Млинець. Маленьке сонечко у вас на сковорідці

Млинець. Маленьке сонечко у вас на сковорідці
Ця прадавня страва з давніх давен вважалася суто обрядовою. У звичайні дні млинці не їли, як ми тепер не їмо щодня кутю чи паску. Та сьогодні вони є окрасою й святкового столу, і улюбленою смакотою у повсякдень

Назва «млинець» має явний зв'язок з давньослов'янським і таким знайомим словом «млин» і означає - випечений з меленого зерна. Історія появи млинців починається з давнини. Вчені кивають то в бік Китаю, то на Єгипет. Найстаріший рецепт їх приготування, записаний англійською, датується XV століттям. У будь-якій кухні світу є  млинці: у Франції - крепе, в Німеччині - пфанкухн, в Голландії - панкейкс. І усі їх вважають своїми, і ми, українці, так само. Сонце всім світить однаково, а млинець - і є символ сонця, ясних днів, гарних врожаїв, ладних шлюбів і здорових дітей.

“Золоті сузір'я, підрум'янені на амброзійному вогні Епікура” - це, між іншим, О Генрі писав про млинці. У кожній країні їх готують зі своїми національними особливостями: англійці додають в них ель і солодове борошно, мексиканці їдять їх з квасолею або м'ясом і обов'язково присмачують томатним соусом, а жителі США називають млинцями великі оладки.

Процес приготування млинців раніше був справжнім таїнством, священнодійством. Тепер немає жодних секретів - понад 800 рецептів млинців на дріжджах та без, на кефірі, на сметані, на заквасці, на пиві, ажурні, гречані, шоколадні, медові… Ви ще тут, чи вже розводите тісто? 

Відео дня
> Коментар експерта

Максим Зюзюка (34)

шеф-кухар корчми «Хуторок»

- Рецептів млинців існує безліч, однак зміст їх єдиний: рідке тісто розтікається по розпеченій сковороді й за хвилину-дві ароматний млинець готовий. Але готувати їх не так просто, як здається, це дійсно мистецтво, що таїть у собі масу секретів. Потрібно не просто приготувати правильне тісто, але й знати, як, коли й скільки його налити на сковороду, коли перевернути і як зняти млинець таким чином, щоб він не був зім'ятим.

Млинці з подвійною начинкою

Інгредієнти

гарбуз 250 г

шпинат 100 г

молоко 200 г

вода 100 г

борошно 300 г

цукор 2 ч. ложки

олія оливкова 2 ст. ложки

яйця курячі 2 шт.

гриби (для начинки) 300 г

цибуля-порей

мускатний горіх щіпка

масло вершкове 1 ст. ложка

сіль

перець чорний мелений

Спосіб приготування

1.Замішуємо тісто на млинці: розділяємо порівну молоко, воду, муку, яйця, цукор. 

2.До однієї частини суміші додаємо відварений шпинат, збиваємо його блендером і замішуємо тісто, після цього додаємо щіпку солі і цукру. 

3.До другої частини тіста додаємо відварене пюре гарбуза, перетерте через сито, і після цього смажимо млинчики. 

4.Для начинки обсмажуємо порей на олії і додаємо масло. Коли порей пом'якшає, викладаємо гриби. Обсмажуємо до готовності, додаємо сіль, перець, мускатний горіх. 5.Викладаємо в млинці.

Млинці "Мереживна пінка"

інгредієнти:

2 яйця

3 ст.л. цукру

1ч.л. ванільного цукру

100 мл горілки

0,5 ч.л. солі

1 л кефіру жирністю 1%

борошно

1 ч.л. соди

3 ст.л. раст. масла

Рецепт:

1. Яйця збиваємо з цукром у піну. Додаємо ванільний цукор, горілку, сіль і ще раз збиваємо.

2. Додаємо кефір, перемішуємо.

3. Просіяне борошно поступово всипаємо в суміш до тих пір, поки тісто не придбає консистенцію густої сметани.

4. Додаємо в тісто гашену оцтом соду і рослинне масло. Перемішуємо і залишаємо на 20 хв.

Потім, збиваючи тісто, поступово вливаємо окріп, поки тісто не стане нагадувати рідку сметану.

5. Рослинну олію розігріваємо у сковороді. Черпаком наливаємо трохи тіста, круговими рухами розрівнюємо його по всій сковороді. Випікаємо. Перевертаємо млинець на іншу сторону і печемо ще 30 сек. 

6.Спекти всі млинці. Кожен млинець злегка змастити вершковим маслом, присипати цукровим піском. Згорнути в чотири рази. Скласти млинці в каструлю, зверху посипати 2 ст.л. цукру і покласти 100 гр вершкового масла. Щільно накрити кришкою і поставити в теплу духовку на 15 хвилин.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous
    О,Галя з'явилася! Де це ти пропадала,сонечко? (:smile:)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:52 Оперативна інформація для вінничан: де і чому не буде світла та води 11 липня 08:35 Кращі меблеві магазини Вінниці: де купити сучасні, стильні та якісні меблі (партнерський проєкт) 08:34 Вітаємо Ольгу та Олену. Свято, іменини, заборони та прикмети 11 липня 08:09 Вінниця прощається з Героєм: загинув 57-річний майор поліції Володимир Петрусян photo_camera Від читача 15:10 Кінологічний центр — не розкіш, а потреба! 21:01 Від заробітку до в'язниці: у Хмільнику викрили двох наркоторговців photo_camera 20:12 У Жмеринці п'яний водій пропонував поліції хабар у 20 000 гривень 19:23 Як засмагати безпечно для здоров'я? Взяли рекомендації у дерматолога 19:01 Дві людини захворіли на лептоспіроз цього року на Вінниччині. Що це за інфекція? 18:35 Де мають гратися наші діти, якщо дитячі майданчики занедбані? play_circle_filled 18:08 Пухлина вагою п’ять кілограмів: у «Пироговці» провели складну операцію photo_camera 17:27 «Я всіх вас тут уб’ю!» Гвардієць накрив собою гранату у вагоні поїзда — війна однакова і вчора, і нині 17:10 Макіяж, який не змивається: переваги перманентного макіяжу для сучасних жінок (партнерський проєкт) 17:07 Пропагандувала навіть у судовій залі. Вінничанка отримала строк за виправдання агресії рф 16:37 Пʼяний за кермом не основна загроза. Як судять за ДТП із потерпілими та загиблими? 16:06 Штучна шкіра та новий досвід: Вінницький опіковий центр поглиблює співпрацю з Тайванем photo_camera 15:06 Мартинівка отримала власне бомбосховище на майже 170 квадратів photo_camera 14:02 Буревій пройшов на Вінниччині. Надзвичайники виїжджали прибирати повалені дерева photo_camera 13:13 У Вінниці вшанували 16 медиків, які загинули на війні photo_camera 12:02 Мінісенсація у Подільському зоопарку — вперше народилася патагонська мара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up