«Руки й очі хірурга залишаються найкращим інструментом» — головний хірург ЗСУ Костянтин Гуменюк

«Руки й очі хірурга залишаються найкращим інструментом» — головний хірург ЗСУ Костянтин Гуменюк
Головний хірург Збройних Сил України полковник медичної служби Костянтин Гуменюк
  • Нещодавно група українських військових хірургів відвідала Німеччину, де брала участь у спеціалізованому навчальному курсі для бойових хірургів.
  • Враженнями від поїздки до німецьких колег поділився головний хірург Збройних Сил України полковник медичної служби Костянтин Гуменюк з Вінниці.

Група українських військових медиків взяла участь у навчальному курсі для бойових хірургів, який проходив у Німеччині. Поміж інших  був й головний хірург Збройних сил України полковник медичної служби  Костянтин Гуменюк з Вінниці. Про це йдеться в матеріалі «Армія.Inform».

Лікар розповів, що головна увага під час двотижневого навчального тренінгу з бойової хірургічної травми, який проводився досвідченими фахівцями Медичної служби Бундесверу та військово-медичної академії, була зосереджена на практичних вправах.

Відео дня

«Перед нами були повністю заінтубовані піддослідні свинки, і ставилися завдання хірургу: пошкодження стегнової артерії, виводьте артерію і далі: пошкодження серця — рятуйте, — розказав  лікар. — Наперед зазначу, що жодна свинка з тих, яких ми оперували, не померла від кровотечі».

За словами медика, під час курсу також виконувалися й оперативні втручання, з якими доводиться зіштовхуватися в бойових умовах. Завдання від керівників занять буквально сипалися: пошкодження серця, легень, печінки, нирки, кишківника, великих кровоносних судин, аорти тощо. Всі наші хірурги з успіхом вкладалися у визначений час у період практичних занять. Крім того, на заняттях німецькі фахівці ділилися своїм досвідом щодо використання методів швидкого доступу до пошкодженого органу.

Вінничанин додав, що здебільшого українські медики використовують знання ще радянської школи хірургії. Однак у німецьких колег — своя школа зі своїми анатомічними підходами до важливих анатомічних структур. Тому лекції і практичні заняття були цікавити та дуже важливими в контексті використання сучасних методик з використанням новітнього медичного обладнання.

«Завжди кажу так: руки хірурга та його очі — це найкращий інструмент, — каже Костянтин Гуменюк.— Обладнання та апаратура лише допомагають, полегшують та пришвидшують хірургу виконання того чи іншого оперативного втручання. Однак ніяке обладнання не замінить рук хірурга, які на дотик відчувають ушкоджений орган».

Зі слів головного хірурга ЗСУ, німецькі колеги жваво цікавились й досвідом українських військових хірургів. Вони не приховували своїх вражень щодо виконання нашими фахівцями надскладних, зокрема й лапароскопічних операцій на другому рівні (Role-2) надання медичної допомоги в мобільних госпіталях.

 

Читайте також:

Специфіка журналістики під час війни. У Вінниці агенство АрміяInform навчало молодих

«Історії душевні та драматичні». Протоієрей Ростислав Процанін з 2014 року допомагає воїнам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up