Кір знову бушує – 105 хворих за останній тиждень. Як лікуватися вдома?

Кір знову бушує – 105 хворих за останній тиждень. Як лікуватися вдома?
  • Після кількох тижнів падіння рівня захворюваності на кір, він знову почав зростати.
  • З початку року на кір захворіли 32 939 людини — 14 830 дорослих і 18 109 дітей. Від ускладнень кору померло 14 людей.
  • Захворюваність серед вінничан за останній тиждень березня: 105 хворих, із них 51 дорослий та 54 дитини.
  • Незважаючи на массу інформації щодо хвороби, Ірина Незгода, обласний дитячий інфекціоніст відповідає на питання, які хвилюють вінничан

З початку поточного року в області зареєстровано 2 871 випадок кору, серед яких – 1 616 діти. Із всіх захворілих 66% не були щеплені проти кору. За словами лікаря, з початку травня минулого року (початок епідем періоду) через стаціонар обласної дитячої інфекційної лікарні пройшло майже 600 випадків корі. Через ускладнення кору померла одна восьмимісячна дитина та 18-річний студент.  Лікар зазначає, що якщо з вересня по грудень більше на кір хворіли діти, то з початку року переважають дорослі хворі.

Діти хворіють важче за дорослих?

- Якщо говорити, наприклад, про дітей до року життя, вони хворіють не так важко. Адже мають материнський імунітет. Особливість полягає в тому, що коли вони перехворіли, пожиттєвий імунітет від кору не отримують. Тобто згодом знову можуть захворіти, якщо не зробити щеплення.  

Відео дня

Як саме проходить захворювання на кір?

-  Для кору характерно кілька періодів. Катаральний, який триває 4 дні. У цей час  піднімається температура, є нежить, кашель, світлобоязнь. На 5 день температура падає. Потім з'являється висипка і знову підвищується температура. Триває цей період 7-8 днів і саме в цей час, коли з'являється висипка варто найбільше боятися ускладнень. А такими ускладненнями може стати: пневмонія, гепатити і ураження центральної нервової системи.

Чи можна лікуватися в домашніх умовах?

- Лікування в стаціонарі потребують лише ті пацієнти, які мають ускладнення кору. У інших випадках можна лікуватися вдома. Лікування симптоматичне, тобто потрібно знижувати температуру (парацетамолом, нурофеном). Багато пити. І обов'язково такого пацієнта має спостерігати лікар, щоб не пропустити ускладнень.

Які є правила догляду за хворими на кір вдома?

- Необхідна ізоляція. Якщо є можливість, хворого на кір потрібно ізолювати в окремій кімнаті, і одна людина має ходити до цієї кімнати. Удома, де є хворий на кір, має бути масочний режим. Так як вірус кору не стійкий в навколишньому середовищі, кімнату, де знаходиться хворий, потрібно постійно провітрювати.

На який проміжок часу потрібно ізолювати хворого?

- Ізоляція має тривати 4 дні катарального періоду та 5 днів висипки, загалом це 10 днів. Тобто якщо в хворого на кір немає ускладнень, то протягом 10 днів в домівку нікого пускати не варто. Тому що саме в цей період вірус кору виділяється в зовнішнє середовище. Якщо є ускладнення, вдома лікуватися не потрібно.

Чи може людина, яка доглядає за хворим на кір, переносити хворобу?

- Через третю особу кір не передається. Вірус передається лише від хворого до людини, яка може захворіти, а саме, яка не має імунітету. Тобто яка свого часу не отримала щеплення, або через якісь хвороби має знижений імунітет.

Чи є спеціальні ліки від кору?

- Проти кору немає специфічної терапії, немає і противірусного препарату. Якщо вірус кору попав в організм, то вже нічого зробиш. Потрібно знімати симптоми (багато пити, знижувати температуру, приймати перші два дні вітамін А) і слідкувати за станом.  У випадку ускладнень звертатись до лікарні. При важких ситуаціях (пневмоніях, наприклад) лікарі застосовують антибіотики та імуноглобуліни (набори готових антитіл).

 

Випадки кору реєструються у всіх адміністративних територіях області. Найбільше людей захворіли на кір в м. Вінниця (902 особи),  Вінницькому районі (180 осіб), Хмільницькому районі (174 особи), Барському районі (146 осіб), Літинському районі (117 осіб)  Калинівському районі (114 осіб), Козятинському районі (115 осіб), Шаргородському районі (90 осіб), Крижопільському районі (84 особи).
На даний час в усіх лікувально-профілактичних закладах області, які проводять щеплення, є в наявності достатня кількість комбінованої вакцини проти кору. Залишки даного препарату складають 41 197 доз вакцини КПК.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Жора

    Вот дь американцы вместе с ведьмой министром смерти Супрун ставят эксперименты !!!

    admin 1 reply Жора

    Жора, ви ..

keyboard_arrow_up