Млинець. Маленьке сонечко у вас на сковорідці

Млинець. Маленьке сонечко у вас на сковорідці
Ця прадавня страва з давніх давен вважалася суто обрядовою. У звичайні дні млинці не їли, як ми тепер не їмо щодня кутю чи паску. Та сьогодні вони є окрасою й святкового столу, і улюбленою смакотою у повсякдень

Назва «млинець» має явний зв'язок з давньослов'янським і таким знайомим словом «млин» і означає - випечений з меленого зерна. Історія появи млинців починається з давнини. Вчені кивають то в бік Китаю, то на Єгипет. Найстаріший рецепт їх приготування, записаний англійською, датується XV століттям. У будь-якій кухні світу є  млинці: у Франції - крепе, в Німеччині - пфанкухн, в Голландії - панкейкс. І усі їх вважають своїми, і ми, українці, так само. Сонце всім світить однаково, а млинець - і є символ сонця, ясних днів, гарних врожаїв, ладних шлюбів і здорових дітей.

“Золоті сузір'я, підрум'янені на амброзійному вогні Епікура” - це, між іншим, О Генрі писав про млинці. У кожній країні їх готують зі своїми національними особливостями: англійці додають в них ель і солодове борошно, мексиканці їдять їх з квасолею або м'ясом і обов'язково присмачують томатним соусом, а жителі США називають млинцями великі оладки.

Процес приготування млинців раніше був справжнім таїнством, священнодійством. Тепер немає жодних секретів - понад 800 рецептів млинців на дріжджах та без, на кефірі, на сметані, на заквасці, на пиві, ажурні, гречані, шоколадні, медові… Ви ще тут, чи вже розводите тісто? 

Відео дня
> Коментар експерта

Максим Зюзюка (34)

шеф-кухар корчми «Хуторок»

- Рецептів млинців існує безліч, однак зміст їх єдиний: рідке тісто розтікається по розпеченій сковороді й за хвилину-дві ароматний млинець готовий. Але готувати їх не так просто, як здається, це дійсно мистецтво, що таїть у собі масу секретів. Потрібно не просто приготувати правильне тісто, але й знати, як, коли й скільки його налити на сковороду, коли перевернути і як зняти млинець таким чином, щоб він не був зім'ятим.

Млинці з подвійною начинкою

Інгредієнти

гарбуз 250 г

шпинат 100 г

молоко 200 г

вода 100 г

борошно 300 г

цукор 2 ч. ложки

олія оливкова 2 ст. ложки

яйця курячі 2 шт.

гриби (для начинки) 300 г

цибуля-порей

мускатний горіх щіпка

масло вершкове 1 ст. ложка

сіль

перець чорний мелений

Спосіб приготування

1.Замішуємо тісто на млинці: розділяємо порівну молоко, воду, муку, яйця, цукор. 

2.До однієї частини суміші додаємо відварений шпинат, збиваємо його блендером і замішуємо тісто, після цього додаємо щіпку солі і цукру. 

3.До другої частини тіста додаємо відварене пюре гарбуза, перетерте через сито, і після цього смажимо млинчики. 

4.Для начинки обсмажуємо порей на олії і додаємо масло. Коли порей пом'якшає, викладаємо гриби. Обсмажуємо до готовності, додаємо сіль, перець, мускатний горіх. 5.Викладаємо в млинці.

Млинці "Мереживна пінка"

інгредієнти:

2 яйця

3 ст.л. цукру

1ч.л. ванільного цукру

100 мл горілки

0,5 ч.л. солі

1 л кефіру жирністю 1%

борошно

1 ч.л. соди

3 ст.л. раст. масла

Рецепт:

1. Яйця збиваємо з цукром у піну. Додаємо ванільний цукор, горілку, сіль і ще раз збиваємо.

2. Додаємо кефір, перемішуємо.

3. Просіяне борошно поступово всипаємо в суміш до тих пір, поки тісто не придбає консистенцію густої сметани.

4. Додаємо в тісто гашену оцтом соду і рослинне масло. Перемішуємо і залишаємо на 20 хв.

Потім, збиваючи тісто, поступово вливаємо окріп, поки тісто не стане нагадувати рідку сметану.

5. Рослинну олію розігріваємо у сковороді. Черпаком наливаємо трохи тіста, круговими рухами розрівнюємо його по всій сковороді. Випікаємо. Перевертаємо млинець на іншу сторону і печемо ще 30 сек. 

6.Спекти всі млинці. Кожен млинець злегка змастити вершковим маслом, присипати цукровим піском. Згорнути в чотири рази. Скласти млинці в каструлю, зверху посипати 2 ст.л. цукру і покласти 100 гр вершкового масла. Щільно накрити кришкою і поставити в теплу духовку на 15 хвилин.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous
    О,Галя з'явилася! Де це ти пропадала,сонечко? (:smile:)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Хлороформ, амоній і залізо знайшли у воді жителів Вінницького регіону 20:23 Від ринку Каліча до Муніципального: історія Вінницьких базарів у фото та фактах photo_camera 20:02 Заборонений лівий: на Хмельницькому шосе встановили обмежувальні стовпчики 19:19 Плавання, гандбол і не тільки: що доступно дітям і дорослим у спорткомплексі «Аква-Він» Від читача 13:08 Поліцейські екстрадували організатора злочинної групи паліїв, який переховувався за кордоном 19:02 В центрі міста з’явиться окрема смуга для громадського транспорту. ОПИТУВАННЯ 18:03 Масове отруєння в Калинівці: після шаурми в лікарні опинилося 25 людей, серед них семеро дітей 17:45 Троє дітей без даху над головою: у Крушинівці дрон знищив будинок родини 17:12 «Щоб не робив, бачу пораненого сина»... 14 дронів з іменами Героїв полетіли до бійців «Азову» 16:18 У Вінниці завершують реконструкцію Соборної. Тролейбуси змінять графік руху 15:34 Керівницю «Вінницязеленбуд» внесли до реєстру корупціонерів. Хто тепер керує підприємством? 14:52 У сервісному центрі Вінниці вперше зареєстрували гірничого велетня. Спецтехніка отримала номер 00001 14:24 У Вінниці планують відкрити нові заклади освіти. Де та які саме? 14:08 Липневі тури від Офісу туризму: музей трамвая, пошуки дзену і смарагдова вода чекають на вінничан 12:54 Вінницьку прокуратуру очолив Олег Ткаленко — прокурор з мільйонними статками 12:02 Героя України Максима Устименка, який загинув у бою на F-16, чекали вдома на Вінниччині photo_camera 11:06 У Вінниці врятували жінку з раком і тяжкою хворобою серця. Медики провели комбіновану операцію 10:40 Де замовити смачний торт, печиво та інші солодощі у Вінниці (партнерський проєкт) 10:08 Поліцейський зробив пропозицію випускниці просто на сцені медуніверситету play_circle_filled 09:46 Оперативна інформація для вінничан: де і чому не буде світла та води 1 липня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up