Інфекціоніст: Ярих противників щеплень не більше 5%. Більшість - це батьки, які бояться, навіть під загрозою смерті

Інфекціоніст: Ярих противників щеплень не більше 5%.  Більшість - це батьки, які бояться, навіть під загрозою смерті
  • Як каже лікар-інфекціоніст Євген Щербина, поки в нас епідемія кору, люди хвилюються, бігають кабінетами щеплення, вакцинують дітей.
  • Але епідемія закінчиться, всі розслабляться і будуть розповідати, які вакцини погані і які лікарі вбивці.

Нещодавно був випадок, який довго мусолили у соцмережах. Досить відома лікарка, професорка Голубовська сказала, що вакцина КПК (кір, краснуха, паротит) тимчасово знижує імунітет. Відповідно дитина стає більш сприйнятливою до бактеріальних інфекцій, особливо це небезпечно під час епідемії грипу. Її допис викликав жах серед батьків, та обурення серед лікарів. Тому що у всьому світі під час якихось епідемій вакцинують від інших хвороб.

- Ніяких доказів того, що сказала цей лікар, немає. Їх і не може бути. А от докази зворотнього є, - розповідає лікар- інфекціоніст Євген Щербина. - Проводилися дослідження, які показали, що вакцина КПК не знижує імунітет, а от кір може це робити (під час хвороби в людини спостерігається тимчасовий клінічний імунодефіцит).

 

Відео дня

Під загрозою смерті боятися вакцин

Тож навіть спостерігаючи постійне збільшення хворих на кір, є батьки, які продовжують побоюватись вакцинації. Хоча, за словами Євгена Щербини, вакцина, яка зараз є в кабінетах щеплення (бельгійська та американська), якісна, боятись її не варто, переноситься вона відмінно. Бувають побічні реакції, які розвиваються протягом 6-16 днів після вакцинації, це: температура, висипка, збільшення лімфовузлів. На цьому, як правило, все завершуються. Дуже рідко може бути анафілактична реакція (яка, до речі, може статися на будь-який продукт, ліки), а от при вакцинації це буває приблизно один випадок на мільйон.

-  Насправді ярих противників щеплень, які ні за яких умов вакцинувати себе і своїх дітей не будуть - небагато. З мого досвіду, це не більше 5%, - говорить лікар. - У переважній більшості, це батьки, які бояться. Або вакцинують від окремих хвороб, інші ігнорують. Щоб змінити ситуацію, потрібно працювати з цим страхом. А ми просто з ними сваримося, розповідаємо, як вони ризикують власним та дитячим життям. Будемо чесними: з кимось це працює, страх хвороби перевищує страх вакцини і вони щеплюють дітей. Інші ще більше не довіряють.

Як можна вирішити проблему

- Варто визнати, система вакцинації в нас через одне місце. Немає нормальних умов, знань, вибору якісних вакцин в поліклініках,  - говорить лікар. - Окреме питання до вузьких спеціалістів, імунологів, отоларингологів, а неврологи, то взагалі попереду планети. Вони полюбляють на медогляді сказати щось на зразок  - ось у вашої дитинки підборіддя трясеться - і дає медичний відвід від щеплення на півроку-рік. А чому? Є якісь показники? Насправді батьки не ставлять таких запитань. Лікар сказав - не потрібно робити щеплення, ну він знає, що каже. І в батьків гора з плеч, вони і самі не надто хотіли.

На думку інфекціоніста, вузькі спеціалісти дають медичні відводи щодо щеплення тому, що бояться відповідальності.

- Коли людина в чомусь не дуже добре розбирається, вона старається від цього триматись якнайдалі, - говорить лікар. - Тобто «краще я скажу, що це медвідвід, а пацієнти потім коли-небудь зроблять, а може забудуть. Але у випадку, коли я скажу, що можна робити і щось, не дай бог, з дитиною станеться, мені потім скажуть - ти дивився, навіщо дозволив». Тому єдина людина, яка має займатись вакцинацією, - це педіатр. Звичайно, у окремих випадках може консультувати імунолог, інфекціоніст.  

Коли щеплення не роблять  

Вакцинацію дітям потрібно робити в момент максимального їх здоров’я. Якщо дитина має високу температуру тіла, вакцинацію їй тимчасово робити не потрібно. Але спаде температура, не чекайте, доки пройдуть остаточні прояви хвороби (кашель, нежить) - можна щеплюватись.
- Я навіть більше скажу, в США дітей вакцинують при температурі, ГРВІ чи кишковій інфекцій, головне, щоб не на фоні ускладнень. Але нашим батькам про це скажи, вони ж лікаря четвертують, - каже Щербина.  

У американській академії педіатрії є нормативи (в нас теж) - реальні причини відмовитись від щеплення. Наприклад, важка непереносимість попередньої вакцини, або імунодефіцит (живі вакцини робити не можна). Чи важке неврологічне захворювання типу епілепсії.
- Насправді випадків, коли тимчасово, а тим більше прижиттєво вакцинувати дитину не можна, поодинокі, - говорить лікар. - Тож коли вам за будь-якого пчиху радять з вакциною почекати, зрозумійте: лікар не хоче брати на себе відповідальність.
До речі, коли в нас було вакциновано майже 100% населення, сплески інфекційних хвороб все одно були. У інших країнах при тому самому рівні вакцинованості сплесків, наприклад, кору не буває. Це тому, що переважна більшість вакцинацій в нас лише на папері. Довідку про вакцинації в нас дуже просто купити за 200 грн. Потім людина хворіє, а в медкарті є щеплення. І виникають легенди - щеплення не працюють, адже мало хто зізнається, що довідку він купив. Це насамперед стосується дітей, які йдуть до школи. Батьки довідку купують, потім дитина хворіє, батьки доводять: щеплення є, ось медкарта. Але кого ми обманюємо?

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Galina Andrejceva

    Україна потрапили на сторінки журналу Science. Привід для цієї публікації досить сумний. Мова йде про епідемію на кір. В цій статті є і про антивакцинний рух, і про російську вакцину, і про те як російська агресія доклалась української епідемії, і про те як Міністерство охорони здоров'я України бореться з нею сьогодні
    https://uaportal.cz/blogs/28/478

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up