Млинець. Маленьке сонечко у вас на сковорідці

Млинець. Маленьке сонечко у вас на сковорідці
Ця прадавня страва з давніх давен вважалася суто обрядовою. У звичайні дні млинці не їли, як ми тепер не їмо щодня кутю чи паску. Та сьогодні вони є окрасою й святкового столу, і улюбленою смакотою у повсякдень

Назва «млинець» має явний зв'язок з давньослов'янським і таким знайомим словом «млин» і означає - випечений з меленого зерна. Історія появи млинців починається з давнини. Вчені кивають то в бік Китаю, то на Єгипет. Найстаріший рецепт їх приготування, записаний англійською, датується XV століттям. У будь-якій кухні світу є  млинці: у Франції - крепе, в Німеччині - пфанкухн, в Голландії - панкейкс. І усі їх вважають своїми, і ми, українці, так само. Сонце всім світить однаково, а млинець - і є символ сонця, ясних днів, гарних врожаїв, ладних шлюбів і здорових дітей.

“Золоті сузір'я, підрум'янені на амброзійному вогні Епікура” - це, між іншим, О Генрі писав про млинці. У кожній країні їх готують зі своїми національними особливостями: англійці додають в них ель і солодове борошно, мексиканці їдять їх з квасолею або м'ясом і обов'язково присмачують томатним соусом, а жителі США називають млинцями великі оладки.

Процес приготування млинців раніше був справжнім таїнством, священнодійством. Тепер немає жодних секретів - понад 800 рецептів млинців на дріжджах та без, на кефірі, на сметані, на заквасці, на пиві, ажурні, гречані, шоколадні, медові… Ви ще тут, чи вже розводите тісто? 

Відео дня
> Коментар експерта

Максим Зюзюка (34)

шеф-кухар корчми «Хуторок»

- Рецептів млинців існує безліч, однак зміст їх єдиний: рідке тісто розтікається по розпеченій сковороді й за хвилину-дві ароматний млинець готовий. Але готувати їх не так просто, як здається, це дійсно мистецтво, що таїть у собі масу секретів. Потрібно не просто приготувати правильне тісто, але й знати, як, коли й скільки його налити на сковороду, коли перевернути і як зняти млинець таким чином, щоб він не був зім'ятим.

Млинці з подвійною начинкою

Інгредієнти

гарбуз 250 г

шпинат 100 г

молоко 200 г

вода 100 г

борошно 300 г

цукор 2 ч. ложки

олія оливкова 2 ст. ложки

яйця курячі 2 шт.

гриби (для начинки) 300 г

цибуля-порей

мускатний горіх щіпка

масло вершкове 1 ст. ложка

сіль

перець чорний мелений

Спосіб приготування

1.Замішуємо тісто на млинці: розділяємо порівну молоко, воду, муку, яйця, цукор. 

2.До однієї частини суміші додаємо відварений шпинат, збиваємо його блендером і замішуємо тісто, після цього додаємо щіпку солі і цукру. 

3.До другої частини тіста додаємо відварене пюре гарбуза, перетерте через сито, і після цього смажимо млинчики. 

4.Для начинки обсмажуємо порей на олії і додаємо масло. Коли порей пом'якшає, викладаємо гриби. Обсмажуємо до готовності, додаємо сіль, перець, мускатний горіх. 5.Викладаємо в млинці.

Млинці "Мереживна пінка"

інгредієнти:

2 яйця

3 ст.л. цукру

1ч.л. ванільного цукру

100 мл горілки

0,5 ч.л. солі

1 л кефіру жирністю 1%

борошно

1 ч.л. соди

3 ст.л. раст. масла

Рецепт:

1. Яйця збиваємо з цукром у піну. Додаємо ванільний цукор, горілку, сіль і ще раз збиваємо.

2. Додаємо кефір, перемішуємо.

3. Просіяне борошно поступово всипаємо в суміш до тих пір, поки тісто не придбає консистенцію густої сметани.

4. Додаємо в тісто гашену оцтом соду і рослинне масло. Перемішуємо і залишаємо на 20 хв.

Потім, збиваючи тісто, поступово вливаємо окріп, поки тісто не стане нагадувати рідку сметану.

5. Рослинну олію розігріваємо у сковороді. Черпаком наливаємо трохи тіста, круговими рухами розрівнюємо його по всій сковороді. Випікаємо. Перевертаємо млинець на іншу сторону і печемо ще 30 сек. 

6.Спекти всі млинці. Кожен млинець злегка змастити вершковим маслом, присипати цукровим піском. Згорнути в чотири рази. Скласти млинці в каструлю, зверху посипати 2 ст.л. цукру і покласти 100 гр вершкового масла. Щільно накрити кришкою і поставити в теплу духовку на 15 хвилин.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    О,Галя з'явилася! Де це ти пропадала,сонечко? (:smile:)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up