Епідемія: Дітей потрібно вакцинувати від кору, нещепленим дорослим — молитися

Епідемія: Дітей потрібно вакцинувати від кору, нещепленим дорослим — молитися
  • Епідемія кору продовжує збільшувати статистику хворих та паніку серед вінничан.
  • У кабінетах щеплення вакцина є, її безкоштовно можуть отримати діти до 18 років та дорослі груп ризику.
  • Усі інші можуть вакцинуватись за власний рахунок, проте купити вакцину ніде, в аптеках її немає

За словами Степана Томіна, завідувача відділу контролю та спостереження за інфекційними хворобами “Лабораторного центру МОЗ”, за останній тиждень на кір в області захворіли 307 людей, із них 132 дорослих та 175 дітей. Усього з початку року захворіло 1120 людей. Одна дитина померла. Лікар наголошує, що єдиний засіб вберегтися від хвороби - вакцинація.

- Зараз у медзакладах області є більше 31 тисяч доз вакцини від кору, і отримати безкоштовно її можуть діти, яким це потрібно згідно з календарем щеплення, - розповідає лікар. - Діти до 18 років, які за тих чи інших причин не отримали вакцинацію згідно з календарем, та дорослі з груп ризику, тобто медики, вчителі, військові. Зокрема певна кількість доз днями пішла на військові частини, де були зареєстровані випадки кору.

А що робити іншим?

У області проживає більше півтора мільйона мешканців. Не рахуючи дітей, кому за планом потрібно робити щеплення, є ще 5000 тих, які вакцинацію пропустили. Тож зрозуміло, що на всіх вакцини не вистачить.

Відео дня

- Самостійно купити вакцину і прийти з нею до лікаря зараз неможливо, адже в аптеках її немає, - говорить Томін. - Тут можна порадити зробити аналіз на антитіла, та у випадку їх достатньої кількості заспокоїтися.

Інфекціоніст про кір

Як каже лікар-інфекціоніст Євген Щербина, все, що може зробити доросла людина у випадку її незахищеності від кору, - молитися і намагатися не захворіти.
- Але це питання потрібно було вирішувати не зараз, - говорить лікар. - Кір в Україні ходить вже роки зо три, вакцина пропала з аптек два-три місяці тому. І наступної її поставки очікують в другій половині 2019 року.
Тому інфекціоніст радить намагатися не відвідувати місць, де можна захворіти.
- А захворіти можна всюди, особливо в закритих дитячих установах. Тож якщо в школі чи садочку стався спалах, а ваша дитина не щеплена, одразу забирайте її, - каже лікар.
- Вакцинують зараз тільки дітей, наскільки я знаю, дорослі навіть з груп ризику можуть розраховувати лише на себе. А ще на те, що в дитинстві вони отримали вакцину, в них з’явились антитіла (які при правильно зробленому щепленні зберігаються все життя). Інша справа, що раніше не всіх прищеплювали правильно, комусь зробили лише по одній дозі. Тобто ті дорослі, які зараз хворіють, просто не мають антитіл.

Чого панікують батьки

За словами Євгена Щербини, сьогодні, коли в нас спостерігається епідемія кору, будь- який висип, який батьки бачать у дитини, викликає паніку. І основні питання, з якими звертаються - це кір? І як його лікувати?

- Відносно лікування можна сказати лише те, що й досі противірусного препарату проти цієї хвороби не винайшли, тож лікарі працюють тільки з симптомами, - каже лікар. - Знижують температуру, промивають ніс, дають багато пити. Кір сам по собі можна порівняти з грипом, та ж сама симптоматика. Небезпека цієї хвороби пов’язана з ускладненнями.

За словами інфекціоніста, в світі є лише два віруси, які призводять до реального клінічного імунодефіциту – ВІЛ та кір.

- Імунодефіцит на все життя викликає ВІЛ, кір призводить до імунодефіциту протягом самої хвороби, а ще тижнів зо три після одужання, - розповідає лікар. -  У цей період людина схильна до тяжких бактеріальних інфекцій. Тобто кір сам по собі не важкий, важкі його наслідки. Такі як пневмонія, інцефаліт… До речі, я підозрюю, що статистика смерті від кору в Україні не відповідає дійсності. Адже є статистика, науково доведена, що на 1000 випадків хвороби припадає 1-2 смерті. Тож коли за минулий рік захворіло більше 54 тисяч людей, померло від кору точно не 16. Просто у висновках про смерть скоріш за все писали - пневмонія.

На що звертаємо увагу

За словами лікарів, першою ознакою кору є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів. У цей час у хворого можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Інколи до симптомів приєднується блювота і пронос. Через декілька днів з'являється висип. У середньому, через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Висип починає розповсюджуватись з голови, спочатку на обличчі та верхній частині шиї. Днів через три висип поширюється по всьому тілу, з'являється на руках і ногах. Висип може триматись приблизно тиждень і потім зникає. Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Більш того, вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

 

Чи є у вас імунітет проти кору?

Як каже обласний дитячий інфекціоніст Ірина Незгода, людина, яка перехворіла на кір, має пожиттєвий імунітет. Підлітки, які робили вакцинацію в 6 років, більш-менш убезпечені від хвороби. Люди старшого віку, які на кір не хворіли, мають зробити вакцинацію, або перевіритись на антитіла. - Сьогодні в будь-якій лабораторії міста кожна людина може здати кров на аналіз імуноглобуліну G до вірусу кору. За кілька днів ви будете знати, чи є у вас антитіла, - говорить Ірина Незгода.

 

Статистика кору за три тижні січня 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Elena Kravchenko

    а что ж карантин не вводят?только байки рассказывают за прививки о которых врачи отзываются отрицательно так как они полностью убивают иммунитет.

    Поpошок reply Elena Kravchenko

    Назвіть прізвище, ім'я та посади лікарів
  • Вася

    1. У якої церкві Він нас почує?  Турецька - начебто наша, але ж якась каламутна. Московська - надійніше, але як до цього віднесеться доктор Смерть?
    2. Чи не є засіб молитися засібом їхати у страни, де нема корі?
    3. А інших засобів не винайшли?

    Поpошок reply Вася

    Пиши кацапською, адже переклад жахливий, як граматично, так і синтаксично

    Вася reply Поpошок

    Я розумію - свою, хахлацьку тобі не зрозуміти.. Або зневажаєш нею...
    Навіщо?
  • Жора

    Автор предлагает молится ? Так на сегодня это актуально.....

    --------------------------------------------

    Отелло  

    - Молилась ли ты на ночь, Дездемона?  

     Дездемона  

    -Да, милый мой.  

     Отелло  

     -Когда ты за собою

     Какой-нибудь припомнить можешь грех,

     Которого не отпустило небо,

     Молись скорей.  

     Дездемона  

     -Что это значит, милый?  

     Отелло  

     -Давай, молись! Но только покороче.

     Я подожду немного. Не хочу

     Тебя губить, покуда к смерти духом

     Не приготовилась ты. Боже упаси!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up