Перш ніж купувати ліки в стаціонар, переконайтеся, чи можете ви не платити

Перш ніж купувати ліки в стаціонар, переконайтеся, чи можете ви не платити
  • Список з 427 діючих речовин від найбільш поширених хвороб та станів міститься в Нацпереліку лікарських засобів.
  • Це ліки, які пацієнт може отримати в лікарні безкоштовно.
  • Завдяки додатку “Ліки контроль” та “Є Ліки” ви можете дізнатись, які ліки є в окремій лікарні і чи входять вони до категорії безкоштовних  

До Нацпереліку входять ліки, які найчастіше потрібні пацієнтам. Інформацію про  наявність препаратів можна дізнатись безпосередньо в медзакладах чи на їх сайтах.

За словами головного лікаря обласної дитячої лікарні Василя Паненка, кожен понеділок на сайті лікарні, в приймальному відділенні, а також травмпункті вивішують актуальний список ліків, які пацієнт може отримати безкоштовно.

- Якщо людина потрапляє в лікарню по невідкладній допомозі, все лікування вона отримує безкоштовно, - говорить лікар. - Навіть якщо мова не йде про невідкладну допомогу, перші три дні в стаціонарі людина лікується безкоштовно. Потім можливо будуть потрібні більш дороговартісні ліки, які не входять в Нацперелік, тоді пацієнт може співпрацювати з благодійним фондом, або купувати ліки самостійно.

Відео дня

Василь Паненко каже, що вся невідкладна допомога йде згідно з Нацпереліком. Закуповуються всі необхідні ліки, і ніхто не пише ніяких списків для ургентних хворих.   

- Планові хворі співпрацюють з благодійним фондом, тому що їм часто потрібні специфічні ліки, яких немає в Нацпереліку, - говорить Паненко. - До того ж, такий пацієнт знає, якими ліками він лікується, і знає, скільки такий препарат коштує. Його можна придбати за меншою вартістю завдяки благодійному фонду лікарні. Пацієнт вносить кошти в фонд, а той в свою чергу закуповує необхідний препарат за оптовими цінами. Або ж за бажанням пацієнт самостійно купує такі ліки. Такий алгоритм діє для планових хворих, або для ургентних хворих, починаючи з третього дня перебування в лікарні. У перші дні люди взагалі не повинні думати про те, щоб шукати ліки.

Інколи, за словами головного лікаря, навіть з перших днів пацієнту призначають дороговартісні ліки, і теж безкоштовно. Саме для таких випадків їх закуповують на невідкладну допомогу. Інформація про це доступна кожному (на сайті, в приймальному відділенні і травмпункті)

Але є більш зручний інструмент, який допоможе дізнатися, чи входить препарат, який вам виписали, до переліку безкоштовних. Це мобільний додаток “Ліки Контроль”. Перевірити, чи є препарати в лікарнях, можна самостійно за допомогою додатку “Є Ліки” (eliky.in.ua). На їхньому сайті вже зараз можна побачити список наявних препаратів у певній лікарні і знайти потрібний за торговою назвою препарату.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up