Медовий чак-чак - страва для шейха та його гарема

Медовий чак-чак - страва для шейха та його гарема
Медова гірка, чак-чак, шек-шек - все це назви одного й того ж східного торта, страви солодкої і дуже ситної. Не варто готувати цього десерту багато - не помітите, як зайві сантиметри з’являться на вашій талії

Хочеться солоденького. І не просто “пєчєнькі”, а чогось казково смачного. Ось вам зовсім неземний татарський тортик - чак-чак . Татари і башкири вважають цей десерт своєю національною стравою. Хоча готується чак-чак приблизно однаково у всіх народів, єдина відмінність - форма виробів з тіста, які складають основу страви.

З тіста для чак-чака можна сформувати кульки, джгутики, порізати у вигляді локшини або вермішелі тощо. Як виглядатиме тортик і що його прикрашатиме - може дуже відрізнятися. Наприклад, у вигляді торта, як «Панчо», «Графські руїни», «Мурашник», або просто викладена на блюді у вигляді квадрата чи прямокутника.

Чак-чак простий і для приготування  вимагає мінімум продуктів. Беремо курячі яйця, пшеничне борошно, ложку коньяку, масло, мед і цукор. Усі ці продукти завжди знайдуться на кухні. А ось з часом складніше. Щоб виробити тоненькі смужечки, нарізати і підсмажити їх, потрібно щонайменше півтори години вільного часу.

Відео дня
> Перелік продуктів для приготування чак-чаку

Назва-Кількість-Вартість

Яйця курячі-2 шт.-1,60 грн

Борошно-1 ск.-0,70 грн

Мед-0,5 ск.-2,50 грн;

Цукор-пісок-0,5 ск.-0,65 грн

Масло-100 г-7 грн

Горіхи-50 г

Сіль за смаком

Всього: 12,45 грн

Спосіб приготування:

1 Яйця ретельно збиваємо і додаємо коньяк. Він додасть готовим кулькам з тіста хрусткість і легкий тонкий аромат. Коньяк можна замінити будь-яким міцним алкоголем. Спочатку у суміш додаємо третину склянки борошна і ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.

2 Якщо є блендер, можна використати його і замістити тісто. Борошно потрібно додавати, уважно спостерігаючи за в’язкістю. Тісто повинно вийти трохи м'якше, ніж як на пельмені - густе і щоб відставало від рук.

3 З колобка, що вийшов, відділяємо невеличкі частини і розкатуємо на тонкі «макаронини».  З цим доведеться повозитись, бо розкачується без води воно повільно. Після того, як розкачали макаронини, їх потрібно нарізати змоченим у воді ножем. Чим менше, тим краще.

4 Ставимо на сильний вогонь каструльку з товстим дном, наливаємо олії. В розігрітій олії обсмажуємо невеликими порціями шматочки нарізаного тіста. Вони повинні відразу зашкварчати і збільшитись у розмірі.

5 Обсмажувати потрібно до жовто-золотавого кольору, коричневий відтінок все зіпсує. Виймати готові кульки краще ситечком. А потім викладати їх на паперовий рушник, щоб стекло масло. Після готуємо суміш меду і цукру, розтоплюючи змішані продукти у каструльці.  Щоб досягти потрібної густоти, помішуємо її весь час.

6 Невеликими порціями в глибокій тарілці обробляємо медом кульки і викладаємо на тарілку. Змоченими в холодній воді руками формуємо акуратну гірку або товстий млинець - кому що більше подобається. І ставимо на холод. Коли застигне, можна їсти. Якщо дотерпите.

Коментар експерта

Максим Зюзюка (34)

шеф-кухар корчми «Хуторок»

-  Багато хлібозаводів виготовляють цю страву, тому її не важко знайти у супермаркетах. Зараз чак-чак став повсякденною стравою, а раніше його готували тільки на великі свята або для зустрічі біля порога дорогих гостей. За традицією, мама нареченої готувала чак-чак на весілля і «продавала» гостям за будь-які гроші. За оригінальним рецептом, для того щоб приготувати справжній чак-чак, потрібні не курячі яйця, а гусячі, і жир підійде не будь-який, а тільки гусячий. Щоб вимішати тісто, теж потрібно знати, скільки борошна додавати. Якщо воно буде зайвим - тісто вийде сухим, якщо не додасте - буде липнути до рук і не вийде потрібної хрумкості.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    А де коньяк у цьому списку?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up