Навіщо багато пити? Простий і дешевий рецепт для гарної шкіри та здоров'я

Навіщо багато пити? Простий і дешевий рецепт для гарної шкіри та здоров'я
Є такий жарт: як три літри вина за годину випити — то це без проблем. А як півтора літра води за добу — то це ми не можемо, це нам не лізе. Щодня наш організм втрачає майже три літри води. Якщо не поповнювати його запаси, настає зневоднення

Людина сорока років і з вагою 65-70 кілограмів “носить” у собі майже сорок літрів води. Двадцять п'ять з них — всередині клітин, які завдяки цій воді “їдять”, дихають і виконують свої функції. З води на 75% складається і мозок. А от найменше рідини в жировій тканині — 12%, і в кістках — 20%.
Чай та кава не рахуються?
Перша рекомендація лікарів, коли ви хворієте, особливо з високою температурою — пити багато рідини. Мається на увазі не тільки води, а й компотів, чаю, відварів трав. Пити не менше двох літрів чистої води на добу — гарна звичка і на кожний день, та навряд чи більшість вінничан її притримується.
Хтось тішить себе думкою, що, випиваючи протягом робочого дня сімнадцять чашок чаю чи кави, він підтримує в організмі потрібний водний баланс. Насправді ж чай, кава та соки не поповнять запаси рідини так ефективно, як це зробить звичайна вода. Бажано, негазована. Прихильно ставляться лікарі до перших страв — якщо ви щодня їсте суп на обід, то можете собі дозволити випити на півлітра менше води.
Жінкам потрібно більше води на один кілограм маси тіла - через особливості будови сечостатевої системи. Її потрібно добре “промивати”, щоб запобігти цистіту та іншим інфекційним захворюванням.


Формула води
Перепити води можливо, але для цього треба дуже постаратися - влити в себе п'ять-сім літрів рідини. Здорові нирки здатні перепустити до двадцяти літрів води за добу. Але стільки нам не потрібно. Мова йде про те, щоб хоча б випивати свою норму.
Якщо ви дуже переживаєте, аби не перебрати з водою, то можете скористатися формулою: дорослій людині потрібно 35-40 мл води на кожний кілограм ваги. Тому, якщо у вас 60 кілограм ваги, то ваша норма — майже два з половиною літри води на добу. Але якщо ви маєте кілограм п'ятдесят і випили два-три літри води, то нічого страшного з вами не станеться.
Еліна Скорюкова, лікар-терапевт медичного центру “Альтамедика”
- Правильне пиття води починається вранці. Щоб шлунок швидше “прокинувся”, корисно випити склянку одразу ж після пробудження, натщесерце. Це сприяє виведенню з організму накопичених за ніч шлаків і токсинів. Протягом дня потрібно пити при перших ознаках зневоднення, особливо коли на вулиці спека і тіло інтенсивно втрачає вологу. Пити воду слід не пізніше, ніж за годину до їжі. Пити каву або чай відразу після їжі не варто - потрібно дати час шлунковому соку розщепити їжу.
Вода завжди повинна бути з собою - хоча б півлітрова пляшка. Пити необхідно маленькими ковтками. Добову норму можна розділити на три частини: до 12 дня, з 12 до 16, з 16 до вечора. За годину до сну треба також випити склянку води.
При порушенні водного балансу в той чи інший бік наступають зміни аж до серйозних порушень процесу життєдіяльності. При недостатньому надходженні в організм води падає вага тіла, збільшується в'язкість крові і при цьому порушується постачання тканин киснем і енергією. Також підвищується температура тіла, частішають пульс і дихання, погіршується  працездатність.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 Вінницька громада передала військовим три пікапи, 60 FPV-дронів і шість Mavic 3T photo_camera 12:31 Спершу передали на фронт 11 дронів, а потім — 184 паски. У «Карамельної банди» зі Жмеринки новий збір 12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera Від читача 08:29 Укртелеком підвів підсумки першого кварталу 2024 року 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera 09:17 Минулої ночі сили ППО знищили 12 ворожих безпілотників над Україною 09:00 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 08:17 В Україні відзначають День піхоти ЗСУ. Історія, заборони та прикмети 6 травня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up