Щоденно потрібно вакцинувати 14 тисяч людей. Але первинка план не виконує, навіть за винагороду

Щоденно потрібно вакцинувати 14 тисяч людей. Але первинка план не виконує, навіть за винагороду
  • До кінця року треба вакцинувати 70 % населення, маємо лише 30 %.
  • Такими темпами, про вакцинацію дітей до 12 років, можна лише мріяти.
  • Як вакцинуються священики і скільки отримують сімейні лікарі за агітацію населення

Серед всіх областей, наша, по абсолютній кількості вакцинованих на 10 місті. А за показником на 100 тисяч населення — на 12. А ще, ми повільно виконуємо щоденний план.

— Щоденний план, це розрахунок щеплень, які потрібно робити щодня, щоб досягти 70 % рівня вакцинованості населення до кінця цього року, — розповідає Тетяна Бондаренко, заступниця директора обласного департаменту охорони здоров'я. — Такий план розрахований на кожну область, для нас це 14 тисяч людей щодня. На жаль, в середньому ми виконуємо 9000, інколи 10 тисяч. Це недостатні темпи, тому ми закликаємо всіх захистити себе, зупинити приріст захворюваності, зупинити смерті від ковіду, які є щодня в середньому 20 по області.

Де провал вакцинаторської кампанії

На сьогодні відслідковується відсоток вакцинованих людей по ОТГ (об’єднана територіальна громада). И є ОТГ, які дуже мало вакцинуються.
Вінниця, до речі, входить в список громад, які пасуть задніх. Наше місто не може дійти хоча б до 30 % відмітки. Здавалося людей багато, в місті працює 8 центрів вакцинації — Книжка, Мегамолл, Залізничний вокзал, Епіцентр, Урожай, Зоря, Торговельний універ, Прозорій офіс на Старому місті. Але напливу людей, не має. Ну щоб на кожен центр вакцинації хоча б 150–200 людей — ні. В середньому 50–100.

Відео дня

В департаменті кажуть, зараз проводиться моніторинг по кожному сімейному лікарю, кожному задекларованому пацієнту, щоб зрозуміти, де провал в вакцинарній компанії.

— Тому що молодь пішла вакцинуватись, організовані колективи пішли, освітяни пішли (по боялися втратити роботу), соціальна сфера и держслужбовці теж, — говорить пані Тетяна. — А далі, наприклад люди поважного віку — важко, до них треба іноді по 5 раз телефонувати та розповідати про ризики. Хоча первинка тут колосальну роботу проводить, і мають за це лише 80 грн за кожну введену вакцину.

Інши аутсайдери по щепленню

В список з найменшим охопленням по вакцинації увійшли: Війтовецька ОТГ, Джулинка Барського району, Липовецька громада, Вендичанська, Барська, Чернівецька, Тульчинська громада.

-Але припустимо в Тульчинській громаді є свої причини, було об’єднання двох ЦПМСД, лікарі переходили, але вони швидко наздоганяють темпи, а от наприклад в Липовецькій громаді, маючи чудовий ЦПМСД, чудовий персонал, чомусь ми не бачимо відклику, і в першу чергу від органів місцевого самоврядування, — говорить Тетяна Бондаренко. — Теж саме Війтовецька громада, бригада по вакцинації гарна, навчена, але чомусь все марно.

Коли дітей молодше 12 років будуть вакцинувати?

За словами Тетяни Бондаренко, поки лише дві країни, Ізраїль та США вакцинують дітей молодше 12 років.

— В нас будемо бачити, адже це залежить від виробника вакцини, — говорить заступниця директора департаменту. — Як тільки виробник вакцини проводить певні дослідження і каже — так, можна з певного віку, вони змінюють свої рекомендації.

Але, пані Тетяна додає, що в США наприклад, рівень вакцинації дорослого населення досягло вже 50 %, тому вони можуть собі дозволити вакцинувати дітей. Ми не досягли, навіть 30 %, і поки не буде хоча б 50 %, такі рішення про дітей прийматись не будуть. Вакцини обмаль, и потрібно захистити тих, хто вмирає, групи ризику: 65+, дорослих и дітей з супутньою патологією.

Наприклад, дитині 5–8 років, в неї діабет або інша важка хвороба, чи можуть батьки отримати вакцину для своєї дитини?

— На сьогодні навряд чи лікарі підуть на зустріч таким батькам, хоча можна їх зрозуміти, — розповідає Тетяна Бондаренко. — Поки не буде рішення національної експертної комісії, яка вивчає рекомендації інших країн, рекомендації ВООЗ. Як тільки вони дають добро, ми одразу будемо вакцинувати дітей.

Самостійна вакцинація дітей

З 13 жовтня дозволено вакцинувати дітей від 12 років, за згодою батьків. А може дитина, наприклад в 15 років прийти на вакцинації без дозволу?

— В законодавстві написано, що громадянин України з 15-річного віку, має право підписувати інформовану згоду на лікування, але її також підписують батьки чи опікуни, — розповідає заступник директору департамента. — Якщо мова про відмову від лікування, лікарі мають право повідомити батьків, тому що це стосується ризику для здоров’я і життя. Але якщо батьки не дозволяють, а дитина має бажання, то чому б ні, тим паче в нас є досвід вакцинації студентів 16–17 років, які є дієздатними громадянами. Хоча коли менше 15 років, підпис батьків обов’язковий.

Церкви і вакцинація

В обласному департаменті охорони здоров’я, ведеться щоденна статистика вакцинованих мешканців області, за віком, за статтю та за професіями. Зокрема, є статистика вакцинованих священнослужителів — їх 220. Тобто можна сказати церква підтримує вакцинаторську кампанію, але є нюанси.

— Греко-католики сказали — ми будемо вакцинуватись, церква київського патріархату також нічого проти вакцинації немає, а залишає це на розсуд прихожан, крім того, дві баптиські церкви зголосилися відкрити в себе пункти вакцинації (до речі, баптиська церква на 4 місці після греко-католицької за чисельністю прихожан), — розповідає Тетяна Бондаренко. — Але московський патріархат, який в нашій області превалює, веде активну інформ війну проти щеплення. І саме в цих церквах і серед їх прихожан ми бачимо супротив.

Читайте також: 

На Вінниччині антирекорд по COVID. Вчора виявили тисячу нових випадків

Дані про COVID на 12 листопада: в Україні +24 058 випадків. Скільки на Вінниччині?
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Александр Керри

    Треба??
  • Даруся Рг

    Не дає спокою питання:як так,що в Закарпатській обл. найменше число вакцинованих і вона одна з небагатьох знаходиться в жовтій зоні?

    Даруся Рг reply Даруся Рг

    Марина Мари Буковель в Івано-Франківській обл,а вона в червоній зоні.🤔

    Марина Креминская reply Даруся Рг

    Даруся Рг потому что скоро зима и нельзя закрывать горнолыжные курорты) деньги правят миром)
  • Люся Шевченкова

    Заходила в  епіцентр, то бачила, що цигани стояли у черзі на вакцінацію.  А кажуть, що не вакцинуються.
  • Дима Мельник

    Кому треба то? 😄

keyboard_arrow_up