На Землю насувається потужна магнітна буря червоного рівня. До чого готуватися?

На Землю насувається потужна магнітна буря червоного рівня. До чого готуватися?
  • Вчора, 28 жотвня, стався найбільший в цьому році спалах в області Сонця, що зараз майже точно навпроти нашої планети.
  • Завтра попереджують про магнінту бурю. Удар, за словами експертів, буде нанесений з максимальною силою.

Завтра, 30 жовтня, очікується потужний магнітний сплеск, повідомляють фахівці Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця ФІАН.

— Один із найбільших, а, можливо, найбільший за останні роки сплеск сонячної активності відбувається нині на нашій зірці. Минулої доби, 28 жовтня 2021 року, на Сонці зареєстровано 14 спалахів, у тому числі два спалахи класу M (сильні) і один спалах максимального класу X (особливо сильний). Практично всі події відбулися на одній локальній ділянці Сонця, в активній області з номером 2887, де напередодні були зареєстровані потужні викиди магнітних полів та утворення значної, близько 30, сонячних плям. Саме магнітні поля, які формуються у глибинах Сонця, а потім викидаються на його поверхню, є головним паливом для сонячної активності. З цієї причини зростання активності Сонця очікувалося ще напередодні, однак і його потужність і швидкість виявилися зовсім несподіваними, — зазначають експерти.

Екстремально сильний спалах

Найбільший спалах вчорашнього дня класифікований як X1.0, тобто відноситься до нижньої межі класу X.

Відео дня

— Екстремально сильними вважаються спалахи, починаючи з балу X10, тобто в 10 разів більш потужні. Разом з тим, Сонце зараз знаходиться поблизу нижньої точки сонячного циклу, і виробляти екстремально великі спалахи, в принципі, не здатне. На цьому тлі спалах, що стався, є незвичайно великим. Щоб оцінити неординарність того, що відбувається, можна помітити, що за останні 4 роки, з 2018 року, на Сонці зареєстровано лише два спалахи класу X, включаючи сьогоднішній. Усі інші події мали нижчі бали, — йдеться у повідомленні.

Оцінка впливу на Землю з боку подій, що відбуваються, показує в даному випадку неминучість майже максимального удару, який здатна завдати спалаху такої сили. Насамперед, спалах стався в області Сонця, що зараз майже точно навпроти нашої планети. В результаті, сонячний удар буде нанесений з максимальною силою, а пройде не дотичною, як це найчастіше буває. Крім того, космічні коронографи ще вчора зареєстрували викинуті із Сонця хмари плазми, що рухаються у бік Землі. Знову ж таки, ще з учорашнього вечора космічні інструменти почали масово реєструвати потоки частинок, викинутих Сонцем і вже досягли орбіти Землі та бомбують атмосферу.

Завтра прогнозують основний удар

Основний удар по Землі доведеться, коли сюди дістануться плазмові хмари, що містять основну кінетичну енергію сонячного вибуху. Очікується, що перший контакт магнітного поля Землі з плазмою, яка ще напередодні була частиною сонячної атмосфери, відбудеться приблизно о 10-й ранку за московським часом 30 жовтня. Швидкість хмари становить близько 800 км за секунду, і її удар по Землі повинен запустити великі магнітні бурі планетарного масштабу.

Після цього, Земля опиниться всередині хмари приблизно на 1.5-2 доби, протягом яких, ймовірно, відчуватиме майже безперервні геомагнітні збурення різної інтенсивності. За попередніми оцінками пікові значення коливань відповідатимуть магнітним бурям рівня 3 за 5-бальною шкалою. Якщо це так, то за сукупністю сили та тривалості магнітні бурі стануть найбільшими за останні кілька років.

Наслідки магнітного удару

З погляду на техніку, при подіях такої сили може бути необхідна корекція напруги в енергетичних системах, можливі помилкові спрацьовування захисту. В галузі космічної техніки, можливе накопичення поверхневого заряду на елементах космічних апаратів; реєструється збільшення зносу апарату з орбіти. Можливі перерви у супутниковій навігації та проблеми низькочастотної радіонавігації, а також переривання ВЧ радіозв'язку. Кільце полярних сяйв найближчими днями може опуститися до широт 55-60 градусів.

Подальший розвиток подій на Сонці передбачити зараз неможливо. Якщо викиди магнітного поля в центрі активності, що сформувався, припиняться, то накопичену на даний момент енергію Сонце спалить протягом доби, після чого активність повернеться до норми. В іншому випадку активність може продовжити наростати. У будь-якому випадку, однак, обертання Сонця зараз веде цей центр від Землі до західного краю Сонця. Навіть у разі продовження зростання активності, на початок наступного тижня ця область піде так далеко, що майже втратить можливість впливати на Землю. У цьому випадку навіть великі вибухи, що продовжуються, не призведуть до нових подій на Землі.

 

Читайте також:

У цей день вітайте Олексіїв. Історія, традиція та забобони 29 жовтня

Антирекорд по СOVID: в Україні +26 870 випадків за добу. Скільки на Вінниччині?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vasyl Lysenko

    А до чого ви приплели отой "московський час"? Ви хто::московські воші чи  українські гниди?
  • vik n

    Плювати.гловне Ковыд19 вакцинация узурпация.и омериканськый бюнжэт спасиння його.

keyboard_arrow_up