Хочеться солоденького. І не просто “пєчєнькі”, а чогось казково смачного. Ось вам зовсім неземний татарський тортик - чак-чак . Татари і башкири вважають цей десерт своєю національною стравою. Хоча готується чак-чак приблизно однаково у всіх народів, єдина відмінність - форма виробів з тіста, які складають основу страви.
З тіста для чак-чака можна сформувати кульки, джгутики, порізати у вигляді локшини або вермішелі тощо. Як виглядатиме тортик і що його прикрашатиме - може дуже відрізнятися. Наприклад, у вигляді торта, як «Панчо», «Графські руїни», «Мурашник», або просто викладена на блюді у вигляді квадрата чи прямокутника.
Чак-чак простий і для приготування вимагає мінімум продуктів. Беремо курячі яйця, пшеничне борошно, ложку коньяку, масло, мед і цукор. Усі ці продукти завжди знайдуться на кухні. А ось з часом складніше. Щоб виробити тоненькі смужечки, нарізати і підсмажити їх, потрібно щонайменше півтори години вільного часу.
Назва-Кількість-Вартість
Яйця курячі-2 шт.-1,60 грн
Борошно-1 ск.-0,70 грн
Мед-0,5 ск.-2,50 грн;
Цукор-пісок-0,5 ск.-0,65 грн
Масло-100 г-7 грн
Горіхи-50 г
Сіль за смаком
Всього: 12,45 грн
Спосіб приготування:
1 Яйця ретельно збиваємо і додаємо коньяк. Він додасть готовим кулькам з тіста хрусткість і легкий тонкий аромат. Коньяк можна замінити будь-яким міцним алкоголем. Спочатку у суміш додаємо третину склянки борошна і ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.
2 Якщо є блендер, можна використати його і замістити тісто. Борошно потрібно додавати, уважно спостерігаючи за в’язкістю. Тісто повинно вийти трохи м'якше, ніж як на пельмені - густе і щоб відставало від рук.
3 З колобка, що вийшов, відділяємо невеличкі частини і розкатуємо на тонкі «макаронини». З цим доведеться повозитись, бо розкачується без води воно повільно. Після того, як розкачали макаронини, їх потрібно нарізати змоченим у воді ножем. Чим менше, тим краще.
4 Ставимо на сильний вогонь каструльку з товстим дном, наливаємо олії. В розігрітій олії обсмажуємо невеликими порціями шматочки нарізаного тіста. Вони повинні відразу зашкварчати і збільшитись у розмірі.
5 Обсмажувати потрібно до жовто-золотавого кольору, коричневий відтінок все зіпсує. Виймати готові кульки краще ситечком. А потім викладати їх на паперовий рушник, щоб стекло масло. Після готуємо суміш меду і цукру, розтоплюючи змішані продукти у каструльці. Щоб досягти потрібної густоти, помішуємо її весь час.
6 Невеликими порціями в глибокій тарілці обробляємо медом кульки і викладаємо на тарілку. Змоченими в холодній воді руками формуємо акуратну гірку або товстий млинець - кому що більше подобається. І ставимо на холод. Коли застигне, можна їсти. Якщо дотерпите.
Коментар експерта
Максим Зюзюка (34)
шеф-кухар корчми «Хуторок»
- Багато хлібозаводів виготовляють цю страву, тому її не важко знайти у супермаркетах. Зараз чак-чак став повсякденною стравою, а раніше його готували тільки на великі свята або для зустрічі біля порога дорогих гостей. За традицією, мама нареченої готувала чак-чак на весілля і «продавала» гостям за будь-які гроші. За оригінальним рецептом, для того щоб приготувати справжній чак-чак, потрібні не курячі яйця, а гусячі, і жир підійде не будь-який, а тільки гусячий. Щоб вимішати тісто, теж потрібно знати, скільки борошна додавати. Якщо воно буде зайвим - тісто вийде сухим, якщо не додасте - буде липнути до рук і не вийде потрібної хрумкості.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 18 від 30 квітня 2025
Читати номер