Ні гарячої води, ні ліжок, ні медсестер: про скандал у дитячій обласній лікарні

Ні гарячої води, ні ліжок, ні медсестер: про скандал у дитячій обласній лікарні
Батьки 11-місячного Гордія, Олександр та Аліса. Кажуть, що умови в дитячій лікарні жахливі.
  • Вінничанин Олександр Жучкін поскаржився до редакції на нелюдські умови у дитячій обласній лікарні.
  • Каже, що в лікарні лежали його дружина разом з 11-місячним сином. І те, що вони побачили там, просто вражає. 
  • Ми навідалися до медичної установи, зафільмували відео палати та поспілкувалися про стан справ у дитячій обласній із її головним лікарем Василем Паненко.

Госпіталізація дітей справа для усіх батьків звична. Вона завжди супроводжується хвилюваннями, напруженим пошуком правильних рішень і, звісно, фінансовими витратами. Такими є реалії сьогодення. Відтак, батьки вже звикли до того, що бідкатися на це навіть недоречно. В окремих випадках терпіння не вистачає. Мова йде про ті з них, коли перебування у лікарні видається тяжким і нестерпним. У причинах ми намагалися розібратися на прикладі одного з них, коли до редакції сайту звернувся вінничанин Олександр Жучкін.

Про проблеми в лікарні

З немовлям у дитячій обласній лежала його дружина. Щоночі жінку просили відчинити двері у приймальне відділення установи, оскільки на посту нікого з чергових не було. Часто засинала не раніше третьої години після опівночі.

— У нас хлопчик. Звати Гордій. Йому одинадцять місяців. За тиждень ми пройшли через дві госпіталізації з коронавірусом. Під час першої недолікували, тому за три дні поклали до лікарні знову. З немовлям лежала дружина. На другий раз нас поклали у палату де була хвора дитина на ротавірусну інфекцію, тому налякали можливі ускладнення, але сказали, що іншого виходу немає через брак місць. Аби поставити катетер необхідно було залучати медсестру з іншого відділення, оскільки у нашому цього ніхто зробити не міг. Малюку ж бо тільки одинадцять місяців, — каже Олександр Жучкін. — Підмивати хлопчика доводилося вологими серветками, оскільки гарячої води ні у палаті, ні у відділенні не було. Згодом, щоправда, запропонували душ у приймальному відділенні, втім до нього треба було йти через вулицю, а як із мокрою дитиною повертатися невідомо. 

Відео дня

Олександр також каже, що вночі у приймальному відділенні на місці нікого не було. 

— Заїхати на територію лікарні приватним транспортом заборонено. Це також спричиняло неабиякі незручності, але приватний легковий транспорт на окремих місцях для паркування ми бачимо і зараз. Це не швидкі і не службові автівки. Після мого візиту до головного лікаря у палаті почали прибирати та виносити сміття двічі на день – до цього це робили лише один раз. Охорона ретельно контролює заїзд приватного транспорту, а вночі коли до приймального відділення поступають хворі, то на місці нікого немає. Відтак неодноразово дружину будили вночі, щоб вона покликала когось, до того ж двері у палату з вулиці не зачиняються – довелося потім з середини замикатися на ключ.

Слова чоловіка підтвердила і дружина Олександра Аліса Базиляк.

— Світло у палаті лише наявне в одній її частині, та й те тускле. Ставили катетер малюку і підсвічували ліхтарем з телефону. Дитячого ліжка немає – це складно, особливо коли доводиться слідкувати за немовлям вночі, щоб дитина не сповзла під час сну з дорослого ліжка. Часом доводилося класти дитину у коляску. Медичні сестри аби зняти чи проконтролювати крапельниці дітям навідуються до них із запізненнями. Інший батько з нашої палати перекривав крапельницю самотужки. Нам пояснили це браком часу через інших хворих дітей.

Що каже головний лікар? 

За роз’ясненнями у ситуації що склалася ми звернулися до директора вінницької обласної дитячої лікарні  Василя Паненко.

— Інформацію по конкретному випадку мені надавати заборонено. Я можу це робити лише за письмовою згодою або вимогою такого. Але по суті скажу, що у нас у кожному структурному підрозділі обладнані санітарні кімнати, які обладнанні відповідно до вимог теплою і гарячою видою за рахунок бойлерів. В багатьох відділеннях є і такі самі палати. Централізованого теплого водопостачання у лікарні немає. Ми розробляли проєкти з забезпеченням установи централізованим теплим водопостачанням, у тому числі і у вигляді альтернативних джерел енергії та нагрівальних станцій. Їхня розробка триває і перебуває на розгляді в обласній державній адміністрації. За собою реалізація подібних проєктів в будь-якому випадку вимагатиме вагомих капіталовкладень.

Головний лікар вінницької обласної дитячої лікарні Василь Паненко

Василь Паненко каже, що ліжковий фонд в лікарні цілком достатній. 

— Питання оновлення ліжкового фонду, зокрема, і для надання допомоги маленьким діткам актуальне. У зв’язку із цим регулярно звертаємося до нашого власника – до обласної Ради. Останнього листа спрямували навіть минулого тижня. В тому числі і до департаменту охорони здоров’я. Для старших діток ми оновили ліжковий фонд на 60-70%. Для маленьких дітей фонд тільки оновлюється – сьогодні це виконано на 20-30%.  Тут також варто зазначити, що в умовах обмеженого фінансування одночасно вирішити всі питання матеріальної і технічної бази неможливо. Сьогодні ж наповнюваність хворими відділень нашої лікарні знаходиться в межах норми. Запас ліжкового фонду в окремих випадках складає від 20 до 50%.

Стосовно медичного персоналу, Василь Паненко каже, що зараз є брак кадрів. 

— У нашій лікарні, як і в кожному медичному закладі, сьогодні бракує медичних сестер. Зарплата середнього медичного персоналу доволі низька і питання з її підвищення стоїть на рівні уряду. З цього місяця має бути підвищена. Разом із тим, щодня у нас на лікуванні перебувають 300-330 пацієнтів і питання доступності з забезпечення необхідних ін’єкцій, внутрішньом’язових чи венозних, не стоїть. Зазначу, що є певні анатомічні особливості пацієнтів, але для ін’єкцій ми можемо в необхідних випадках залучати працівників з інших відділень нашої установи.

Стосовно заїзду приватного транспорту на територію лікарні, Василь Паненко каже:

— Відповідно до паспорту безпеки СБУ, заїзд автомобілів, які не є санітарними чи мають відповідне право за необхідністю доставки кисню та іншого і мають необхідні перепустки – заборонений. Прецедентів, на жаль, вистачило. Згадайте і минулий рік, коли поблизу нашої лікарні згоріла машина. А якби поруч і з нею був чийсь автомобіль чи машина із кисневими балонами? Цей порядок визначений службами уповноваженими ставити нам певні вимоги. При підвозі хворих приватним транспортом ми перепон не вчиняємо, лише контролюємо це уповноваженими працівниками. 

На чиєму боці правда та у чому чия вина у подібних ситуаціях судити самим читачам. Але сподіваємось, у департаменті охорони здоров'я звернуть увагу на недоліки в лікарні. Тому що вочевидь усі, хто сьогодні так чи інакше дотичні до медичної галузі, продовжують залишатися заручникам обставин. Ми ж і надалі реагуватимемо на звернення наших читачів. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (116)
  • Читач31

    Ну то что у нас мед помощь говно это уже давно!!!!! Ни врачей нормальных, толковых и грамотных(набирают только абы кого, даже парашников с улиц) ни условий в больницах для людей ни чего!!!! Зато карманы все успели набить и сидят с отожраными харями!!!!

    Народ, почему Яныка выпхали?? Жизни Европейской захотелось ???? Или кому то батоны его золотые мешали ??? Вот теперь ловите этими батонами в голову
  • AK

    Лікарню дитячу прийшлось будувати наново, тому що будівля нинішнього горе-університету ВФЕУ була просто "подарована" Кучмою корупційними схемами, нинішньому його "ректору". 20 хвилин, ви не хочете про це статтю написати, а не постити всяку ахінею про рейтинг тіктокерів, ютуберів, чи погоду від діденко чи галерею дверей? Ось це мала бути лікарня — зручна, у центрі міста, без парканів, із вертольотними майданчиками, для обслуговування всього подільського регіону.

    AK reply AK

    Поруч з медколеджом та університетом, для зручної практики студентів.
  • Pravdorub

    Мій син був у цій лікарні два раза. Лежав на операції з дружиною, всі два рази нам сподобалися, всі умови для перебування в цій лікарні - супер. Лікарі ввічливі, їжа нормуль, всі операції провели дуже фахово, і абсолютно, наголошую АБСОЛЮТНО, не взяли жодної копійки, врачі від дитини не відходили, і я звичайний таксист, не поліцейський, не прокурор, не суддя. Це було декілька років назад, можливо зараз щось змінилося, не знаю, звинувачувати цю сім'ю ні в чому не буду ☝️

    Читач84 reply Pravdorub

    Копійки ніхто не взяв, це так. А от вимити рук чи підміти дитини в інфекційному дитячому  ковідному відділенні номер 3 теплою водою немає як. Один бойлер на кухні на всі палати.

    Pravdorub reply Pravdorub

    Ми лежали в хірургії 👍
  • Серёга Стасюк

    20мин. проверяйте пожалуйста информацию,а то мне кажется, что статейка проплачено... С таким подходом,вам верить уже и не хочется,если честно.

    AK reply Серёга Стасюк

    Дійсно, ґвалту накрутили. Бувало настільними лампами підсвічують, коли потрібно кровотечу зупинити, а операційна занята, і мобільниками підсвічують, коли світло пропадає, і вену дістають/шукають не одну хвилину. Те, що тут описано — квіточки і чергове ґівно, кинуте на вентилятор проти медиків. Докидались до того, що з/п бомжацька і ніхто працювати не хоче.

    Читач84 reply AK

    Бувало то бувало, але невже це нормально?

    Читач84 reply Серёга Стасюк

    Якщо Вам здається то можете особисто передзвонити в лікарню  і уточнити стосовно умов в 3 інфекційно боксовому ковідному відділенні. Підтверджую ! Ні бойлерів ні теплої води з крану по боксах немає ! Інформація станом на 4 лютого. Є один бойлер на кухні ( звичайно дитині жопу на кухні мити не будеш )

keyboard_arrow_up