Щоб дитина виросла успішною та впевненою, частіше говоріть їй ці п'ять ключових фраз

Щоб дитина виросла успішною та впевненою, частіше говоріть їй ці п'ять ключових фраз
  • Слова батьків формують особистість дитини.
  • Тому вкрай важливо слідкувати, що ми говоримо своїм дітям і підбирати правильні позитивні слова.
  • Тоді дитина виросте упевненою та сильною особистістю.
  • Від того, що ви їй говорите, як підтримуєте, залежить її щастя і добробут у дорослому віці.

Що потрібно говорити дітям, щоб виховати в них упевненість

  • «Ніколи не здавайся». Допомагайте дитині тренувати силу волі, розвивати стійкість і не боятися труднощів. Підкреслюйте, що наполегливість має вирішальне значення у тому, щоб досягти будь-якої мети.
  • «Дай я тебе обійму». Вчені та психологи рекомендують обіймати своїх дітей не менше восьми разів на тиждень. Тоді вони будуть впевнені у тому, що батьки люблять їх, розуміють та підтримують. Особливо обіймати дітей потрібно тоді, коли у них щось не виходить, вони найбільше цього потребують саме в такі періоди невдач.
  • «Я завжди буду поряд». Діти повинні розуміти, що ви будете їх підтримувати, що б не сталося в житті. Коли є надійна система безпеки за спиною, тоді дитина почувається вільною і впевненою у собі. У неї прокидаються великі амбіції і бажання досягти успіху. А головне, у дитини в майбутньому тоді вистачить сили втілити свої грандіозні плани у життя, і вона не боятиметься жодних перешкод.
  • «Я тебе люблю». Дитина завжди повинна відчувати, що її люблять, так вона вчиться довіряти життю та іншим людям. Тому виростатиме щасливою і впевненою у своїх силах. Прояви любові до дитини допоможуть уникнути конфліктів тоді, коли вона вступатиме у підлітковий вік. Вкрай важливо говорити, що ви любите дитину, коли вона робить помилки. Саме тоді ваші слова мають найбільший вплив на її формування як сильної та успішної особистості.
  • «Я вірю в тебе». Така фраза допомагає вашій дитині на шляху пізнання світу та себе. Якщо ви частіше це говоритимете, вона не боятиметься пробувати щось нове, долати перешкоди, помилятися і знову пробувати. Тоді дитина виростає цілеспрямованою, сильною і впевненою особистістю.

Що не можна говорити своїм дітям, особливо дівчаткам

У спілкуванні з маленькими дівчатками є деякі особливості, які потрібно знати батькам. Оскільки дівчинка більш емоційна та вразлива, тому тут потрібно бути обережними, щоб не нав’язувати їй стереотипів і ролей, які шкодитимуть у майбутньому.

Які фрази не варто говорити маленьким дівчаткам, щоб вони не нашкодили їм у дорослому житті:

  • «Ти — майбутня господиня». Така фраза може вбити потенціал майбутньої успішної та щасливої жінки. Якщо дівчинка візьме це переконання у доросле життя, то її особистість може звузитися до ролі господині із повсякденними домашніми обов’язками.
  • «Поступися, будь мудрішою, ти ж дівчинка». Таке висловлювання поступово робить дівчинку жертвою, яка завжди поступається своїми інтересами заради чужих. У дорослому житті таке переконання навряд чи зробить вашу дитину щасливою.
  • «Будь хитрішою». Не варто заохочувати у своєї дитини розвиток хитрості. Краще дайте зрозуміти своїй доньці, що набагато краще бути чесною і гідною, що дозволить їй легко досягати поставленої мети.
  • «Головне — вийти заміж». Це застаріле хибне твердження, яке на сьогодні втратило свою актуальність. Дозвольте своїй доньці самостійно вибирати те, що вона хоче для свого щастя та успіху в житті. Можливо, для неї кар’єра чи власна справа буде важливішою, ніж заміжжя.
  • «Не сиди склавши руки». Така фраза викликає у дівчинки почуття провини за те, що у неї  є вільний час. Замість цього варто заохочувати дитину до якихось нових захоплень та хобі, щоб вона виростала розвиненою особистістю. Також пояснюйте їй, що нічого не робити — це продуктивний час, який потрібен для того, щоб перезарядитися і відпочити.
  • «Не в грошах щастя». Це в майбутньому може зіграти злий жарт і перетворитися на негативну настанову. Оскільки завдяки грошам ми маємо безтурботне життя у достатку. Саме за гроші ми можемо дозволити собі розваги та відпочинок. Тому цієї фрази варто уникати у спілкуванні зі своїми дітьми.

 

Відео дня

Читайте також: 

Як вберегти чоботи від бридкої погоди? Поради вінницьких ремонтників взуття

Як стати донором та які є протипоказання для цього? Інструкція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Читач11

    Мені стаття сподобалася, а з приводу негативних коментарів, мабуть писали чоловіки поважного віку, але пройшли ті часи , що жінки повинні самі все робити по дому зранку до ночі,  та ще й тихенько мовчати, обходячи "гості кути"

    Cheshik Polek reply Читач11

    Кожен/кожна має право на свою думку. :)))
  • Читач74

    «Ти — майбутня господиня». Така фраза може вбити потенціал майбутньої успішної та щасливої жінки. Якщо дівчинка візьме це переконання у доросле життя, то її особистість може звузитися до ролі господині із повсякденними домашніми обов’язками.

    Який дибіл це написав?

    Cheshik Polek reply Читач74

    Феміністки, сер. :)))

    Екатерина reply Cheshik Polek

    Кухня, дети, церковь? Неуверенные мужики, только так и говорят. Стирайте сами свои носки, сер.)))

    Cheshik Polek reply Екатерина

    Для прання речей в магазинах є широкий вибір моделей побутової техніки. В інструкціях до пралок не вказано, хто має їх використовувати, жінки чи чоловіки, так що в цьому питанні обмеження відсутні, повна рівність... :)))
  • Cheshik Polek

    Стосовно того, "Що не можна говорити своїм дітям, особливо дівчаткам" - дуже суперечлива інформація. Висловлю своє чоловіче бачення, яке може не співпадати з думкою інших та інформацією всіляких "популярних журнальчиків" (статті в яких часто пишуть жіночки, які полюбляють жити "на шиї" в чоловіка, часто не будучи фактично корисними у сім'ї).

    1. «Ти — майбутня господиня». ТАК, обов'язково дівчинка має розуміти, що з неї має в майбутньому вийти хороша господиня, а не ледарка та "нехлюя".

    2. «Поступися, будь мудрішою, ти ж дівчинка». По суті, так і має бути. Чоловіки часто більш вперті, та й за Біблією, жінка має слухатись чоловіка. Але краще було б сформулювати так: "Вмій обходити гострі кути в комунікації з іншими людьми".

    3. «Будь хитрішою». Тут згоден, прямим текстом виховувати у дівчаток хитрість не варто, але знову ж краще "Вмій обходити гострі кути в комунікації з іншими людьми".

    4. «Головне — вийти заміж». Як не крути, але основне призначення жінки - це продовження роду. В погоні за кар'єрою та власною справою жінка може не зоглянутись, як досягне "не кондиційного" віку і буде в житті нещасною. Краще орієнтувати дівчинку, що "не варто бігти заміж за кого-небудь, але не втрачати шанс бути з достойною людиною, якщо така трапляється в житті".

    5. «Не сиди склавши руки». Так, створювати відчуття вини В ДИТИНИ, що вона ЩОХВИЛИНИ  не робить нічого корисного, дійсно не варто. Але і привчати, що потрібно байдикувати, тільки сидячи в соцмережах, інстаграмах, тік-токах теж не варто. Виросте "принцеска з пальчиками віялом", якій чоловік та інші оточуючі все повинні, а вона нікому нічого не зобов'язана.

    6. «Не в грошах щастя». Ну, саме в такому формулюванні дійсно казати не варто. Краще казати так: "Гроші мають не бути самоціллю, але це ефективний спосіб досягнення життєвих цілей, в тому числі самореалізаці". Краще батькам ознайомитись із такою простою та зрозумілою штукою з психології, як «піраміда потреб по Маслоу» і дохідливо це донести до дитини. Для прикладу ось тут короткий опис цього поняття: https://termin.in.ua/piramida-maslou/

    Екатерина reply Cheshik Polek

    Схоже вас дуже бентежить ця тема? Але ви міркуєте тільки з боку чоловіка. Вас не хвилює чого хоче жінка( мати, дочка, сестра, сусідка), головне тількі ваша думка? Ви лицемір звичайний.

    Cheshik Polek reply Екатерина

    Дякую за Вашу думку. :)))

    Я висловив своє бачення зазначивши, що воно може не співпадати з думкою інших. Кожна людина має ознайомлюватись з різними думками та точками зору, критично їх переосмислювати та вибирати для себе найбільш підходящі зернини. Власне, для цього я і написав альтернативне бачення інформації, а Ви висловили своє бачення. За що ще раз і Вам подяка. :)))

    Sergey Storog (Ja) reply Cheshik Polek

    Абсолютно згоден як батько 35 річноі дочки-гарна господиня,турботлива мати, не скупа до грошей,дбайлива дочка!

    Екатерина reply Sergey Storog (Ja)

    Вітаю вас, схоже ви виховували для себе служницю.
  • Sergey Storog (Ja)

    І хто придумав такі фрази? Особливо те що не потрібно говорити дитині. А потім дивуємось що дівчина не вміє готувати і дуже любить гроші.

    Екатерина reply Sergey Storog (Ja)

    Я вже повторююсь. Кухня, діти, церков. Чиї ж ці слова? О, росіянці теж їх полюбляють.)))

keyboard_arrow_up