Перевірся на ВІЛ безкоштовно і за 15 хвилин

Перевірся на ВІЛ безкоштовно і за 15 хвилин
  • З початку року 77 вінничан вперше почули про свою ВІЛ-інфекцію, а 62 - про діагноз СНІД.
  • За цей час померло 45 ВІЛ-інфікованих, від СНІДУ - 33.
  • Це при тому, що у всьому світі ВІЛ чи СНІД вже не вважають вироком, а чимось на зразок хронічних хвороб, які можна контролювати та попереджати, а для цього потрібно перевіритися

 

Щодня в Україні виявляють 50 нових випадків ВІЛ-інфекції. Більшість з них - на пізніх стадіях, зокрема, на стадії СНІДу, коли зі здоров'ям пацієнта відбуваються незворотні зміни. Цю ситуацію можна змінити просто і доступно - тестуванням. Для цього вже протягом кількох років проходять тижні тестування. У кожному місті працює мобільна лабораторія, де за 15 хвилин, будь-хто може абсолютно анонімно дізнатися про стан свого здоров’я. Зокрема можна скористатися експрес-тестами на ВІЛ завдяки мобільним лабораторіям, або через свого сімейного лікаря (вони мають 99% достовірності). 

Процедура тестування - абсолютно безоплатна і швидка. Результат швидкого тесту на ВІЛ готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин - підготовка і забір крові з пальця, 10 - очікування результату. Перед тестуванням ви зможете поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передачі. Оцінити з фахівцем свій ризик інфікування та отримати інформацію про організації, де можна отримати іншу допомогу.

- Зараз проходить Європейський тиждень тестування,  - говорить Ігор Матковський, головний лікар Обласного клінічного центру профілактики та боротьби зі СНІДом. - Ми теж постійно виїжджаємо мобільними лабораторіями та пропонуємо вінничанам перевіритись на ВІЛ, гепатит та туберкульоз.

Відео дня

За словами лікаря, в мобільних лабораторіях вінничани можуть перевіритись за допомогою експрес-тестів. У центрі СНІДу можна зробити розгорнутий аналіз і це теж безкоштовно.

- Кожного робочого дня з 9.00 до 16.00 ми проводимо дослідження стандартними імуноферментним або імунохемілюмінесцентним аналізами, - говорить лікар. -  Якщо людині потрібна довідка, вона має прийти з посвідченням особи. Якщо потрібно знати результат швидко, про нього людина дізнається в той же день, але офіційний документ може забрати наступного дня.

Сумна статистика

За словами лікаря, Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. На початок 2018 року в Україні кожен сотий у віці від 15 до 49 інфікований. За минулий рік зареєстрували 18 098 нових випадків ВІЛ-інфекції (у порівнянні з 18 193 випадками 2017 року). Найчастіше українці інфікуються через незахищений секс. За останні 30 років від хвороб, зумовлених СНІДом, померло майже 50 тисяч українців. Загалом у світі з ВІЛ живуть близько 37 млн людей, в Україні - близько 200 тисяч. Близько 60 тисяч ВІЛ-інфікованих українців не знають про свій статус. Хоча при ранньому виявленні та відповідній терапії ВІЛ-позитивні люди можуть жити повноцінним життям і дуже довго..

Якщо вам діагностували ВІЛ
1.Зверніться до свого лікаря, станьте на облік та розпочніть лікування.
2.Зателефонуйте усім своїм колишнім партнерам, з якими ви мали статеві контакти, та порекомендуйте пройти тест на ВІЛ. Або надайте їх контакти лікарю – він збереже вашу анонімність та порекомендує вашим партнерам здати тест на ВІЛ.
3. Пройдіть тест на вірусні гепатити В та С. У них схожі шляхи передачі, але якщо у вас ВІЛ, ці захворювання є особливо небезпечними для вашого життя.
4. Якщо вам діагностували ВІЛ – вам просто треба змінити свій сценарій життя, приймати ліки і жити далі.

Кому та коли варто зробити тест на ВІЛ
1. Якщо ви мали незахищений статевий контакт, використовували спільні голки та шприци - кожні 3 місяці
2. Після переливання крові і її компонентів - через 3 та 6 місяців після процедури
3. У разі повторних герпетичних і бактеріальних інфекцій, кандидозу ротової порожнини, оперізувального лишаю, туберкульозу
4. Якщо постійний статевий партнер має позитивний ВІЛ-статус - кожні 3 місяці

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій

    а де це
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up