Після подорожі до Таїланду вінничанка підхопила бичачого ціп’яка: що це за паразит і як не заразитися

Після подорожі до Таїланду вінничанка підхопила бичачого ціп’яка: що це за паразит і як не заразитися
  • У жінки з Вінниці виявили бичачого ціп’яка. Симптоми з’явилися після того, як вона під час подорожі куштувала страви з сирої яловичини. Медики підтвердили діагноз та призначили лікування.

У Вінниці медики зафіксували рідкісний випадок зараження бичачим ціп’яком. Як повідомили у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб, паразита виявили у жінки, яка нещодавно повернулася з подорожі до Таїланду.

За словами завідувачки лабораторії Жанни Маріянко, пацієнтка звернулася зі скаргами на дивні «пластинки», що виділялися з організму навіть під час сну. Лабораторні дослідження підтвердили — це були частини бичачого ціп’яка.

За словами жінки, під час подорожі вона куштувала місцеві страви з сирої яловичини, зокрема «Тар-Тар», що, ймовірно, і стало причиною зараження. Крім цього, пацієнтка відчувала головний біль, слабкість і загальне нездужання. Зараз жінка отримує необхідне лікування, хоча процес одужання може бути довгим.

Відео дня

Довідково

Бичачий ціп’як — це паразит, який може виростати до 12 метрів завдовжки! Він передається людині через недостатньо термічно оброблене м’ясо яловичини, в якому були личинки. На щастя, ця хвороба не передається від людини до людини.

Теніаринхоз поширений повсюдно, особливо широко — у країнах Африки, Близького Сходу, Центральної та Південної Азії, Південної Америки. Реєструється й в Україні, але нечасто. Належить до числа чотирьох гельмінтозів (в Україні), при яких збудника може помітити у себе сам пацієнт. У деяких країнах хвороба трапляється вкрай рідко через особливості харчування людини — наприклад в Індії через вірування індуїстів: корова — священна тварина, м’ясо якої в їжу практично не вживають.

Як уникнути зараження бичачим ціп’яком?

Щоб не стати жертвою цього або інших паразитів, варто дотримуватися простих правил:

  • Ретельно готуйте м’ясо. Вживайте в їжу лише добре просмажене або проварене м’ясо.
  • Купуйте м’ясо лише в перевірених місцях, де є ветеринарний контроль.
  • Не куштуйте сирий фарш.
  • Дотримуйтеся особистої гігієни: мийте руки після туалету і перед їдою.
  • Не забруднюйте місця випасання худоби нечистотами!

Велика рогата худоба — це проміжний «хазяїн» паразита, тобто джерело інвазії. Яйця або зрілі проглотиди (окремі сегменти тіла гельмінта) потрапляють у зовнішнє середовище з фекаліями людини. Їх ковтає велика рогата худоба, що пасеться на забруднених пасовищах. У кишківнику тварини з яєць виходять личинки (онкосфери), які проникають у кров і мігрують у м’язи, де утворюються цистицерки (личинкові форми) — фінозне м’ясо (так називають продукт, що містить личинки (фіни) бичачого або свинячого ціп’яка).

Якщо у вас є підозри на наявність паразитів (біль у животі, схуднення, алергія), негайно зверніться до лікаря для діагностики та лікування.

Найякісніші дослідження на гельмінти, кишкові найпростіші (цисти лямблій) та визначення видової приналежності паразитів проводяться в паразитологічній лабораторії Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб (місто Вінниця, вулиця Малиновського, 11).

Графік роботи паразитологічної лабораторії:

Понеділок — п’ятниця: 9.00 — 17.12.
Перерва: 13.00 — 13.30.
Вихідні дні: субота і неділя.
Телефон: (0432) 67-26-18.

 

Читайте також:

У Вінницькому політеху стартував капремонт. Скільки витратять та чому ще шукають підрядника?

Мільйони на ремонт спорткомплексу ДСНС у Вінниці і переплата в 600 тисяч у Козятині: хто гріє руки на бюджеті?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Людмила Лада
    Inna Inna Я наводжу офіційні факти.А ви як раз ілюзії.
  • Людмила Лада
    Inna Inna То ваші домисли.По багатьох причинах у нас немає просто такого м'яса,було колись коли були великі ферми та поганий догляд тварин.Почитайте і поцікавтесь питанням і не фантазуйте.А те що людина худа і не миє руки,то вона може бути здоровіша вас,у неї через велике мікробне навантаження імунітет кращий)
  • Людмила Лада
    Inna Inna Аналізи здаю регулярно.Технолог за освітою,м'ясо крадене фінами,а саме так називають личинки цепнів це велика рідкість.Тому навіть стаття про це,як би то було буденною справою як ви пишете,то було б масса заражень,а так одиниці на мільйон мешканців.
  • Олександр Процюк
    Їжте сало нічого не підчепите

keyboard_arrow_up