Назва «млинець» має явний зв'язок з давньослов'янським і таким знайомим словом «млин» і означає - випечений з меленого зерна. Історія появи млинців починається з давнини. Вчені кивають то в бік Китаю, то на Єгипет. Найстаріший рецепт їх приготування, записаний англійською, датується XV століттям. У будь-якій кухні світу є млинці: у Франції - крепе, в Німеччині - пфанкухн, в Голландії - панкейкс. І усі їх вважають своїми, і ми, українці, так само. Сонце всім світить однаково, а млинець - і є символ сонця, ясних днів, гарних врожаїв, ладних шлюбів і здорових дітей.
“Золоті сузір'я, підрум'янені на амброзійному вогні Епікура” - це, між іншим, О Генрі писав про млинці. У кожній країні їх готують зі своїми національними особливостями: англійці додають в них ель і солодове борошно, мексиканці їдять їх з квасолею або м'ясом і обов'язково присмачують томатним соусом, а жителі США називають млинцями великі оладки.
Процес приготування млинців раніше був справжнім таїнством, священнодійством. Тепер немає жодних секретів - понад 800 рецептів млинців на дріжджах та без, на кефірі, на сметані, на заквасці, на пиві, ажурні, гречані, шоколадні, медові… Ви ще тут, чи вже розводите тісто?
Максим Зюзюка (34)
шеф-кухар корчми «Хуторок»
- Рецептів млинців існує безліч, однак зміст їх єдиний: рідке тісто розтікається по розпеченій сковороді й за хвилину-дві ароматний млинець готовий. Але готувати їх не так просто, як здається, це дійсно мистецтво, що таїть у собі масу секретів. Потрібно не просто приготувати правильне тісто, але й знати, як, коли й скільки його налити на сковороду, коли перевернути і як зняти млинець таким чином, щоб він не був зім'ятим.
Млинці з подвійною начинкою
Інгредієнти
гарбуз 250 г
шпинат 100 г
молоко 200 г
вода 100 г
борошно 300 г
цукор 2 ч. ложки
олія оливкова 2 ст. ложки
яйця курячі 2 шт.
гриби (для начинки) 300 г
цибуля-порей
мускатний горіх щіпка
масло вершкове 1 ст. ложка
сіль
перець чорний мелений
Спосіб приготування
1.Замішуємо тісто на млинці: розділяємо порівну молоко, воду, муку, яйця, цукор.
2.До однієї частини суміші додаємо відварений шпинат, збиваємо його блендером і замішуємо тісто, після цього додаємо щіпку солі і цукру.
3.До другої частини тіста додаємо відварене пюре гарбуза, перетерте через сито, і після цього смажимо млинчики.
4.Для начинки обсмажуємо порей на олії і додаємо масло. Коли порей пом'якшає, викладаємо гриби. Обсмажуємо до готовності, додаємо сіль, перець, мускатний горіх. 5.Викладаємо в млинці.
Млинці "Мереживна пінка"
інгредієнти:
2 яйця
3 ст.л. цукру
1ч.л. ванільного цукру
100 мл горілки
0,5 ч.л. солі
1 л кефіру жирністю 1%
борошно
1 ч.л. соди
3 ст.л. раст. масла
Рецепт:
1. Яйця збиваємо з цукром у піну. Додаємо ванільний цукор, горілку, сіль і ще раз збиваємо.
2. Додаємо кефір, перемішуємо.
3. Просіяне борошно поступово всипаємо в суміш до тих пір, поки тісто не придбає консистенцію густої сметани.
4. Додаємо в тісто гашену оцтом соду і рослинне масло. Перемішуємо і залишаємо на 20 хв.
Потім, збиваючи тісто, поступово вливаємо окріп, поки тісто не стане нагадувати рідку сметану.
5. Рослинну олію розігріваємо у сковороді. Черпаком наливаємо трохи тіста, круговими рухами розрівнюємо його по всій сковороді. Випікаємо. Перевертаємо млинець на іншу сторону і печемо ще 30 сек.
6.Спекти всі млинці. Кожен млинець злегка змастити вершковим маслом, присипати цукровим піском. Згорнути в чотири рази. Скласти млинці в каструлю, зверху посипати 2 ст.л. цукру і покласти 100 гр вершкового масла. Щільно накрити кришкою і поставити в теплу духовку на 15 хвилин.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 18 від 30 квітня 2025
Читати номер