«Нікому не бажаю потрапити в таку ситуацію», — донька козятинчан, в яких виявили COVID-19

«Нікому не бажаю потрапити в таку ситуацію», — донька козятинчан, в яких виявили COVID-19
  • Телефоном журналісти kazatin.com поспілкувалися із дочкою козятинчан, у яких першими у їхньому місті діагностували коронавірус.
  • Дівчина розповіла, яка дивина трапилася із тестами на коронавірус та як проходить лікування.

У Козятині виявили коронавірус у чоловіка та дружини. У редакцію «RIA Козятин» звернулася донька хворих. Яна (ім’я змінено з етичних причин) захотіла розповісти, як вона зіштовхнулася зі шквалом негативної реакції з боку суспільства.

— Я нікому не бажаю потрапити в таку ситуацію, — каже журналістам дівчина. — Мені було набагато легше перехворіти коронавірусом, ніж перенести весь цей інфошок.

За словами Яни, першого квітня у батька з’явилися симптоми. Він звернувся до лікарні, його послухали, призначили лікування і відправили додому. Весь цей час чоловік підтримував зв’язок із сімейним лікарем. Йому виписали два види антибіотиків, які він і пив. На вихідних його стан різко погіршився — піднялася температура. Рідні злякалися. Тому Яна на машині відвезла його до лікарні.

Відео дня

Вона каже, що спершу класти батька до лікарні не хотіли. Але з рештою госпіталізували. А коли стали відомі результати аналізу на коронавірус, чоловіка перевели в бокс-палату із апаратом ШВЛ.

Аналізи робили усім

Минздрав направит в Житомир тест-системы для обнаружения ...

Коли у батька діагностували COVID-19, до нього додому приїхали з Козятинського міжрайонного відділення лабораторних досліджень, щоб провести дезінфекцію.

Родина Яни живе у двох приватних будинках на одному подвір’ї. Вона, її маленький син, мама та батько мешкають в одному будинку, дідусь та бабуся — в іншому. Лаборанти сказали, що обробити хлором треба ту частину приміщення, де перебував батько жінки.

— Я кажу: «Я перепрошую, але в мене алергія на хлор і в мене дитині рік. Як ви це собі уявляєте?!». Ось ми з будинку вийшли, вони в нього зайшли взуті, похлорували. У мене там іграшки лежать повсюди. Я кажу: «От ви прохлорували будинок і ми, ті самі люди в цей будинок зайшли. Яка кінцева суть вашої дії?» Вони кажуть: «У нас є інструкція, у нас є протокол, ми повинні це зробити». Самоізоляція — так, я згодна, це розумно. Але все інше, — ні.

У всіх, хто мешкає в будинку, взяли зразки для аналізів. Навіть у дідуся Яни. Він не ходить з минулого літа і, за словами нашої співрозмовниці, батько з ним не контактував. Результати аналізів показали, що мама жінки теж хвора на COVID-19. Але вона лікується вдома і, за словами Яни, до лікарів не зверталася. У неї хвороба протікає легше, ніж у батька. Та й на той момент, коли прийшли результати аналізів, у неї вже не було симптомів. А до цього кілька днів була просто підвищена температура.

«Не може бути, що ніхто ні з ким не контактував»

Перші чотири дні, відколи у батька підтвердили захворювання, до них додому приїздили поліція, лаборанти та лікарі. Яна каже, що лаборанти були у повній амуніції, поліцейські просто у масці. Але останні у будинок не заходили. Вони попросили назвати список усіх, хто мешкає в будинку, і розпитували, з ким могли контактувати мама й батько жінки.

— Мама не виходила, — продовжує Яна. — Тому що я приїхала з малою дитиною і вони, відколи я захворіла, гляділи малого по черзі. А тато заходив у магазин, але звідки він знає, з ким він контактує в цей момент?! Він пішов у магазин, купив хліба і вийшов. Він же не може знати всіх, із ким контактував! У поліції кажуть: «Ви нам не відповідаєте, ми вас будемо штрафувати. Такого не може бути, що ніхто ні з ким не контактував».

Родина Яни нині на самоізоляції. Вони нікуди не виходять і ні з ким не контактують. Продукти їм привозять родичі та друзі, але вони навіть не заходять на подвір’я, а просто лишають пакети під парканом.

Татові жінки вже стало краще, у нього четвертий день стабільна температура. Зараз чоловік готується до виписки і повернеться додому, щойно отримає негативні результати аналізів. Щоправда, після цього ще два тижні перебуватиме на самоізоляції.

Симптоми є — тести негативні

Імовірно, Янині батьки заразилися від неї, адже жінка тривалий час лежала у лікарні із пневмонією. І це у нашій історії найцікавіше, тому що її аналізи на COVID-19 були негативними. А робили їй і експрес-тест, і ПЛР.

Яна захворіла на початку березня, коли ще була в Івано-Франківську. Вона двічі зверталася до лікарні, але їй просто робили розгорнутий аналіз крові, аналіз сечі, УЗД і відпускали додому. Жінка каже, що там її на коронавірус не перевіряли. Можливо, через те, що було ще надто рано, карантин не ввели, і нікому з лікарів на думку не спало, що у неї може бути це захворювання.

 — Я приїхала до лікарні в Івано-Франківську з високою температурою, з болем в животі і загальний стан складний, — згадує наша співрозмовниця. — Але зробили аналіз (крові — авт.) і сказали: «Стане гірше — приїжджайте назад». Я викликала швидку в Івано-Франківську з температурою сорок. І вони сказали: «Ніхто ні до кого не приїде. Просто виконуйте умови вашого сімейного лікаря».

Час йшов, Яні ставало все більше зле. Вона приїхала до батьків, щоб було кому дивитися за дитиною, адже чоловік працював. Каже, й гадки не мала, що може бути хворою на COVID-19. Інакше в жодному разі не приїхала б у Козятин, а лягла б до лікарні в Івано-Франківську.

Вже тут, у Козятині Яні погіршало. Температура піднялася до 39,5, вона не могла дихати. Її госпіталізували із пневмонією до ЦРЛ. Зробили аналізи на коронавірус, а результат виявився негативним. Хоча, за словами жінки, у неї були всі симптоми, характерні для цього захворювання.

— До чого я веду: як можна довіряти такому аналізу?! — продовжує наша співрозмовниця. — Як можна вірити тому, що в тата він позитивний, коли в мене негативний?! Коли в батька підтвердили COVID, мені перший день телефонували чотири людини, хтось з лабораторії, хтось з лікарні, і запитували мене: «Як вийшло так, що у вас негативний аналіз з Вінниці?».

Де могла заразитися?

Сохраняйте спокойствие и мойте руки»: почему Великобритания не ...

Яна каже, що вірус дуже заразний. Вистачає двох хвилин спілкування, аби його підхопити.

Жінка думає, що у неї були ускладнення через те, що організм ослаблений після пологів та годування груддю. Мама та чоловік Яни перенесли захворювання легше. У них просто була загальна слабкість і незначне підвищення температури, яке трималося більше тижня.

Щодо того, де вона могла заразитися, каже, існує лише один варіант — продуктовий магазин. Жінка перебуває у декретній відпустці і виходила з дому лише погуляти з дитиною, та й то не в людних місцях. А на той момент до Франківська повернулося багато заробітчан з Італії та Польщі.

— COVID — це у всіх в голові смертельна хвороба. Це дорівнює похорони через тиждень. Це дійсно складна хвороба, я не пам’ятаю, щоб мені колись було так недобре. Але вилікуватися при розумному підході можна. Потрібно берегти своє здоров’я, думати, як себе вберегти, мити руки, не контактувати з людьми. Але якщо людина захворіла, то її не треба вбивати чи вивозити на кладовище в думках. Потрібно з розумінням ставитися. Не такий страшний COVID, як реакція суспільства, — пояснює Яна.

Яна каже, що бути стривоженими і наляканими у такій ситуації — це нормально. Але треба залишатися людьми і робити добрі справи: якщо є змога, підтримати тих, хто поруч, як ні — спробувати заспокоїтися самому. Але не варто поширювати плітки, адже негативу в нашому житті достатньо.

Тож жінка радить усім бути добрішими. І дякує усім лікарям, медсестрам і молодшим медичним сестрам, яких вважає героями, а також усім, хто допомагає і підтримує.

— У самоізоляції не просто, але це, безперечно, необхідні заходи. Будьте здорові! — підсумувала жінка.

Біля лікарні розгорнули намет

Козятинська районна лікарня входить в десятку лікарень для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 першої хвилі другої черги у Вінницькій області. 

Інфекційне відділення має 40 ліжок, з двома напівбоксованими палатами. У відділеннях анестезіології та інтенсивної терапії є в наявності апарати штучної вентиляції легенів, концентратори кисню та інше необхідне обладнання. 

Для прийому та санітарного розподілу хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію на території лікарні розгорнули намет. Мета такого заходу: щоб у разі масового надходження хворих з підзрою на COVID-19 не всіх пропускати до стаціонарного відділення (яке стане ізолятором). Саме в  наметі буде проходити розподіл, і в стаціонари-ізолятори направлятимуться тільки хворі з коронавірусною хворобою.

Як зазначає заступник голови Козятинської РДА Ігор Булавський, у лікарні наявні в достатній кількості лікарські засоби (жарознижуючі, антибактеріальні, інфузійні розчини, дезінфікуючі засоби тощо).

Станом на 11 годину 14 квітня на території Вінницької області у 213 випадках виявили коронавірус.
 

Читайте також:

Перемога над коронавірусом: матір та новонародженого малюка виписують з лікарні

Карантин через коронавірус: 23 вінничанина порушили самоізоляцію

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (114)
  • Марія Мороз

    Спаси господи Вашу родину!
  • Володимир Квасниця

    Деб1л1в.хвата
    .а.якби. Ви. В. Так1й. Ситуац11
  • Оксана Лозова

    +++++++
  • Рома Лукашенко

    З етичних міркувань навпаки потрібно оприлюднювати дані тих хто захворів тому що коло спілкування може бути в рази більше а не по словах захворівших
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up