлівною. Записатися до неї не важко: є телефон, по якому вона відповідає, — казала вінничанка Ліана, яка прийшла на огляд разом з 2-річною дитиною. — От тільки вона нині одна лікар в цій амбулаторії, а пацієнтів багато. Думаю, медреформа — це добре. Адже до Ірини Михайлівни завжди були величезні черги, тому вона й має отримувати більше зарплату.

— Абсолютно було не важко. Принесла паспорт, свідоцтво про народження малюка, ІПН та все. Лікар нас влаштовує, вона чудовий фахівець і ми в неї з народження сина. Навіть не хотіла обирати когось іншого. Тим паче, ця амбулаторія недалеко від нашого будинку, — розказала Альона, яка привела на плановий огляд 4-місячного сина Олексія.

З осені лікує 3000 людей

Оскільки у сімейного лікаря Ірини Ганіної щільний графік, тому наша розмова сталася під час огляду малюка Альони. У невеликому кабінеті амбулаторії крім лікаря ще сиділи дві медсестри. Кожна з них має комп’ютер, картки пацієнтів та під час огляду записує / підказує інформацію лікарці.

За кілька хвилин Ірина поміряла зріст малюка, його вагу, подивилася на «джерельце». На прохання матері оглянула ніжки, дала пораду, що годувати варто грудним молоком. Та заспокоїла Альону, яка переймалась, що в сина багато слини.

Таких малят в сімейного лікаря майже півтисячі. Ще кілька сотень підлітків, дорослих та близько 600 людей старшого віку (від 50 років). А загалом — 1608 пацієнтів, які підписали з Іриною декларацію.

Питаємо, а як вона управляється з такою кількістю пацієнтів?

— На сьогодні я управляюся з трьома тисячами пацієнтів. Була ще другий лікар, але вона звільнилася у листопаді минулого року. Лікаря на допомогу не дали, але, дякувати Богу, дали другу медсестру, — казала Ганіна. Вона додала, що не женеться за пацієнтами та їй досить «визначених 1800 пацієнтів».

Таку норму прийняли в МОЗ: сімейний лікар може обслуговувати не більше 1800 пацієнтів. Тепер лікар може підписувати договори з оптимально можливою кількістю пацієнтів (але щоб це не позначилось на якості обслуговування).

Погано, що всіх зрівняли

Розпитали й про переваги та недоліки реформи «первинки».

— Сподіваюсь, що завдяки медреформі люди стануть більш організованими: будуть проходити регулярно обстеження, здавати аналізи, аби змогли попередити появу хвороби. Бо так у нас є підписана угода, — казала сімейний лікар Ірина Ганіна.

Нині маючи власний «медокруг» з 3000 людей жінка приймає 20-25 людей влітку та 40-50 пацієнтів взимку. Казала, що інколи доводилося засиджуватися до пізнього вечора. І як сімейний лікар вона мала виїжджати на 10-20 викликів до «важких» пацієнтів.

— Ще один плюс медреформи, який я вбачаю, лікар може не йти до пацієнта, якщо не вбачає в цьому потреби. Для прикладу, я можу порадити телефоном, які ліки приймати або домовитися, щоб людина прийшла на прийом в амбулаторію.

А от збільшення зарплати Ірина поки що не відчула.

— Мені не подобається, що всіх лікарів поставили на один рівень. Я лікар вищої категорії, маю 25 років стажу. Але за новими правилами, тепер мій оклад - це 5000 гривень, плюс надбавки в залежності від виробки за місяць. Цього місяця отримала звичайну зарплату. Трохи більшу, бо дали відпускні.

У обласному департаменті охорони здоров’я розказали, що лікарі загальної практики сімейної медицини за липень отримали збільшені зарплати. У середньому, 10 000 гривень. А зарплата 20% сімейних лікарів у області склала від 15 000 до 18 000 гривень.

Як підписати декларацію?

Процес укладання декларацій розпочався з 1 квітня. Для того аби укласти угоду з лікарем потрібно: взяти документи (паспорт, ідентифікаційний код), прийти в центр первинної медико-санітарної допомоги до свого сімейного лікаря і підписати декларацію з потрібним фахівцем «первинки».

За новими змінами, копію документів робити не потрібно. Паперову декларацію скануватимуть та надсилатимуть до системи «E-Health». Невідкладну допомогу можна отримати без декларації, що й діятиме надалі.

Якщо не підпишете угоду з лікарем, то після 1 січня 2019 року первинна ланка медичної допомоги не буде для вас безкоштовною. Отже, за огляди доведеться платити зі своєї кишені чи це буде робити місцевий бюджет.

Читайте також:

Фото в матеріалі Микити Панасенка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Nataliia Voitiuk

    Извините до одного места эта реформа. У меня двое маленьких детей, живу в Виннице. И так подписала декларацию с врачом. Заболели дети, звоню в поликлинику и мне говорят, что врач уволилась, а к другим смысла нет идти, потому что  плять запись у них до конца недели. Кричала в трубку, взяли телефон, перезвонил другой врач и согласилась принять и посмотреть моих детей. Ладно проехали. Подписала декларацию с другим врачом. Сегодня заболела моя 6 месячная дочь. Звоню врачу и она  в отпуске. Окей, звоню в поликлинику, мне снова отказано, так как запись,мест свободных,  предложили  вызвать скорую. Я в шоке. Перезваниваю, чтобы хотя бы место на завтра нашли. Взяла трубку другая девушка (дай ей Бог здоровья) и сказала, что к детям до года врачи еще ходят на дом. И на этом спасибо. Но система явно не продумана.
  • без

    При відпусці сімейного лікаря його повинен  замінити інший.Еасправді це не відбувається,особливо в сільській місцевості - потрібно іхати в район за нну кількість кілометрів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up