Постковідне випадіння волосся: лікарі пояснили причини та як відновити ріст

Постковідне випадіння волосся: лікарі пояснили причини та як відновити ріст
  • Після перенесення коронавірусної інфекції багато людей зіштовхуються з таким неприємним явищем, як постковідне випадання волосся. Волосся випадає інтенсивніше, ніж зазвичай.

Сам вірус безпосередньо не вражає волосяні фолікули, але є тригери, які під час хвороби провокують цей процес:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

  • лихоманка — спричиняє вивільнення прозапальних цитокінів (пептидів та білків), які пошкоджують клітини волосяного матриксу;
  • стрес — провокує вивільнення деяких специфічних нейромедіаторів, нейропептидів і гормонів, що сприяє змінам у циклі росту волосся;
  • препарати, які зазвичай застосовують під час терапії, також можуть змінювати фазу росту волосся;
  • порушення мікроциркуляції волосистої частини голови внаслідок мікротромбозів.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Лікарі зазначають: постковідне випадіння волосся є зворотнім явищем хвороби і, як правило, повертається в норму самостійно.

Прискорюємо ріст волосся

Лікарка-косметологиня, дерматовенерологиня Ганна Кравчук розповідає, що наше волосся росте за графіком. У нормі близько 90% волосся перебуває у фазі зростання, яка називається анаген, а 10% — у фазі спокою, тобто у телогені. Активне випадання волосся відбувається у телогені.

Відео дня

Коронавірус порушує роботу судин, що призводить до погіршення мікроциркуляції крові та живлення волосяних цибулин. Водночас може змінюватися відсоткове співвідношення волосся, яке росте і випадає. Наприклад, 40% на 60% (у нормі — 90% на 10%), тобто 40% волосся росте, 60% випадає. У фазі спокою волосся може перебувати від 2 тижнів до 4-6 місяців. Це і є дифузне випадання, з яким зіштовхується більшість серед тих, хто переніс коронавірусну інфекцію.

Чи можна зупинити дифузне випадання волосся? Ні, волосся все одно випаде. Коли організм відновиться після хвороби, анаген та телоген повернуться до нормального співвідношення 90% на 10%. Цей процес триває близько 2-4 місяців.

У разі осередкового випадання волосся варто проконсультуватися з лікарем. Якщо у вас є схильність до облисіння після відновлення організму, воно можуть і не вирости. У разі ішемічного випадання консультація лікаря обов'язкова.

Щоб прискорити відновлення організму та циклу росту волосся, ви можете:

  • щодня масажувати шкіру голови, покращуючи мікроциркуляцію крові;
  • збалансовано харчуватися — риба, овочі, сезонні овочі, фрукти, ягоди, зелень, пити достатню кількість води;
  • налагодити режим сну;
  • мінімізувати рівень стресу;
  • 1-2 рази на тиждень робити маски для волосся на основі олії розмарину.

Купувати шампуні, які прискорюють ріст волосся, не варто — гроші на вітер. Головна функція шампуню — якісне очищення шкіри голови та коріння волосся від жиру, поту, бруду, доглядових засобів, які не змиваються.

У складі шампунів для прискорення росту волосся присутні судинорозширювальні компоненти. Наприклад, кофеїн, ментол, екстракт перцю, розмарину, агави.

Розширюючи судини, вони підвищують приплив крові до волосяних цибулин і покращують їх живлення. Але якщо випадання пов'язане з порушенням циклу росту волосся або впливом сильної інтоксикації на організм, то шампунь суттєво на ріст волосся не вплине. У косметології для поліпшення росту волосся застосовуються масажні процедури, плазмоліфтинг, мезотерапія.

 

Читайте також:

Захворюваність на коронавірус йде на спад. Скільки в Україні нових випадків

У цей день вшановують афганців та вітають Гаврилів. Історія та традиції 15 лютого

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Sichova Anna

    У самої після ковіда почало волосся випадати. Альпента допоміг вирішити цю проблему.  Після курсу прийому не тільки волосся перестало випадати, а й шкіра обличчя стала значно чистішою, пройшли висипання.
  • Марина Лашина

    Перехворіла на ковід у квітнi. На початку липня різко почало випадати волосся, знімала його прям пучками. Просто жах. Лікар прописав фолієву кислоту та комплекс Альпента. Приймала місяць. Результат є. Вже значно менше волосся на гребінці залишається.

keyboard_arrow_up