Шлях донора. Як воно, здати півлітра крові вперше (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Шлях донора. Як воно, здати півлітра крові вперше (ФОТОРЕПОРТАЖ)
  • На День донора, 14 червня, свою кров віддали 50 волонтерів.
  • А сьогодні, їх ряди поповнили і журналісти, на собі випробувавши, як це — бути донором вперше

На День донора до обласної станції переливання крові на Пирогова приходила молодь: команди з американського футболу «Вінницькі вовки» і «Вовчиці» (флаг-футбол). А також перехожі городяни, які дізналися у соцмережах про День донора.

— Прийшли всі, хто чув і бачив. Перехожі помічали  нашу вивіску на головному вході, — говорить завідуюча відділом комплектування донорських кадрів Вікторія Івацько. —Ті, хто живе неподалеку, брали паспорт і поверталися сюди. Наприклад, вчора один чоловік прийшов, бо побачив вивіску «З Днем донора», коли їхав в трамваї. Йому просто захотілося принести якусь користь.

Вікторія Івацько

Відео дня

Організатор донорства Вінницької обласної станції переливання крові Валерій Неживенко говорить про те, що за тиждень в Облраду віднесли особисто лист, із запрошенням долучитися до Дня донора і здати депутатам кров. Жоден з них не прийшов.

— І донорів, і людей у світі з негативним резус фактором дуже мало. Саме такої крові нам зараз бракує — з негативним резус-фактором.

Від кабінета до кабінету

Журналістка на собі спробувала як у обласній станції переливання на Пирогова здають кров.

Наша «добра справа» починається із вікна №1 — реєстрації донорів. Там ми ознайомлюємося з анкетою відповідаємо на питання лікаря, отримуємо картку.

Поряд молодий атлетичний хлопець, на ім’я Артем, який вже 52 рази здавав кров.

—  Почуваюся нормально. Здаю кров тому, що просто можу це зробити і комусь допомогти, — каже він. — Це те, що вдається зробити без особливих зусиль.

 

Далі — до кабінету дотестового консультування на ВІЛ-інфекції. Там вас будуть запитувати про делікатні, але важливі речі: про хвороби, травми, струси мозку, статеві контакти з ВІЛ-інфікованими. Та ще запитають чи вживаєте алкоголь, наркотики тощо.

 

Після — прямуємо до клінічної лабораторії, де беруть кров з пальця, щоб дізнатися про групу крові і резус-фактор, а також рівень гемоглобіну.

Наступний лікар — терапевт, що  також ставить кілька питань, щоб визначити стан здоров’я та міряє тиск.

 

Потім нас проводжають до буфету. Мабуть, це один із найприємніших етапів. На круглому столі живі квіти, чай та печиво — підкріплюємося. Вдягаємо целофанові пакети та йдемо на другий поверх.

 

Заходимо в просторий кабінет із червоними медичними кушетками і віддаємо картку та паспорт на вході.

— Обирайте, куди лягати, — каже співробітник закладу і при нас відкриває стерильний гемакон (контейнер для крові — авт.).

Лікар швидко перев’язує руку джгутом. Вводить голку в вену. Переливання крові у гемакон триває 7-8 хвилин. Контейнер швидко заповнюється кров’ю. Спеціальний апарат, на якому лежить контейнер, зважує та перемішує кров із консервантами, щоб вона не зверталася і була рівномірною. Термін зберігання цієї «банки» крові — місяць, але, зазвичай, використовують раніше.

— Що взагалі роблять люди, коли лежать на кушетці?

— Одні граються в телефоні, інші просять зателефонувати комусь, — каже лікар.

Через кілька хвилин голку витягли і щільно накладають пов’язку на руку, яку не можна знімати впродовж двох годин. 450 мілілітрів крові вже здали.

Трохи паморочиться голова, важко піднятися. Медик суне до носу ватку з нашатирним спиртом.

— А ти вже червоненька, — промовляє медик. Тож можна вставати і спускатися знов до реєстратури.

Там нам видають довідку про здачу крові. Піднімаємося поверхом вище в касу — забрати 36 гривень 50 копійок на обід. Лікарі розповідають, що розмір «плати» за донорство не міняли 10 років.

— Це не є та сума, яка компенсує обід. Її треба збільшити до 180 гривень, — сказала завідуюча відділом комплектування донорських кадрів Вікторія Івацько. —  Вже 10 років вона не міняється — 36,50. На ці гроші навіть шоколадку нормальну не купиш.

 

Хто може здати кров

Здати кров може будь-який громадянин України, який має паспорт, реєстрацію місця проживання. Проте, бажано, щоб була вінницька прописка. Як пояснює Вікторія Івацько, у них є бази даних тільки мешканців Вінниччини, де записано про минулі тести та хвороби донорів. Тому, забор крові у переселенців та жителів інших областей України, не проводять.

— На донора витрачається певна сума коштів: гемакони (пластикові контейнери для  крові), аналізи. Приміром, людина з іншої області може бути відстороненою, припустимо, через гепатит, сифілис, СНІД. Працівники протестували її кров, а вона не підійшла. Ми кров зписуємо, знезаражуємо та знищуємо. А якби інформація про людину була в базі, ми про це знали б наперед і не проводили б аналізи, — пояснює лікар.

Як кажуть фахівці закладу, вікових обмежень для донорства немає.  Проте, після 60 років людина має схильність до хронічних захворювань. Тому її кров може не підійти.

Почесні донори мають пільги

Усього в день донора здали кров 50 городян. Приблизна цифра почесних донорів України по області — 1750. А у Вінниці — десь 300. Згідно закону України «Про донорство крові та її компонентів», таким людям надаються пільги.

У Вінниці живе заслужений донор України Костянтин Балаканов, який здавав кров більше 100 разів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Тетяна

    Я теж здавала кров,але правда тільки три рази.Ось на день донора у нас в першій міській лікарні м.Житлмир, співробітники лікарні здавали препарати крові.Але чомусь ціна за 450мл.аж 20 гривень.Мені здається це смішні гроші за цінний матеріал,особливо для тих,хто його потребує.
  • Тьома Зоря

    Слава Богу, "піда..си" з облради та міськради не прийшли! Ніхто не заразиться тим вірусом що є в них, це жадібність, пофігізм до простих людей, які їх годують, одівають, заправляють їхні іномарки! І дітей вчать в престижних навчальних закладах України і за кордоном!

    Olvol reply Тьома Зоря

    Ось і правильно, нехай їх діти будуть за кордоном,

    Україна очиститься від таких людей
  • Mari Mcnot

    Если есть возможность поделиться кровью, тем более без вреда для своего здоровья - почему бы не сделать это? Ведь Ваша кровь может спасти кому-то жизнь!

    У меня было 3 к сожалению неудачные попытки. Первый раз не допустили.. а во второй и третий - почти потеряла сознание... но я правда хотела помочь...

    Olvol reply Mari Mcnot

    а я страшно боюсь одевать линзы, несколько лет учили, к счастью удалось вылечить зрение в Киеве и забыть о них... Еще боюсь не то есть,а и видеть сою.  Нет людей без таких особенностей.

    Olvol reply Mari Mcnot

    а что от 200 или 100 мл они отказываются, только 450 им подавай?
  • Юрій Баніт

    раніше ж ще був огляд у дерматовенеролога, тепер нема?

    Olvol reply Юрій Баніт

    решили, что уже и так все больны.

    Или такой "огляд" теперь считается "притеснением прав, свобод и гидностей "...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up