Новий підвид коронавірусу «Кракен» вже в Україні. Які його симптоми та особливості

Новий підвид коронавірусу «Кракен» вже в Україні. Які його симптоми та особливості
  • В Україні зафіксували перший випадок інфікування штамом підвиду COVID-19 «Omicron» XBB.1.5 або «Кракен». Він дуже швидко поширюється та є більш заразним, аніж «Омікрон». 

Перший випадок був зафіксований у Сумській області у людини, яка не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу, інформує МОЗ.

Для кого є небезпека

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, XBB.1.5 не має специфічних мутацій, які б могли робити його більш небезпечним, ніж інші субваріанти.

Однак на відміну від попередників він найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

Відео дня

«Кракен» може сприяти збільшенню рівнів захворюваності. Також він доволі швидко заміщує стандартний варіант «Omicron», який циркулював раніше.

Поширення у світі

З 22 жовтня 2022 року по 11 січня 2023 року у 38 країнах зареєстрували 5 288 випадків, викликаних субваріантом «Omicron» XBB.1.5.

Більшість із цих випадків реєструвались у Сполучених Штатах Америки (82,2 %), Великобританії (8,1 %) і Данії (2,2 %).

Можуть хворіти як вакциновані, так і перехворілі

Головна інфекціоністка України, заслужена лікарка професорка Ольга Голубовська вказала на особливість «Кракена». Вона розповіла, що на відміну від інших попередніх варіантів COVID-19, на цей штам можуть хворіти як вакциновані, так і перехворілі. 

— Він швидший, ніж інші підваріанти, витісняє попередні варіанти вірусу. «Кракен» вислизає ще більше від імунного захисту людини, як природного, так і штучного, тобто на ризик зараження піддаються люди, які перехворіли, і вакциновані, — підкреслює Голубовська. — Але поки що немає даних про те, що він викликає важчі форми захворювання. Він під пильною увагою у світі, але до нього пильна увага виключно через ті особливості, про які я сказала зараз.

Симптоми

Симптоми «Кракена» подібні до симптомів попередніх версій «Омікрона», та напевне стверджувати ще зарано. Симптоми більшості людей нагадують застуду.

Симптоми:

  • підвищення температури,
  • загальна слабкість,
  • головний і м'язовий біль,
  • нежить і чхання, кашель,
  • першіння в горлі.
  • в окремих випадках може погіршитися апетит та виникнути діарея.

Довідка

Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України розповів, яка ситуація з COVID-19 станом на 24 січня. Наразі на коронавірус в регіоні хворіє 336 людей.

Детальну інформацію про поширення хвороби в області можна дізнатися за посиланням.

 

Читайте також:

Як вимушеним переселенцям отримати медичну допомогу на Вінниччині?

З понеділка антибіотики тільки за рецептом: все, що потрібно знати пацієнту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Ирина Ирина

    Кто в это верит?
  • Joyful Ojoma

  • Олег Каськов

    "20 хвилин" отримали черговий "грант".
  • Віктор Королюк

    38 країн і 5000 випадків нічося епідемія😃

keyboard_arrow_up