Постковідний синдром: що це, його прояви та як повернутися до активного життя

Постковідний синдром: що це, його прояви та як повернутися до активного життя
  • COVID-19 переносить важко більшість інфікованих. Навіть, якщо сама недуга пройшла в легкій формі — її наслідки залишаються на тривалий час.
  • Часто у людей, які перенесли хворобу, спостерігають так званий «постковідний синдром» або «тривалий ковід». Що це та як його позбутися?

Постковід — ознаки та симптоми, які виникають після перенесеної коронавірусної хвороби, які неможливо пояснити жодним діагнозом. Такий стан може тривати від 5 до 12 тижнів або довше.

У кожної п’ятої людини із позитивним тестом, як показують британські дослідження, постковідний синдром може тривати протягом 5 тижнів, у кожної десятої — протягом 12 тижнів.

Чим характеризується?

Відео дня
  • Тривалим відновленням після інфікування COVID-19.
  • Різними клінічними проявами: слабкість, знесилення, тривалий кашель, задишка, втрата смаку та нюху, порушення сну та свідомості, тривожність, депресія, головний біль, суглобовий синдром, випадіння волосся, розлади ендокринної системи тощо. Наразі не існує вичерпного переліку симптомів та станів, характерних для постковідного синдрому. Їх спектр широкий і постійно оновлюється та доповнюється.

Як відновитись після перенесеного COVID-19?

  • Інструкції чи рецепта швидкого відновлення наразі немає. А особливо, якщо зважати на різний перебіг захворювання та індивідуальні особливості кожного пацієнта.
  • Серед порад, які фахова спільнота дає пацієнтам, які перенесли COVID-19, є дотримання режиму сну та збалансованого харчування, помірна фізична активність, вправи для тренування мозку та когнітивних здібностей, прогулянки на свіжому повітрі.
  • Також варто звертати увагу на лікування проявів хронічних хвороб, якщо такі мають місце. Варто консультуватись із сімейним лікарем щодо свого стану. Не соромтесь поділитися своїми тривогами чи обговорити ті скарги і симптоми, які виникли у вас після захворювання COVID-19.

У МОЗ відзначають, що зменшити ризики потрапити у лікарню та втратити здоров'я, чи навіть життя, внаслідок COVID-19 допомагає виключно вакцинація.

У Вінниці, нагадаємо, наразі працює десять Центрів масової вакцинації від COVID-19. Одні працюють до обіду, інші — після. Розказуємо, де та коли можна отримати щеплення. Деталі у матеріалі: 

 

Читайте також:

Абсолютний рекорд. Вчора у Вінниці вакцинувалися понад чотири тисячі людей

В Україні понад 18 тисяч нових випадків COVID-19. Ситуація по регіонах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up