Медовий чак-чак - страва для шейха та його гарема

Медовий чак-чак - страва для шейха та його гарема
Медова гірка, чак-чак, шек-шек - все це назви одного й того ж східного торта, страви солодкої і дуже ситної. Не варто готувати цього десерту багато - не помітите, як зайві сантиметри з’являться на вашій талії

Хочеться солоденького. І не просто “пєчєнькі”, а чогось казково смачного. Ось вам зовсім неземний татарський тортик - чак-чак . Татари і башкири вважають цей десерт своєю національною стравою. Хоча готується чак-чак приблизно однаково у всіх народів, єдина відмінність - форма виробів з тіста, які складають основу страви.

З тіста для чак-чака можна сформувати кульки, джгутики, порізати у вигляді локшини або вермішелі тощо. Як виглядатиме тортик і що його прикрашатиме - може дуже відрізнятися. Наприклад, у вигляді торта, як «Панчо», «Графські руїни», «Мурашник», або просто викладена на блюді у вигляді квадрата чи прямокутника.

Чак-чак простий і для приготування  вимагає мінімум продуктів. Беремо курячі яйця, пшеничне борошно, ложку коньяку, масло, мед і цукор. Усі ці продукти завжди знайдуться на кухні. А ось з часом складніше. Щоб виробити тоненькі смужечки, нарізати і підсмажити їх, потрібно щонайменше півтори години вільного часу.

Відео дня
> Перелік продуктів для приготування чак-чаку

Назва-Кількість-Вартість

Яйця курячі-2 шт.-1,60 грн

Борошно-1 ск.-0,70 грн

Мед-0,5 ск.-2,50 грн;

Цукор-пісок-0,5 ск.-0,65 грн

Масло-100 г-7 грн

Горіхи-50 г

Сіль за смаком

Всього: 12,45 грн

Спосіб приготування:

1 Яйця ретельно збиваємо і додаємо коньяк. Він додасть готовим кулькам з тіста хрусткість і легкий тонкий аромат. Коньяк можна замінити будь-яким міцним алкоголем. Спочатку у суміш додаємо третину склянки борошна і ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.

2 Якщо є блендер, можна використати його і замістити тісто. Борошно потрібно додавати, уважно спостерігаючи за в’язкістю. Тісто повинно вийти трохи м'якше, ніж як на пельмені - густе і щоб відставало від рук.

3 З колобка, що вийшов, відділяємо невеличкі частини і розкатуємо на тонкі «макаронини».  З цим доведеться повозитись, бо розкачується без води воно повільно. Після того, як розкачали макаронини, їх потрібно нарізати змоченим у воді ножем. Чим менше, тим краще.

4 Ставимо на сильний вогонь каструльку з товстим дном, наливаємо олії. В розігрітій олії обсмажуємо невеликими порціями шматочки нарізаного тіста. Вони повинні відразу зашкварчати і збільшитись у розмірі.

5 Обсмажувати потрібно до жовто-золотавого кольору, коричневий відтінок все зіпсує. Виймати готові кульки краще ситечком. А потім викладати їх на паперовий рушник, щоб стекло масло. Після готуємо суміш меду і цукру, розтоплюючи змішані продукти у каструльці.  Щоб досягти потрібної густоти, помішуємо її весь час.

6 Невеликими порціями в глибокій тарілці обробляємо медом кульки і викладаємо на тарілку. Змоченими в холодній воді руками формуємо акуратну гірку або товстий млинець - кому що більше подобається. І ставимо на холод. Коли застигне, можна їсти. Якщо дотерпите.

Коментар експерта

Максим Зюзюка (34)

шеф-кухар корчми «Хуторок»

-  Багато хлібозаводів виготовляють цю страву, тому її не важко знайти у супермаркетах. Зараз чак-чак став повсякденною стравою, а раніше його готували тільки на великі свята або для зустрічі біля порога дорогих гостей. За традицією, мама нареченої готувала чак-чак на весілля і «продавала» гостям за будь-які гроші. За оригінальним рецептом, для того щоб приготувати справжній чак-чак, потрібні не курячі яйця, а гусячі, і жир підійде не будь-який, а тільки гусячий. Щоб вимішати тісто, теж потрібно знати, скільки борошна додавати. Якщо воно буде зайвим - тісто вийде сухим, якщо не додасте - буде липнути до рук і не вийде потрібної хрумкості.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    А де коньяк у цьому списку?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:37 На Київській водій наїхав на жінку, яка бігла по «зебрі» на червоний сигнал світлофора play_circle_filled 16:04 Чому у Вінниці дефіцит кадрів та куди поділися всі фахівці? photo_camera 15:41 Мешканець Вінницького району вдарив дружину ножем у живіт під час сварки 14:58 «Звитяга Нескорених»: компанія МХП підтримує спортивні змагання для ветеранів України (Новини компаній) Від читача 11:00 Вінницька мінікомпанія стала призером національного конкурсу молодіжного підприємництва 14:38 Водій автобуса, який перекинувся у Писарівці, був п'яний. Постраждали 20 людей play_circle_filled photo_camera 14:11 Підприємець завищив ціну на дрова для шкіл, аби «заробити» 230 тисяч. Не вийшло 13:13 Майже 800 засуджених вже поступили на службу в ЗСУ 12:09 Судитимуть вінничанина, який гвалтував дитину та переховувався у Польщі 12:00 Отримання вищої освіти за спеціальністю "Комп'ютерні науки" в Уманському НУС (прес-служба університету) 11:18 Граючий президент «Ниви» Артур Загорулько знову став найкращим бомбардиром Другої ліги 11:07 На Вінниччині годину не працюватиме лінія «103»: куди звертатися за меддопомогою 10:02 Де у Вінниці планово відключили світло та воду: перелік адрес 09:35 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 09:01 Вночі на Вінниччині працювала ППО: ворог атакував Україну ракетами та «шахедами» 08:33 Вітаємо Василя та Якова. Історія, іменини та прикмети 30 травня 22:06 Королева на ходулях, круті трюки і концерт шедеврів: дві вражаючі події від Operafest Tulchyn у Вінниці play_circle_filled photo_camera 21:01 Рятувальникам Вінниччини передали бронежилети та каски photo_camera 20:30 Пів століття тому вінницькі лялькарі першими здійснили постановку українською мовою photo_camera 20:08 На Вінниччині побільшає дощів із грозами. Варто остерігатися шквального вітру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up