Не йдіть до сімейного, а подзвоніть йому. Як вінницькі лікарі реагують на коронавірус

Не йдіть до сімейного, а подзвоніть йому. Як вінницькі лікарі реагують на коронавірус
  • Одразу звертатися до сімейного лікаря, закликають в Міністерстві охорони здоров'я України.
  • В якому режимі зараз працюють вінницькі сімейні амбулаторії?
  • Журналіст 20minut.ua запитала у лікаря загальної медицини, хто під час епідемії коронавірусу виконує функції санстанції і хто рятуватиме у разі захворювання?

Колись державна санітарно-епідеміологічна служба України у разі виникнення епідемій створювала план заходів і давала рекомендації, як діяти у екстрених ситуаціях. Після того, як СЕС припинила своє існування, її функції почали виконувати сімейні лікарі, тобто колишні педіатри. 

От і зараз, в період епідемії коронавірусу, Міністерство охорони здоров'я радить негайно звертатися саме у сімейну амбулаторію.

Ми так і зробили: звернулися із запитаннями у Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 Вінниці до лікаря загальної медицини із 25-річним стажем — Юрія Таранухи. І ось що він нам розповів про роботу сімейних лікарів в сьогоднішніх умовах. 

Відео дня

Сімейний лікар Юрій Тарануха

До кого звертатися, якщо виникла підозра захворювання на коронавірус?

— Якщо у вас виникли такі симптоми: кашель, підвищена температура, утруднене дихання, а також якщо ви протягом останніх 14 днів відвідували країну, в якій спостерігається спалах коронавірусу краще не приходити в лікарню. Телефонуйте сімейному лікарю, на швидку за номером 103, чи на гарячу лінію Цілодобової варти 15-60.

Якщо ви телефоном звернулися до сімейного лікаря, ви маєте повідомити про свій стан та описати симптоми. Спеціаліст збере усі потрібні дані, проаналізує їх і розкаже, що потрібно робити. Якщо є підстави вважати, що це саме коронавірус — надішле екстрене повідомлення про цей випадок у спеціальні служби. Тоді до хворого відішлють обладнану бригаду швидкої у спеціальному захисті.

У зв'язку з епідемією коронавірусу, пацієнти з признаками ГРВІ  так само йдуть  на прийом чи частіше викликають вас додому?

— У сімейних амбулаторіях відмінили День здорової дитини та стаціонарне лікування. Загалом, прийом хворих в амбулаторії проводиться у штатному режимі. Тобто, люди з недугами так само звертаються до сімейного лікаря, викликають його додому. Якщо до нас прийде хворий з пневмонією чи грипом, або якщо у нього симптоми схожі на симптоми коронавірусу — ми оглядатимемо його у захисних костюмах. Наша амбулаторія забезпечена засобами індивідуального захисту і тестами для грипу. Тестів для коронавірусу поки немає. Надавати консультації, оглядати хворих із небезпечними симптомами на дому сімейні лікарі теж будуть. У разі підозри на коронавірус  вони повинні викликати спецбригаду і залишитися з хворим, поки швидка не госпіталізує його. В нашій амбулаторії хворих із симптомами коронавірусу зафіксовано не було.

Чому хворим із симптомами коронавірусу не рекомендують йти у лікарню?

— Бо це призведе до поширення вірусу і збільшення кількості хворих. Припустимо, що хворий на коронавірус самостійно поїде в лікарню: він вийде на вулицю, сяде у громадський транспорт, прийде у поліклініку та буде спілкуватись з лікарем. За цей шлях він контактує з великою кількістю людей, і це сприятливі умови для передачі вірусу. В усьому світі працюють саме над зменшенням поширення коронавірусної інфекції. Для цього і спрямований карантин, бо спрогнозувати, як буде поширюватись вірус далі, — важко. У лікарнях також може перебувати багато людей із груп ризику.

Найголовніше — самоізолюватись: не гуляти, не ходити за покупками, не впускати гостей та не контактувати з людьми.

Хто у зоні ризику?

— Коронавірус для молодих і здорових людей не становить великої загрози. У зоні ризику ті, кому за 60. Набагато важче хворобу переносять літні люди та люди із хронічними захворюваннями: з онкологією, хронічними гіпертензіями, ураженнями організму та імунної системи. Для цих категорій людей коронавірусна інфекція часто призводить до смерті. Тому дуже важливо не поширювати вірус і дотримуватись правил профілактики: мити руки з милом, обробляти антисептиками, уникати скупчень людей, одягати маски у разі виникнення симптомів, не чіпати брудними руками обличчя.

Чи спостерігається паніка серед ваших пацієнтів?

— Паніки особливої нема, але серйозного відношення людей до пандемії теж не бачу. Дітей відправили на карантин. Але вони не сидять дома, а гуляють по вулицях. Це саме стосується літніх людей, які у зоні ризику — їм теж варто не відвідувати людні місця.

Нас, як фахівців, також турбує зворотній бік хвороби. А саме, як нечисті на руку люди намагаються заробити на здоров'ї земляків. Вибачте, упаковка масок 50 штук за ціною 1200 гривень — це занадто. Тобто хворіти, це не лише небезпечно, але й дорого. Бережіть себе та оточуючих!


Читайте також:

Засідання комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій (ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ) 

Брифінг щодо заходів на Вінниччині через епідемію коронавірусу (ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (33)
  • Людмила Мацюк

    Коли в Вінниці запрацювала сімeйна мeдицина?Ух,ти.
  • Галина

    Симейный. Ликарь. Не. Приходыть. 200.метрив.вид.здр.пункту.на.выклык.говорыть.прышлить.машину.цэ.було.ще.до.короно.вируса.а.зараз.зовсим.не.прийде.а.бабушке.было.91.год.от.вам.и.симейный.ликарь
  • Olga Fedinchyk

    Як гарно пишите,а на справді все не так.Лікар нехоче розмовляти по моб.
  • Dina Kubrak

    Читайте уважно декларацію ,яку Ви підписали з сімейним лікарем, там вказаний мобільний номер !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up