При гастриті та виразці – обережно з… кефіром

Кефірний грибок був відкритий і почав використовуватися в 1867 році в районі Ельбрусу. Гірські народи довго приховували технологію виготовлення молочно-кислого напою. Та сьогодні кефір – популярний і поширений напій у всьому світі. Саме на кефірну дієту сідають ті, хто хоче скинути кілька зайвих кілограмів. Любителям цього продукту не страшний карієс, адже кефір містить багато вітаміну Д, який забезпечує здоров'я зубної емалі і ясен. Вітаміни групи В, що містяться в кефірі, оберігають організм від виснаження, попереджають виникнення почервонінь, набряків і лущення шкіри. А кефірна маска – навіть допомагає розгладжувати зморшки.
Кращий друг мікрофлори
Ну і звісно, кефір – кращий друг мікрофлори кишечника. Напій нормалізує обмін речовин, перешкоджає розмноженню патогенної мікрофлори в кишечнику людини. Лікувальні якості кефіру пов'язані з бактерицидним впливом молочнокислих бактерій на життєдіяльність збудників захворювань шлунково-кишкового тракту. Кефір також має імуностимулюючу, заспокійливу і сечогінну дію та допомагає засвоювати лактозу. Крім того, він зміцнює імунітет, зменшує ризик появи злоякісних утворювань, нейтралізує негативний вплив антибіотиків, нормалізує роботу нирок та печінки. Покращуючи функцію печінки, кефір, відповідно, зміцнює серцево-судинну систему. До того ж виводить жири і шкідливий холестерин з організму, що неоціненно при поганій роботі серцево-судинної системи.
Кому бути обережним
Водночас, при такій, здавалося б, бездоганній репутації, продукт не можна вважати панацеєю від усього. Навпаки, при певних хворобах того ж шлунка, від кисломолочного напою краще відмовитися.
Оскільки – це в першу чергу кисломолочний продукт, його слід досить обережно вживати людям з виразковими хворобами шлунку і з підвищеною секрецією шлункового соку (кислотністю). При інших захворюваннях шлунка до кефіру теж потрібно ставитися з обережністю, його підвищена кислотність може викликати рецидив хвороби.
Крім того, кефір містить певну кількість етилового спирту, яка залежить від терміну його витримки: одноденний кефір містить 0,07% етилового спирту, а триденний - 0,88%. У зв'язку з цим кефір (особливо триденний) не рекомендується вживати маленьким дітям. Також кефір не радять вживати хворим на епілепсію. А грудним дітям взагалі не рекомендується давати цей кисломолочний напій, так як це може спровокувати втрату організмом заліза.
Коментар експерта
Наталія Бурка
лікар-гастроентеролог, Міської клінічної лікарні №3
- Взагалі, кефір – дуже корисний продукт. Він містить багато корисних кисломолочних бактерій, які здатні позитивно впливати на мікрофлору кишечника. Крім того, кефір містить білок, покращує травлення і дуже корисний при остеопорозі – нестачі кальцію в організмі.
Водночас, його краще не вживати при деяких хворобах шлунка, наприклад, хронічні гастрити з підвищеною кислотністю, виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки та при панкреатиті.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
-
Люба МироноваПід час гастриту я п’ю лише теплі напої — воду, ромашку, лужну мінералку. Але справжній ефект прийшов після того, як почав приймати краплі Гастритол. Вони діють швидко, м’яко і полегшують стан вже через 10–15 хвилин. Дуже задоволений результатом.
-
Алина НовиковаПри гастриті допомагає нежирна дієта: омлет на пару, супи без зажарки, компот. Але справжнє полегшення дає Гастритол — знімає біль буквально за 15 хвилин.
-
Читач00Після діагнозу гастрит повністю перейшла на теплі трав'яні настої — ромашку, м'яту. Дуже допомагають заспокоїти шлунок. Але найбільший ефект я відчула після того, як почала використовувати каплі Гастритол
-
Екатерина КравченкоМені Гастритол допоміг вилікувати гастрит, який передався мені у спадок, незважаючи на те, що я завжди правильно харчувалася. Якщо приймати строго за інструкцією, яку лікар пропише, гастрит можна вилікувати дуже швидко, особливо якщо це початкова стадія.