Медична статистика - чи відповідає вона реальності?

Медична статистика - чи відповідає вона реальності?
  • Соціологічні дослідження останніх трьох років говорять про те, що пацієнти стали більше довіряти сімейним лікарям, активно користуються програмою “Доступні ліки” і менше дають хабарі.
  • Про це звітує міжнародний інститут статистики.
  • Та чи не перебільшений цей позитив?

З огляду на офіційні статистичні дані, медична реформа отримує все більшу підтримку звичайних пацієнтів. Зокрема, кампанія “Лікар в кожну родину”, коли пацієнт може розраховувати на перелік безкоштовних аналізів та досліджень. Програма “Доступні ліки”, коли хронічні хворі можуть придбати необхідні медикаменти та не запускати хворобу через брак коштів. Доступність деяких ліків в стаціонарах, якщо людина в скрутному становищі і грошей на лікування не має. І все це дуже добре, проте керівник  інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Василь Железняк вважає, що ці факти трішки прикрашені.

- Коли мова про йде про високий рівень довіри сімейному лікарю, варто зазначити, що це скоріше аванс довіри. Тому що вибір люди робили для того, аби мати змогу отримати безкоштовну первинну допомогу, - говорить спеціаліст. - Хворий розумів, що його ставлять в умови, коли він просто зобов’язаний обрати хоч когось, щоб потім мати направлення на “безкоштовну діагностику” вторинного рівня, коли вона вступить в дію. Та й офіційні джерела постійно наголошували: “У вас є лише рік, щоб обрати лікаря…” 

За словами Железняка, високий рівень довіри своєму лікарю пацієнт покаже тоді, коли кількість направлень до спеціалістів буде досить високою. Сьогодні, як правило, пацієнт оминає первинну ланку і відразу йде до потрібного лікаря. Стосовно вкрай позитивної оцінки програми “Доступні ліки” теж є питання, тому що кількість хронічних хворих та кількість рецептів, які виписувались, говорять про невелику кількість користувачів. 

Відео дня

- За рахунок державних закупівель ми дійсно маємо повне забезпечення вакцинами, ліками екстреної необхідності, навіть якщо взяти наш онкодиспансер, там є ліки, - говорить спеціаліст. - Але коли в родині біда, хворіє дитина і є препарати ефективні, але дорогі і за власний кошт, і є препарати не такі ефективні, але безкоштовні, як правило, люди обирають перше.  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Стас Павловский

    По знайомим та по родині бачу що в реформі Супрун є прогрес! Від аптек до лікарень відбуваються зміни на краще! А ще добавити що фінансується медицина на 30% від мінімальної потреби! Не має інформаційної, кадрової, законотворчої підтримки а є шалений супротив іарма-мед мафії та Росії...??!! Супрун герой! Респект! Єдиний міністр яка   взятки не бере та схеми нищить без підтримки влади та правоохоронців!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up