Медовий чак-чак - страва для шейха та його гарема

Медовий чак-чак - страва для шейха та його гарема
Медова гірка, чак-чак, шек-шек - все це назви одного й того ж східного торта, страви солодкої і дуже ситної. Не варто готувати цього десерту багато - не помітите, як зайві сантиметри з’являться на вашій талії

Хочеться солоденького. І не просто “пєчєнькі”, а чогось казково смачного. Ось вам зовсім неземний татарський тортик - чак-чак . Татари і башкири вважають цей десерт своєю національною стравою. Хоча готується чак-чак приблизно однаково у всіх народів, єдина відмінність - форма виробів з тіста, які складають основу страви.

З тіста для чак-чака можна сформувати кульки, джгутики, порізати у вигляді локшини або вермішелі тощо. Як виглядатиме тортик і що його прикрашатиме - може дуже відрізнятися. Наприклад, у вигляді торта, як «Панчо», «Графські руїни», «Мурашник», або просто викладена на блюді у вигляді квадрата чи прямокутника.

Чак-чак простий і для приготування  вимагає мінімум продуктів. Беремо курячі яйця, пшеничне борошно, ложку коньяку, масло, мед і цукор. Усі ці продукти завжди знайдуться на кухні. А ось з часом складніше. Щоб виробити тоненькі смужечки, нарізати і підсмажити їх, потрібно щонайменше півтори години вільного часу.

Відео дня
> Перелік продуктів для приготування чак-чаку

Назва-Кількість-Вартість

Яйця курячі-2 шт.-1,60 грн

Борошно-1 ск.-0,70 грн

Мед-0,5 ск.-2,50 грн;

Цукор-пісок-0,5 ск.-0,65 грн

Масло-100 г-7 грн

Горіхи-50 г

Сіль за смаком

Всього: 12,45 грн

Спосіб приготування:

1 Яйця ретельно збиваємо і додаємо коньяк. Він додасть готовим кулькам з тіста хрусткість і легкий тонкий аромат. Коньяк можна замінити будь-яким міцним алкоголем. Спочатку у суміш додаємо третину склянки борошна і ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.

2 Якщо є блендер, можна використати його і замістити тісто. Борошно потрібно додавати, уважно спостерігаючи за в’язкістю. Тісто повинно вийти трохи м'якше, ніж як на пельмені - густе і щоб відставало від рук.

3 З колобка, що вийшов, відділяємо невеличкі частини і розкатуємо на тонкі «макаронини».  З цим доведеться повозитись, бо розкачується без води воно повільно. Після того, як розкачали макаронини, їх потрібно нарізати змоченим у воді ножем. Чим менше, тим краще.

4 Ставимо на сильний вогонь каструльку з товстим дном, наливаємо олії. В розігрітій олії обсмажуємо невеликими порціями шматочки нарізаного тіста. Вони повинні відразу зашкварчати і збільшитись у розмірі.

5 Обсмажувати потрібно до жовто-золотавого кольору, коричневий відтінок все зіпсує. Виймати готові кульки краще ситечком. А потім викладати їх на паперовий рушник, щоб стекло масло. Після готуємо суміш меду і цукру, розтоплюючи змішані продукти у каструльці.  Щоб досягти потрібної густоти, помішуємо її весь час.

6 Невеликими порціями в глибокій тарілці обробляємо медом кульки і викладаємо на тарілку. Змоченими в холодній воді руками формуємо акуратну гірку або товстий млинець - кому що більше подобається. І ставимо на холод. Коли застигне, можна їсти. Якщо дотерпите.

Коментар експерта

Максим Зюзюка (34)

шеф-кухар корчми «Хуторок»

-  Багато хлібозаводів виготовляють цю страву, тому її не важко знайти у супермаркетах. Зараз чак-чак став повсякденною стравою, а раніше його готували тільки на великі свята або для зустрічі біля порога дорогих гостей. За традицією, мама нареченої готувала чак-чак на весілля і «продавала» гостям за будь-які гроші. За оригінальним рецептом, для того щоб приготувати справжній чак-чак, потрібні не курячі яйця, а гусячі, і жир підійде не будь-який, а тільки гусячий. Щоб вимішати тісто, теж потрібно знати, скільки борошна додавати. Якщо воно буде зайвим - тісто вийде сухим, якщо не додасте - буде липнути до рук і не вийде потрібної хрумкості.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous
    А де коньяк у цьому списку?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Хлороформ, амоній і залізо знайшли у воді жителів Вінницького регіону 20:23 Від ринку Каліча до Муніципального: історія Вінницьких базарів у фото та фактах photo_camera 20:02 Заборонений лівий: на Хмельницькому шосе встановили обмежувальні стовпчики 19:19 Плавання, гандбол і не тільки: що доступно дітям і дорослим у спорткомплексі «Аква-Він» Від читача 13:08 Поліцейські екстрадували організатора злочинної групи паліїв, який переховувався за кордоном 19:02 В центрі міста з’явиться окрема смуга для громадського транспорту. ОПИТУВАННЯ 18:03 Масове отруєння в Калинівці: після шаурми в лікарні опинилося 25 людей, серед них семеро дітей 17:45 Троє дітей без даху над головою: у Крушинівці дрон знищив будинок родини 17:12 «Щоб не робив, бачу пораненого сина»... 14 дронів з іменами Героїв полетіли до бійців «Азову» 16:18 У Вінниці завершують реконструкцію Соборної. Тролейбуси змінять графік руху 15:34 Керівницю «Вінницязеленбуд» внесли до реєстру корупціонерів. Хто тепер керує підприємством? 14:52 У сервісному центрі Вінниці вперше зареєстрували гірничого велетня. Спецтехніка отримала номер 00001 14:24 У Вінниці планують відкрити нові заклади освіти. Де та які саме? 14:08 Липневі тури від Офісу туризму: музей трамвая, пошуки дзену і смарагдова вода чекають на вінничан 12:54 Вінницьку прокуратуру очолив Олег Ткаленко — прокурор з мільйонними статками 12:02 Героя України Максима Устименка, який загинув у бою на F-16, чекали вдома на Вінниччині photo_camera 11:06 У Вінниці врятували жінку з раком і тяжкою хворобою серця. Медики провели комбіновану операцію 10:40 Де замовити смачний торт, печиво та інші солодощі у Вінниці (партнерський проєкт) 10:08 Поліцейський зробив пропозицію випускниці просто на сцені медуніверситету play_circle_filled 09:46 Оперативна інформація для вінничан: де і чому не буде світла та води 1 липня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up