Медовий чак-чак - страва для шейха та його гарема

Медовий чак-чак - страва для шейха та його гарема
Медова гірка, чак-чак, шек-шек - все це назви одного й того ж східного торта, страви солодкої і дуже ситної. Не варто готувати цього десерту багато - не помітите, як зайві сантиметри з’являться на вашій талії

Хочеться солоденького. І не просто “пєчєнькі”, а чогось казково смачного. Ось вам зовсім неземний татарський тортик - чак-чак . Татари і башкири вважають цей десерт своєю національною стравою. Хоча готується чак-чак приблизно однаково у всіх народів, єдина відмінність - форма виробів з тіста, які складають основу страви.

З тіста для чак-чака можна сформувати кульки, джгутики, порізати у вигляді локшини або вермішелі тощо. Як виглядатиме тортик і що його прикрашатиме - може дуже відрізнятися. Наприклад, у вигляді торта, як «Панчо», «Графські руїни», «Мурашник», або просто викладена на блюді у вигляді квадрата чи прямокутника.

Чак-чак простий і для приготування  вимагає мінімум продуктів. Беремо курячі яйця, пшеничне борошно, ложку коньяку, масло, мед і цукор. Усі ці продукти завжди знайдуться на кухні. А ось з часом складніше. Щоб виробити тоненькі смужечки, нарізати і підсмажити їх, потрібно щонайменше півтори години вільного часу.

Відео дня
> Перелік продуктів для приготування чак-чаку

Назва-Кількість-Вартість

Яйця курячі-2 шт.-1,60 грн

Борошно-1 ск.-0,70 грн

Мед-0,5 ск.-2,50 грн;

Цукор-пісок-0,5 ск.-0,65 грн

Масло-100 г-7 грн

Горіхи-50 г

Сіль за смаком

Всього: 12,45 грн

Спосіб приготування:

1 Яйця ретельно збиваємо і додаємо коньяк. Він додасть готовим кулькам з тіста хрусткість і легкий тонкий аромат. Коньяк можна замінити будь-яким міцним алкоголем. Спочатку у суміш додаємо третину склянки борошна і ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.

2 Якщо є блендер, можна використати його і замістити тісто. Борошно потрібно додавати, уважно спостерігаючи за в’язкістю. Тісто повинно вийти трохи м'якше, ніж як на пельмені - густе і щоб відставало від рук.

3 З колобка, що вийшов, відділяємо невеличкі частини і розкатуємо на тонкі «макаронини».  З цим доведеться повозитись, бо розкачується без води воно повільно. Після того, як розкачали макаронини, їх потрібно нарізати змоченим у воді ножем. Чим менше, тим краще.

4 Ставимо на сильний вогонь каструльку з товстим дном, наливаємо олії. В розігрітій олії обсмажуємо невеликими порціями шматочки нарізаного тіста. Вони повинні відразу зашкварчати і збільшитись у розмірі.

5 Обсмажувати потрібно до жовто-золотавого кольору, коричневий відтінок все зіпсує. Виймати готові кульки краще ситечком. А потім викладати їх на паперовий рушник, щоб стекло масло. Після готуємо суміш меду і цукру, розтоплюючи змішані продукти у каструльці.  Щоб досягти потрібної густоти, помішуємо її весь час.

6 Невеликими порціями в глибокій тарілці обробляємо медом кульки і викладаємо на тарілку. Змоченими в холодній воді руками формуємо акуратну гірку або товстий млинець - кому що більше подобається. І ставимо на холод. Коли застигне, можна їсти. Якщо дотерпите.

Коментар експерта

Максим Зюзюка (34)

шеф-кухар корчми «Хуторок»

-  Багато хлібозаводів виготовляють цю страву, тому її не важко знайти у супермаркетах. Зараз чак-чак став повсякденною стравою, а раніше його готували тільки на великі свята або для зустрічі біля порога дорогих гостей. За традицією, мама нареченої готувала чак-чак на весілля і «продавала» гостям за будь-які гроші. За оригінальним рецептом, для того щоб приготувати справжній чак-чак, потрібні не курячі яйця, а гусячі, і жир підійде не будь-який, а тільки гусячий. Щоб вимішати тісто, теж потрібно знати, скільки борошна додавати. Якщо воно буде зайвим - тісто вийде сухим, якщо не додасте - буде липнути до рук і не вийде потрібної хрумкості.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous
    А де коньяк у цьому списку?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Суд повернув державі приміщення ветеринарного коледжу в Тульчині, яке незаконно здавали в оренду 20:57 Комп’ютери, кінескопи і гру «Ну, постривай!»: що виготовляли вінницькі заводи в радянські часи photo_camera 20:06 Синочки «Торо» і «Тенет» народилися і загинули в один день, але додому повернувся лише один 20:06 За $6000 — до Придністров'я: затримали перевізника «ухилянтів» з Вінниччини Від читача 15:10 Кінологічний центр — не розкіш, а потреба ! 18:31 Лише третина дітей потрапляє в садочок: яка ситуація з чергами до дошкільних закладів Вінниці? 18:04 У Вінниці відкрили четвертий ветеранський простір «Побратим» 17:07 Кір наступає на Вінниччину: що потрібно знати вже сьогодні? 16:50 DenLi індивідуальні корпусні меблі (Новини компаній) 16:03 Біля Тульчина затримали 35-річного «експедитора» ухилянтів за кордон 15:12 Судитимуть шахрая, який видурив майже мільйон у матері загиблого Захисника play_circle_filled 13:58 Додому повернулися українські Захисники, які понад два роки провели в російському полоні photo_camera 13:42 Ласий шматок у центрі Вінниці: ділянку біля фонтану Рошен передали в управління АРМА 13:10 Сльози радості й вдячності: Гайсинщина зустріла свого Героя з полону photo_camera 12:38 ДТП на трасі Мізяківські Хутори — Стрижавка: водійка виїхала на зустрічну 12:03 Понад тисячу гектарів водойм повертають громадам на Вінниччині 11:15 Вперше за 15 років вінничанин виступить на чемпіонаті світу з греко-римської боротьби 11:10 На Вінниччину насувається гроза: очікують до +35°C, зливи та шквали 10:30 Кращі місця для покупки квітів: як обрати та де замовити (парнерський проєкт) 10:02 На Брацлавській п’яний водій Hyundai влетів у зустрічне авто play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up