Що робити з кліщем і з собою, якщо ви раптом стали ланкою харчового ланцюжка?

Що робити з кліщем і з собою, якщо ви раптом стали ланкою харчового ланцюжка?
  • Спека помалу пішла, а натомість досить швидко повилазили ці паскудні комахи.
  • Кліщ може принести дві хвороби — кліщовий енцефаліт і кліщовий бореліоз або ж просто посмакувати вами.
  • Енцефаліт наші українські кліщі поки не переносять, а от бореліоз або хвороба Лайма є, як і лікування від них.
  • Інфекціоніст розповідає, як самотужки дізнатися про хворобу і як від неї вберегтися. А також, що робити з кліщем і чому його розмір немає значення.

Кліщовий енцефаліт — захворювання, яке вражає нервову систему та може бути причиною інвалідності. Лікарі кажуть, що в нашому регіони його не фіксували, але для профілактики є вакцина ФСМЕ-імун, про кількість доз запитайте у сімейного лікаря. Хвороба Лайма розповсюджена якщо не по всьому світу, то по багатьом регіонах, тож поговоримо про неї.

— Вважається, для того, щоб заразитися на хворобу Лайма, потрібно 36 і більше годин, — каже інфекціоніст Євген Щербіна. — Тому що основна кількість борелій (збудник хвороби Лайма), знаходиться в шлунково кишковому тракті кліща. Він сидить смокче — з його шлунка барелії потрапляють в кров людини/тварини. Тобто, чим менше по часу сидів кліщ — тим більше шансів що Лайм пройде повз.

Відео дня

За словами лікаря, кліщ має чотири стадії: яйце, личинка, німфа, доросла особина. Варто розуміти що кліщ, коли присмоктався ще маленькою личинкою, не розсмоктується за один «сніданок чи вечерю» до великих розмірів. Тобто, немає такого — що сіла на шкіру міліметрова комаха, наїлася і стала розміром з динозавра.

Кліщ харчується певний період часу, зазвичай це 3-5 діб, потім він відпадає (якщо до того ви його не зняли). І в своєму звичайному середовищі (траві), кліщ перетворюється на свою наступну стадію. Наприклад, присмокталася до вас личинка кліща, поїла, відпала, оговталася — перетворилася на німфу. Німфа знову присмоктується до хазяїна (до вас чи вашого песика), поїла — відпала, перетворилася на дорослу особину — яка потім живе довго і щасливо, періодично посмокчуючи кров.

— Тому, коли кажуть, що «кліщ, якого ми зняли, був маленький — значить він не насмоктався крові» — невірний, адже якщо це була личинка, вона і не буде великого розміру, — каже лікар. — Тож важко визначити, скільки часу кліщ провів на шкірі просто з огляду на розмір кліща, а заразитись можна навіть від личинки.

Що робити, коли ви побачили кліща?

— Зняти його — самотужки або за допомогою лікаря в травмпункті, — каже Щербіна. — А далі просто спостерігайте за місцем укуса протягом 30 днів, щоб у разі виникнення мігруючої еритеми (червона пляма на шкірі) показатися лікарю.

Та лікар вважає, що ситуація з ерітемою можлива, якщо кліщ сидів на шкіри більше 36 годин, що в принципі маловирогідно — адже після прогулянок на природі ми завжди миємось і оглядаємо себе та дітей.

— Але раптом дитина була в селі чи ще десь кілька днів, тут приїхала — і ви знайшли кліща. Скільки він там просидів — не відомо, — говорить інфекціоніст. — Тому можна піти до лікаря, який запропонує дві тактики.

Перша: видаляти кліща і спостерігати за шкірою. У випадку виникнення симптомів — еритеми — лікуватти Лайм антибіотиками.

Друга: Якщо ви не впевнені скільки часу кліщ просидів або впевнені, що довго, лікар може запропонувати однократну дозу Доксициклина. Тільки цей антибіотик довів свою ефективність в профілактиці хвороби Лайма. І його можна давати навіть новонародженим.

— Важливо: випити одноразову профілактичну дозу доксициклина потрібно протягом 72 годин після зняття кліща, — говорить Євген Щербіна. — В даній ситуації, цей антибіотик знижує вірогідність зараження Лаймом до 0,4%, і бажано пити його після їжі. Якщо лікувати вже саму хворобу Лайма, то доксициклин потрібно пити двічі на день по 100 мг протягом 10-14 днів.

Стадії хвороби Лайма

За словами Євгена Щербіни, є три стадії: рання локалізована стадія, рання дисемінована стадія і пізня стадія.

— Перша стадія найпростіша і найлегша в лікуванні. Це коли на шкірі на місці укуса з’являється почервоніння — еритема. Важливий момент: якщо це щось, що ви можете відчути на дотик, бляшка, папула, крововилив, синець — то це точно не Лайм, — говорить інфекціоніст. — Хвороба Лайма — це як правило мігруюча еритема — вона не відчутна на дотик, це просто червона пляма, яка при натисканні гарно світлішає, а коли відпустити — знову червоніє.

Лікар каже, що існує найпростіший спосіб запідозрити хворобу Лайма.

— Якщо побачили в себе на шкірі пляму, яка зникає при натисканні, спробуйте вимірювати її розміри протягом 3-5 діб, — говорить інфекціоніст. — Якщо пляма росте, з високою ймовірністю це Лайм. Якщо за ці 3-5 діб пляма не виросла або взагалі зникла — у вас немає Лайма точно, адже не випадково ця пляма зветься мігруюча еритема — вона постійно зростає, іноді кілька місяців і до розмірів 20-30 см.

По суті діагностика хвороби Лайма ,на ранній стадії елементарна: просто вимірювання плями на місці укуса кліща. Приблизно 80% людей при заражені хвробою Лайма мають мігруючу еритему, дуже рідко її при зараженні не має.

На другій і третій стадії хвороби симптоми не такі специфічні і їх можна сплутати з іншими захворюваннями.

— Наприклад, симптомами ранньої дисемінованої стадії можуть бути розлади нервової системи, зокрема парез лицьового нерву. Це коли пів лиця не функціонує, — говорить лікар. — Тому всім людям, в яких раптово розвинувся парез лицьового нерву, особливо в період з квітня по жовтень — потрібно здавати аналізи на антитіла хвороби Лайма. Тому що, на цій стадії антитіла вже мають з’явитися. І ця стадія і стани з нею пов’язані теж добре лікуються антибіотиками.

Також за словами лікаря симптомом може бути асептичний менінгіт з головними болями, світлобоязню, блювотою, слабкоскістю, заторможеністю. Це важке захворювання — теж лікується антибіотиками.

Серце при Лаймі уражається рідко, хоча може бути міокардит і тому подібне — з задишкою, сильним болем у грудях (який зростає, коли людина намагається прийняти горизонтальне положення), температура — це потребує звернення до лікаря.

На третій стадії. коли після укусу зараженого кліща пройшли місяці — в людини можуть виникнути ураження серця, ураження суглобів, артрити, особливо колінні великі суглоби. Тому якщо у вас діагностували гострі артрити — потрібно виключити кліща.

Щоб кліщ не вкусив….

— Для цього потрібно розуміти, де кліщі живуть і як за вас чіпляються, — говорить лікар. — Живуть вони на траві весь теплий період року, чіпляються на пікніках, залазять на людину чи тварину через ноги. Тож коли поради типу закритий світлий одяг і бажані манжети ви вже чули, пробували і хочете щось серйозніше — беріть репеленти, яких повно, але головне, щоб в їх складі було ДЕТА (абревіатура речовини), і щоб її там було 20%. Такі репеленти можна наносити навіть маленьким дітям на відкриті частини тіла. Недолік: тримається лише 6-8 годин.

Крім того, обробляти репелентами можна і одяг. Для цього потрібно використовувати спрей з перметрином — той, що від вошей використовується. Його наносять на одяг з зовнішнього та внутрішнього боків. Перевага: тримається кілька днів, навіть якщо одяг переться.

— Це гарно працює, але шанс захворіти все одне є, хоч і мінімальний, тому після того, як повернулись з пікніка, огляньте себе, скупайтеся, одяг поперіть не менше години при температурі не менше 50 градусів або киньте в сушарку на ту ж температуру, — радить лікар.

Що робити з кліщем?

«Обов’язково здайте його на дослідження, а раптом там бореліоз! Кліщ має бути живим, у стерильному контейнері, місяць має бути у Скорпіоні, а відділення лабораторії відкрите навіть якщо це ніч» — приблизно таку інформацію можна побачити, якщо гарно пошукати і бути тривожною за характером людиною.

Але лікарі кажуть — носити кліща нікуди не треба, це марна трата грошей і часу, тому що:

  • Якщо у кліща виявляють бореліоз — це не означає, що у вас бореліоз. Інфекція розвивається в 1-5 % людей (тобто один випадок на 20-100 присмоктувань кліща).
  • Призначення профілактично антибіотиків ефективне впродовж 72 годин після зняття (а дослідження роблять довше).
  • Немає досліджень, які оцінюють якість методів прямого визначення збудників у кліщах.

 

Читайте також:

Необхідно майже 700 тисяч гривень. Маленькому Назарчику потрібна наша допомога

Безкоштовні пологи на Вінниччині: які медзаклади мають договори з НСЗУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Татьяна

    В лікарню треба ідти. Лікар надасть необхідну допомогу. За необхідності відправить робити аналізи. А далі назначить лікування. Три рази кусали кліщі. Один виявився заразним. :((
  • Elena Khaborska

    Дуже вдячна лікарю за таку все об'ємну інформацію про кліща.
  • Lubov

    Оооо ще та зараза хвороба Лайма.
    Добре коли хявояється еритрема...але вона може і не проявитись на шкілі(Червоне пятно круглої форми яке збільшується).
    Будьте обачні!
    Всім здоров'я!
  • Інна Харкова

    Де служби , які повинні займатись їх знищенням??? А не ви розказуєте , як дізнатись заразний він  чи ні , як уже вкусив.

    Ян Мельник reply Інна Харкова

    А що в нас існують такі служби? Та тут з проблемами бездомних собак нічого не роблять, які теж між іншим можуть бути заразними, не кажучи про те, що просто є агресивні і кидаються. З кліщами то й подавно ніхто боротись не буде.

keyboard_arrow_up