Що розводять гомеопати – речовини чи людей? Думка експертів-медиків

Що розводять гомеопати – речовини чи людей? Думка експертів-медиків
  • До гомеопатів звертаються, аби вилікувати безліч хвороб – від ГРВІ до алергії.
  • Чи безпечна гомеопатія і чи має право на існування?
  • На ці питання відповідають вінницькі лікарі та головний імунолог із Києва

Гомеопатія – вид альтернативної медицини, заснований на принципі «подібне подібним».  Речовина, яка викликає симптоми захворювання у здорових людей, буде лікувати подібні симптоми у хворих, стверджують гомеопати. У гомеопатії використовуються препарати, які розводять до такої концентрації, що діючої речовини у них фактично не залишається.


 

Класичні гомеопати є досвідченими психологами

Відео дня

Дитячий лікар отоларинголог Анатолій Власенко вважає, що гомеопатії не місце в офіційній медицині. Гомеопатія – це псевдонаука, наукового підтвердження дії гомеопатичних препаратів отримано бути не може.

– Багато хвороб є психосоматичними, виникають або загострюються під впливом стресу, тому спілкування з лікарем-гомеопатом – це як прийом у психолога, – сказав Власенко. – Пацієнту рекомендують змінити спосіб життя, легше відноситися до побутових негараздів. Потім у гру вступає козир – «золота таблетка», дуже ретельно підібрана шановним лікарем. Ви отримуєте плацебо – пустушку, про яку сказали, що це ліки. Ви прийшли до гомеопата, значить вірите, що таке лікування допомагає.

Захоплююся людьми, які просувають гомеопатію! Я витрачаю багато часу, щоб «достукатися» з рекомендаціями типу раціонального харчування, великої кількості теплого пиття чи переконую, що треба почекати, не треба ковтати антибіотики в перший день температури. У гомеопатів аналогічна мета: заспокоїти, скорегувати спосіб життя, почекати, тільки з одним «але» – пацієнту при цьому брешуть. Не можна пацієнта лікувати за допомогою плацебо, кажучи йому правду: якщо людина дізнається, що її годують цукром, замість ліків, це призводе до зменшення ефекту плацебо.

 

Глобальна проблема  – пізня постановка правильного діагнозу

Наталія Суханова, головний лікар медичного центру «Альтамедика плюс», лікар-педіатр вищої категорії, подiляє точку зору, що гомеопатичні препарати працюють на рівні «плацебо» – пустушки.

– Майже у всіх цивілізованих країнах гомеопатичні препарати не входять в національні протоколи лікування і не оплачуються страховими компаніями, – сказала Суханова. – Традиційно вважається, що гомеопатія, якщо не корисна, то принаймні безпечна. Але глобальною проблемою вважаю пізню постановку правильного діагнозу і відстрочене призначення адекватного лікування.

Тривале «лікування» гомеопатичним препаратом захворювань, які протікають зі збільшенням лімфовузлів (наприклад, лімфогранулематоз або лейкоз), може бути фатальним. На противагу цьому – банальне збільшення лімфовузлів у дітей після перенесеної ГРВІ не потребує лікування і проходить самостійно, і ніякий гомеопатичний препарат не прискорить одужання. Прийом гомеопатичного «лікування» – це і втрата фінансових коштів даремно: адже платити сотні гривень за десяток грамів лактози або крохмалю – недозволена розкіш для будь-якого пацієнта.

 

Не володіємо фактами, які свідчать на користь гомеопатії

Сергій Макаров, лікар загальної практики, сказав, що більшість серйозних наукових досліджень не продемонстрували жодних переваг гомеопатичного лікування перед плацебо.

– Можна зустріти точку зору, що фармацевтичному бізнесу просто вигідно дискредитувати гомеопатію як метод, щоб позбутися «конкурента», – пояснив Макаров. – Сучасна медична наука не демонструє упередженості по відношенню до альтернативних методів. Є чимало вагомих наукових доказів того, що при деяких захворюваннях можуть бути корисними такі методи, як голковколювання, гімнастика тай-цзи, медитація, йога, використання продуктів бджільництва, застосування деяких лікарських трав та інше. А ось щодо гомеопатії таких наукових доказів майже немає.

Я по натурі не схильний до категоричності, історія знає чимало прикладів, коли наука коригувала свої погляди під час появи нових фактів і доказів. Але поки що ми не володіємо такими фактами, які б незаперечно свідчили на користь ефективності гомеопатії.

 

Ефективності даного методу знайдено не було

Олександр Катілов, кандидат медичних наук, доцент кафедри пропедевтики дитячих інфекцій Вінницького Національного медичного університету, теж посилається на те, що поки жодного доказу ефективності даного методу знайдено не було.

– Наприклад, в США гомеопатія в офіційній медицині не застосовується. Там зобов'язали виробників гомеопатичних препаратів писати на упаковках, що їх не може використовувати для лікування. З моєї точки зору ефективність гомеопатії дорівнює плацебо, – сказав Катілов.

 

Не вважаю гомеопатію безпечною

Федір Лапій, кандидат медичних наук, головний дитячий імунолог Києва, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, спеціально для 20minut.

– Я не вважаю гомеопатію безпечною. Якщо препарат не має доведеної ефективності й без нього можна обійтися в лікуванні пацієнта, то він вже шкодить. Наприклад, якщо ви приймаєте гомеопатичний препарат, придбаний за бюджетні кошти, то бюджетні гроші витрачаються нераціонально й "забирають" чиєсь життя. Ці бюджетні кошти, що витрачені на подібні препарати, могли б піти на сучасні технології в хірургії, терапії та профілактиці захворювань. У випадку, коли ви витрачаєте свої власні кошти на препарат з недоведеною ефективністю, то ви шкодите собі, бо маєте оману, що отримуєте терапію й нехтуєте необхідними для Вас способами терапії. Особисто я не призначаю гомеопатичні препарати.

Ми не можемо називати гомеопатію ні псевдонаукою, ні просто наукою. Подібно до того, як жертвоприношення при лікуванні тих чи інших хвороб не можна назвати ні наукою, ні псевдонаукою. Чи має право гомеопатія називатися медициною? Медицина – не лише лікування тими препаратами, які мають доведену ефективність, що раціонально й науково обґрунтовуються. Якщо людина сповідує певні  релігійні погляди, чи можна їй заборонити вірити в це? Коли людина сповідує принципи гомеопатії, також не заборониш.

Громадяни об’єднуються між собою, на основі цього утворюється держава, яка існує на податки цих громадян. Населення в умовах демократії вирішує або через представників у владі, або ж через референдуми, на що витрачати ці податки. Наприклад, кілька років тому у Швейцарії, країні з прямим народовладдям, було проведено референдум з  таким питанням – чи повинна гомеопатія покриватися базовою страховкою? Швейцарці винесли вердикт – так, повинна, як і хіропрактика, тощо. Хоча експерти з міністерства охорони здоров’я виступали проти, але люди самі так вирішили. Раціональність завжди була в меншості, аби ухвалювати раціональні рішення, потрібно мати знання, досвід і уникати упереджених висновків. Більшість з громадян, які впливають на рішення, як правило, не мають фахової підготовки, але це їх право, як саме їм лікуватися і яку віру сповідувати.

Чи зверталися ви до гомеопатів?

20minut пропонує читачам у коментарях розказати про свій досвід лікування.

Чи зверталися ви до гомеопатів і чому?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Ваня Лета

    Перестаньте насиловать труп.

    Olvol reply Ваня Лета

    Вы думаете вам зп добавят если не будут Пирогова сохранять?!

    Ваня Лета reply Olvol

    Я про труп гомеопатии.
  • Олег Левадный

    Да, добавлю. Судя по комментам врачей, высказавшихся по теме, они не знакомы даже с самим принципом того, что комметируют. При  всем уважении к их заслугам и труду в тех областях, где они специалисты.
  • Олег Левадный

    По гомеопатии существует масса исследований, с контрольными группами и плацебо контролируемых. Но брать интервью у людей, которые о гомеопатии знают только само название и никогда темой не интересовались, куда проще, чем хоть попытаться разобраться в процессе.  Не пропагандирую - просто из чувства справедливости. Поясню для Кати Коваленко - где в статье мнение хоть одного гомеопата, деточка?

    Ваня Лета reply Олег Левадный

    Есть. И мета анализ этой массы исследование показал неэффективность  гомеопатии еще в 2012 году.

    Олег Левадный reply Ваня Лета

    Хм. А если не в интернете инфу черпать, а с гомеопатами пообщаться? А то я, лично, и исследования видел, и дисеры на эту тему. И доказанную эффективность некоторых методик, включая опыты на тварынках, которым как-то фиолетова тема убеждения. Так же как и исследования, в которых доказана неффективность метода, при полном несоблюдении принципов гомеопатии. Это так, чтоб не акцентировать внимание на том, что большинство не только пациентов, но и врачей смутно себе представляют разницу между рекламируемой "гомеопатической" продукцией и тем, чем и правда гомеопаты заняты.

    Опять таки - не на правах рекламы - из чисто чувства справедливости.
  • Світлана Грищук

    То може не варто так категорично висловлюватись проти?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up