До чого готуватися пацієнтам медзакладів вже з квітня

До чого готуватися пацієнтам медзакладів вже з квітня
  • З квітня 2019 року пацієнти, які не обрали свого сімейного лікаря, не зможуть користуватися програмою «Доступні ліки».
  • Терапевт, педіатр або сімейний лікар надасть допомогу таким пацієнтам при невідкладному стані.
  • Утім, швидка приїде на виклик, незважаючи на наявність декларації

З 1 квітня лише ті пацієнти, які мають декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром, можуть скористатися програмою «Доступні ліки». Тому що ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми відтепер можна отримати лише за електронним рецептом, який виписує саме ваш лікар.
За словами начальника відділу лікувально-профілактичної роботи міського департаменту охорони здоров’я Наталії Авраменко, всім пацієнтам, які ще не визначились з лікарем, варто це зробити якнайшвидше.
— На сьогодні тільки дві аптеки в місті уклали договір з Національною службою здоров’я, а саме Муніципальна аптека, та мережа «Конекс» (інші в процесі), — говорить Наталія Авраменко. — Вони вже можуть працювати з електронними рецептами і забезпечити вінничан ліками за програмою «Доступні ліки». Протягом березня ці електронні рецепти протестували в усіх закладах первинної медичної допомоги.
За словами Наталії Авраменко внаслідок дії програми «Доступні ліки» пацієнти отримали можливість постійно отримувати ліки для лікування найпоширеніших хронічних неінфекційних хвороб безкоштовно або з невеликою доплатою.

Отримати рецепт можна одразу

Якщо ви ще не підписали декларацію (підписання триває до липня), це можна зробити під час будь-якого візиту до лікаря. Одразу ж після цього ви можете отримати електронний рецепт і придбати ліки за цим рецептом в будь-якій аптеці в Україні, (звичайно, яка має договір з Нацслужбою здоров’я). Наприклад, якщо ви обрали сімейного лікаря, терапевта або педіатра не поряд з домом, а у сусідньому селі чи місті, тепер отримати ліки за рецептом ви можете в зручній для вас аптеці.

За пацієнта платить Нацслужба здоров’я

Також з квітня медзаклади перестають фінансуватися за субвенцією, а повністю оплачуються Національною службою здоров’я за єдиним тарифом — 370 грн на людину із застосуванням вікових коефіцієнтів.

Відео дня

Протягом минулого року на первинці існували два списки «зелений» (пацієнти, які обрали лікаря, фінансувалися Нацслужбою за тарифом 370 грн на людину, враховуючи віковий коефіцієнт) та «червоний» (пацієнти, які не визначились з лікарем, на них держава виділяла 240 грн на рік). Поступово «червоні списки» зникають, а їх фінансування вже знизили до 120 грн на людину на рік.

З квітня 2019 року пацієнтам, які не обрали свого сімейного лікаря, безоплатно можуть отримати медичну допомогу при невідкладному стані. Для того, щоб отримати повний пакет безоплатних медичних послуг, потрібно обрати лікаря. (До повного пакету послуг входить: спостереження за станом здоров'я, діагностика та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, різноманітні аналізи, дослідження, спостереження вагітності та дитини до трьох років. Крім того ваш лікар слідкує за вакцинацією пацієнтів за календарем щеплень та обов'язковими профілактичними оглядами пацієнтів груп ризику, веде хронічних хворих, спостерігає важкохворих. Лише ваш лікар виписує рецепти на ліки, довідки, листки непрацездатності та може дати направлення до фахівця вторинної чи третинної ланки).
Втім, незалежно від того маєте ви вже свого лікаря чи ні, швидка медична допомога буде все одно виїжджати до вас на виклики.


 Як змінилася програма «Доступні ліки»

1. Програма «Доступні ліки» стала повністю комп’ютеризованою. Виписка і підтвердження рецепта відбувається через електронну систему охорони здоров’я

— Ваш сімейний лікар (лише він) виписує е-рецепт в електронній системі.

— Ви отримуєте СМС з кодом на телефон.

— Якщо немає телефона, код роздрукувати можна на папері.

— Аптекар підтверджує рецепт через електронну систему й видає ліки.

— Кожен рецепт облікований, тобто видно, кому, які і при яких захворюваннях виписуються ліки.

2. Пацієнти можуть отримувати ліки не лише за місцем проживання, а в будь-якій аптеці країни. Тепер аптеки підписуватимуть один договір з Нацслужбою здоров’я, а не десятки паперів з кожним місцевим департаментом охорони здоров’я.

3. Навіть маленька районна аптека може підключитись до програми «Доступні ліки». Раніше через малий потік пацієнтів та великий обсяг паперів це було не вигідно.

4. Приватні заклади та лікарі-ФОП можуть виписувати «Доступні ліки». Варто лише підключитись до електронної системи та укласти договір з Нацслужбою здоров’я.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Тетяна Янголь

    Як найменше 50 % лікарів ,м'яко кажучи,не компетентні у своїй справі. Отримати електронний рецепт на певну аптеку,з якою у певного лікаря контракт і він,(лікар), отримує "откат". Завжди ходила на прийом до декількох лікарів. І не завжди виписувалися однакові ліки. Помилка лікаря,дуже дорого коштує. Відчула цю помилку на "своїй шкурі"
  • Алекс Винница

    Для тех кто на бронепоезда,медицинская помощь мне гарантирована Конституцией

    Марина reply Алекс Винница

    Судя по всему- уже нет..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up